PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DIVINE ASCENSION - Liberator

Přiznám se, že mi hláška vydavatele ohledně power- progresivních Australanů Divine Ascension, hovořící o tom, že tahle kapela posunuje female fronted metal do úplně nového levelu, zněla strašně velkohubě. A prvních pár poslechů na tomhle pocitu nic nezměnilo. Jenže on už tři roky starý debut téhle kapely nebyl zrovna snadnou a průhlednou jednohubkou. A na loňském „Liberator“ přidala parta vedená půvabnou zpěvandulí a textařkou Jennifer Borg ještě o čtvrthodinu delší porci propracované muziky, která (až na pár výjimečně chytlavých momentů) svoje kouzlo pouští posluchači do žil dávkovaně, postupně, velice nevtíravě a o to v konečném součtu působivěji. A tak, byť až tak úplně s promo materiály souhlasit nebudu, veškerá nabubřelost výše zmíněného prohlášení se rozplynula.

Může za to především bohatost hudby Divine Ascension. Ta je velice pestrá, plná změn, zvratů, leckdy i poměrně komplikovaných linek a motivů (ba co víc, na první ucho v úvodní „Dawn Brings No Mercy“ je toho dění tolik, že skladba může působit nepřehledně až chaoticky – nikoliv však přeplácaně -, což nemusí být v dnešní době zrovna nejsnadnější způsob, jak se dostat posluchači do krve). S narůstající hrací dobou tenhle pocit slábne, jako by se s blížícím se koncem alba ta rozmanitost kompozic mírně zjednodušovala, ale ani tento „ústupek“ neznamená, že by snad u „Liberator“ mělo dojít ke stavu, že nebude i při x-násobném opakovaném poslechu co objevovat.

Byť pochopitelně v téhle barevné záplavě má každý z nástrojů svůj dostatek prostoru, hlavní role (až je to vůči pestré a důrazné rytmice a některým kousavým riffům skoro neuctivé konstatování) patří pestrým atmosférickým klávesám a sytě smyslnému vokálu Jennifer. Ta do svých chytrých textů vkládá přehršel emocí, s grácií a se sebejistotou si poradí i s poměrně náročnými vokálními pasážemi. Kombinace silných textů, hudebního napětí, děje a přirozeně gradujícího vývoje skladeb pak nabízí ty nejsilnější momenty (ale jak říkám, většinu z nich si je potřeba vybojovat a na letmý poslech je lze snadno minout). Za všechny jmenujme synonymum těchto elementů „Stronger“, vypjatě rafinovanou a úžasně vygradovanou „Sorrow´s Sacrifice“, s krásnou kombinací vláčně bohatého úvodu a parádního rozjezdu ve strhujícím refrénu s melodickými sbory i se špetkou pompéznosti v instrumentální pasáži a výpravně dramatickou „Crystal Tears“ se slastným proplétáním hlasů a melodickým sklouznutím ve stylu Royal Hunt (od téhle party a rakouských Serenity bych asi našel nejvíc červených nitek, vedoucích k Divine Ascension). O tom, jak smyslně křehcí mohou Divine Ascension být, vás opakovaně přesvědčí v baladách, kterým vévodí finální „Memoria´s Longing“, coby galapředstavení přitažlivého vokálu Jennifer. Možná – a to je fakt jediná a asi trochu hnidopišská připomínka - by stálo za to pouvažovat o drobném pokrácení některých skladeb. Ne snad, že by docházelo k zbytečnému rozvláčňování jednotlivých příběhů, ale případným okrájením ocásků by mohla deska získat ještě něco málo víc na spádu a dynamičnosti.

Pokud vydavatel staví Divine Ascension na roveň Evanescence, Nightwish, Amaranthe či After Forever, tak já k tomu můžu dodat jen to, že hudebně jsou sice na trochu jiné parketě, ale se sílou jejich hudby bych se tomuto srovnání (ne-li aktuálně, tak do budoucna určitě) vůbec nebránil. Se sloganem ze „Stronger“ „stronger wiser in every way, stronger braver than yesterday, reaching higher…“ nelze než souhlasit.

Savapip             


divine-ascension.com

YouTube ukázka - Stronger

Seznam skladeb:
1. Dawn Brings No Mercy
2. Stronger
3. Liberator
4. My Contender Lies
5. Sorrow's Sacrifice
6. Crystal Tears
7. Machine
8. Red Sky
9. The Final Stand
10. Hideaway
11. Memoria's Longing

Sestava:
Jennifer Borg - zpěv
Robert Inglis - kytara
Karl Szulik - kytara
Jason Meracis - baskytara
David Van Pelt - klávesy
Luke Wnczel - bicí

Rok vydání: 2014
Čas: 1:04:17
Label: ViciSolum Productions
Země: Austrálie

Diskografie:
2011 – As The Truth Appears
2014 - Liberator

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 02.01.2015
Přečteno: 2846x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09499 sekund.