RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BATTLE BEAST - Unholy Savior

Je to vlastně jen rok a půl, co jsem recenzoval vycházející finské hvězdy heavy metalu Battle Beast, no a jsou tu zas. Na novou desku jsem se těšil, ale provázeli mě i obavy, zda bude jejich „osmdesátkový hevík“ opět bavit. A kupodivu baví! „Unholy Savior“ je sebevědomý a dosti klišovitý název desky, ale se slovem klišé se na albu budete potkávat často. „BB“ to však z nějakého důvodu prochází.

Jedním z důvodů a vlastně tím nejpádnějším je Noora Luohimo, kterou jsem v minulé recenzi hodně vychválil a i nyní v tom můžu pokračovat. Ona celou desku táhne. Oproti minulé nahrávce navíc ještě zpestřila svůj projev. Dalším důvodem proč „BB“ člověk dokáže odpustit neoriginálnost, je až nakažlivá dobrá nálada z hudby a tuna energie. Tohle člověka opravdu napumpuje.

První tři skladby nejsou ničím víc, než „jen“ dobře zahraným heavy metalem a hlavně úžasně zazpívaným. K „BB“ patřily vždy klávesy, které dotvořily tu náladu osmdesátých let minulého století a těch je tu ještě trochu víc než minule. Melodie skladeb jsou ještě epičtější, než dřív. Začátek desky prostě nedá vydechnout.

Zastavím se u klipovky „Madness“. Upřímně, zděsil jsem se, cože se to s "BB" stalo. To video je naprosto příšerné, nevkusné a i když se kapela vždy brala s nadhledem a nechyběl humor, tady dle mého přestřelili. Na albu však samotná píseň nepůsobí zdaleka tak zle. Klávesy mi přijdou vypůjčené od Nightwish, jinak se jedná o skladbu typu „koncertní vyřvávačka“, s výrazným a lehce zapamatovatelným refrénem.

„Sea Of Dreams“ představí kapelu v úplně jiné podobě. Balada popového rázu překvapí několika věcmi. Samotnou „měkkostí“ a zejména příbuzností s baladami od Nightwish (například „Sleeping Sun“). Noora se zde předvádí v novém světle. Jako univerzální zpěvačka, která umí zpívat nejen silově, ale i s citem a emocemi. Takhle jste ji ještě neslyšeli. „Speed Of Danger“, jak už název naznačuje, musí být zákonitě pořádným nářezem. Speed metalová věc, která by se neztratila ani na minulé desce.

„Touch In The Night“ můžeme brát jako další pokus „BB“ znít zase jinak. Ona ta skladba zní, jako by vypadla z desky od Sandry. Postupně přibydou i kytary, ale jsou spíše decentní a celkově je píseň vlastně příjemně pohodová. Další malé překvapení přijde hned vzápětí s minutovou „The Black Swordsman“. Krátká, ale nádherná balada. Ta melodie je prostě úžasná. Instrumentálka „Hero’s Quest“ s jednoduchou rytmikou i kytarami, ve které melodii utváří klávesy, zní to jak nějaká znělka k dobrodružnému seriálu nebo jako hudební doprovod k fantasy hře.

Po měkčí části desky musí přijít nějaká heavy metalová „nakopávačka“. Stane se tak díky opět velice povedené „Far Far Away“. Čím déle tuhle desku poslouchám, tím víc si uvědomuju, jaký mají „BB“ čich na hitové melodie. Jsou to povětšinou jednoduché písničky s prastarými, třicet let starými základy, ale funguje to, a když se to dělá takhle s chutí a energií, je to paráda. Závěr alba obstará opět balada. Paradoxně mě tahle stránka „BB“ přitahuje víc, než ty ryze metalové fláky. „Angel Cry“ a Noora je báječná. Melodie uhrančivá a vznešená. Tomu říkám nádherná tečka.

Mé bodové hodnocení bude o malinko nižší než u minulé nahrávky, ale není to proto, že by byl „Unholy Savior“ horší, jen si myslím, že jsem minule obdaroval až příliš (protože to bylo opravdu překvapení) a této desce osmička sluší.

Tomáš Marton             


www.battlebeast.fi

Youtube ukázka - Madness

Seznam skladeb:
1. Lionheart
2. Unholy Savior
3. I Want the World... and Everything in It
4. Madness
5. Sea of Dreams
6. Speed and Danger
7. Touch in the Night
8. The Black Swordsman
9. Hero's Quest
10. Far Far Away
11. Angel Cry

Sestava:
Noora Louhimo - zpěv
Anton Kabanen - solová kytara, zpěv
Juuso Soinio - kytara
Eero Sipilä - baskytara
Janne Björkroth - klávesy
Pyry Vikki - bicí

Rok vydání: 2015
Čas:44:17
Label: Nuclear Blast
Země: Finsko
Žánr: Heavy metal

Diskografie:
2011 - Steel
2013 - Battle Beast
2015 - Unholy Savior

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 11.02.2015
Přečteno: 5219x




počet příspěvků: 13

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
..pre niekoho agro...15. 02. 2015 12:40 johny
No dobře ...nejsem...12. 02. 2015 22:15 Down
Hellhammer: Vítej...12. 02. 2015 20:24 Supermartonátor
Batle Beast není...12. 02. 2015 17:16 Hellhammer
Down: trochu...12. 02. 2015 15:50 Supermartonátor


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.46993 sekund.