RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




THIRD DIMENSION - Where the Dragon Lies

Při poslechu tohoto alba těžko hádat španělský původ kapely. Zpěv probíhá v anglickém jazyce a charakter tónů inklinuje k jemnější verzi evropského power metalu, nejvíce pak k líbivým a prvoplánově čitelným melodiím. Tohle všechno by mi, pokud bych to někde četl, znělo jako rajská hudba. Původně tomu tak bylo i doslovně, jenže během řady poslechů u mě nastala razantní změna vnímání, tedy něco, co jsem zažil jenom málokdy a dodnes z toho mám zamotanej květák. Nejprve jsem myslel, že snad půjde o album roku. Ale nyní?

První poslechy mě každopáně těšily velmi, zejména proto, že podobnou muziku, tak jednoznačně tíhnoucí k nekomplikovaným, avšak nikoli jalovým powermetalovým strukturám, dnes už tak často neslýchám. Po krátkém čase ale mé nadšení lehce opadlo a nabralo střízlivější obrysy. Bylo to trochu, jako když se přejíte sladkého a pak vám začne být malinko šoufl. Musíte tedy chvíli vynechat, abyste se dokázali ke své pochutině zase vrátit. To se stalo i v mém případě, při opětovných posleších mi ovšem deska „Where the Dragon Lies“ již tolik neŠMAKovala (abychom se tématicky drželi obalu) a chvílemi se mi začala i malinko zajídat.

Určitě to však neplatí o rychlých položkách. Všechny jsou skvělé, se zpěvnými refrény a správně trylkujícími sóly, leč jsou na albu pouze tři („Ray of Light“, „The Colour of the Sign“ a „The Edge of the Sword“). A to je škoda, protože jdou kapele lépe, nežli skladby nesoucí se ve středním a středně rychlém tempu. Navíc to není dobré pro dramaturgii desky, hlavně pro první polovinu, kdy jsou si položky tři až pět rytmicky dost podobné. Ačkoli se neposlouchají špatně, přece jenom lehce naruší dynamiku poslechu, neb neobsahují tolik chytlavých linek, ať zpěvných či instrumentálních. Chtělo to mezi ně vklínit spídovku, nebo ještě lépe jednu z nich vyndat (třeba čtyřku „Insane“, jejíž refrén obsahuje snad nejklišovitější rýmované spojení v celé powermetalové odnoži: together/forever prosím už néé!). Ani zpěv Miguela Ángela není z dokonalých a občas mu to falešně skřípne, rozhodně však nepatří mezi případy, díky kterým jde celý, byť sebelepší hudební matroš do kopru.

Malinko z jiného ranku je pak poslední song "Welcome Too". Přináší mimořádně příjemný hudební vánek, který nás teleportuje k letní pohodě a prosluněným plážím. Popově vstřícné melodie nadnáší úvodní kytarovou vyhrávku i refrén, a díky své chytlavosti patří k nejvyšším vrcholům desky. Kdyby takové byly všechny střednětempé (respektive svižnější) skladby, mohlo jít skutečně o jednu z nejlepších nahrávek roku. Takhle se v mé závěrečné bilanci nakonec nedostala ani do nejužšího výběru.

Petr Štěpnička             


FB THIRD DIMENSION

YouTube ukázka - Ray of Light

Seznam skladeb:
1. Intro
2. Ray Of Light
3. Tree Of Life
4. Insane
5. Darkest Paradise
6. I am the Gun
7. The Color Of The Sign
8. Revelations
9. The Edge Of The Sword
10. Welcome Too

Sestava:
Miguel Ángel - zpěv
Sergio Vasco - kytara
Jorge Baeza - kytara
José - baskytara, vokály
Javi "Quentin" - bicí

Rok vydání: 2014
Čas: 47:09
Země: Španělsko
Žánr: melodický power/speed metal

Diskografie:
2014 - Where the Dragon Lies

Foto: archiv kapely


Vydáno: 28.01.2015
Přečteno: 2728x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Na Španěly...14. 12. 2019 21:39 Deny


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09655 sekund.