TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TŘI SESTRY - Zlatí hoši

Album věnujeme Hadrovi, nebeskému pilotovi žluté Carrery…

I když parta, která se proslavila peckou „Na Kovárně to je nářez“ již věděla o personálních změnách svoje, ta mimořádně citlivá jí potkala v lednu roku 1996. Jiří Brábník, alias Hadr, dobrý duch Tří sester, vynálezce tohoto názvu, bubeník, o kterém jeho parťáci tvrdili, že každý koncert je jiný díky tomu, že Hadr zpomaluje a zrychluje podle aktuální nálady, tragicky zahynul při autonehodě a na jeho místo přišel Bubenec Petr Lukeš (později známý jako Franta Vrána).

I když se Fanánkovi se hlavou honila myšlenka na „rozpuštění celé srandy“, zásluha za záchranu Tří sester je přičítána Sahulovi, který měl Hadrova nástupce natolik opít, že tento mohl vyjevit fakt, že nejen bicí měl s Hadrem společné. A Hadr by musel mít z téhle desky radost. Jedinou zásadnější změnou na desce je to, že příznivci Přemka Podlahy přišli definitivně zkrátka a že harmonika, neboli varhany chudých, tolik typický nástroj pro Sestry, nebyla až tak dominantní, jako dřív. Tradiční poetika, melodika, uvolněnost i dobré nápady (samozřejmě i svým způsobem zbytečné položky) zůstaly zachovány, aktuálně se zvýraznila melancholie (chvílemi až skepse), propracovanost skladeb byla zase o ždibec výraznější a vydařené žertíky, parodie a ironie vůči společenským fenoménům je mimořádně vydařená.

Asi nejlepší důkaz poslední části předchozího tvrzení je úvod alba a trefa do tehdejšího šíleného úkazu, irského rodinného podniku Kelly Family. Černá vize „Angelo mutuje“, s atmosférou sesterského debutu, parádním riffem, skvěle pochmurnou harmonikou, v refrénu stylově mutujícím Fanánkem i nádherně zdevastovaným ocáskem, vypůjčeným od irských rádobybardů je magnet jako hrom. Pobavit musí Fanánkova „domorodá“ stylizace v „Hanojské“, kde hrají důležitou roli banjo, mandolína i dětský sbor, ve kterém je k slyšení mj. i Fanánkův potomek, či znásilnění kotlíkařiny „Ovečka“, kde na dojemnou melodii Fanánek narouboval svojí adaptaci „Mlčení jehňátek“. Hudebně méně nápaditý je pak jednotvárně vyřvávací atak na jistou televizní stanici v čele s jistým Železňákem.

Největší síla téhle desky je však přece jen někde jinde. Absolutorium si zaslouží Tři sestry za svou asi nejmrazivější píseň „Lepší časy“. Ve zpovědi čerstvě oběšeného zebe z ležérně odevzdaného zpěvu, kouzelně melancholické harmoniky, posmutnělé melodie i kontrastně povzbudivého dětského sboru. Atmosféra jako hrom! Nepřeslechnutelná je skočná „Keltové“ s folkovou příchutí a pohlcujícím pochodově výhružně chorálovým refrénem a s excelentně divokým instrumentálním finále, stejně povedený je Fanánkův výklad historie ve folkovce „Chodové“, pobaví i svérázná ruština v častušce „Počemu Gorila“, či Fanánkovo žonglování se slovy ve „Slipech“. Špatně nedopadla ani věc poměrně nezvyklá – dvě instrumentálky, atmosférická „Peklo a jeden den“ s příjemným saxofonem i závěrečná „Pulp Fiction“.

„Zlatí hoši“ se drží osvědčených tradic a jsou zase o chlup někde jinde, než na předchozím počinu. Tohle je bod, který zlaté hochy s aktuálně zlatým přelivem na makovicích neopouští ani v letech budoucích. Přesto s touhle deskou končí období, kdy to u Tří sester nezaměnitelně a hlavně spolehlivě jiskřilo. A stejně tak končí období, kdy se v bookletech v kolonce členů kapely objevovala výhradně mužská jména. Na křtu alba „Zlatí hoši“ se harmonikář Sup dozvěděl, že za něj již kapela má náhradnici.

Savapip             

Přichází první skutečná krize v diskografii Tří sester. Jinak by si člověk ani nemohl vysvětlit táááák slabé album "Zlatí hoši". Tím se vlastně odstartovala éra pokusů, omylů a hlavně několika opravdu nevyvedených desek. Dá se říci, že jediné, co tady funguje jsou hitovky "Lepší časy", "Kelti" a s přimhouřením oka ještě otvírák "Angelo mutuje". Jinak vše působí jako vymetení šuplíků, kde zbyly drobečky po předchozí hostině. Přišly restituce a Kovárnu zavřeli. Tady je to opravdu cítit..

Pepsi Stone 4/10

www.trisestry.cz

YouTube ukázka - Kelti

Seznam skladeb:
1. Angelo mutuje
2. Malá domů
3. Lepší časy
4. Veselej R´n´R
5. Pačemu garíla
6. Železňák
7. Tosca
8. Hanojská
9. Peklo a 1 den
10. Ovečka
11. Lež
12. Kelti
13. Divej bál
14. To vodní
15. Chodové
16. Slipy
17. Pulp Fiction

Sestava:
Lou Fanánek Hagen - zpěv
František Sahula - kytara
Ronald Seitl - kytara
Ing. Magor - baskytara
Myloš - harmonika
Petr Bubenec Lukeš - bicí

Rok vydání: 1996
Čas: 48:02
Label: Monitor EMI
Země: Česká republika

Diskografie:
1990 – Na Kovárně to je nářez
1991 – Alkáč je největší kocour, aneb několik písní o lásce
1993 – Švédská trojka
1993 – 25:01
1995 – Hudba z Marsu
1996 – Zlatí hoši
1998 – Průša se vrací
1999 – Soubor kreténů
2002 – Do Evropy nechceme
2003 – Lihová škola umění, aneb válka s loky
2005 – Na eXX
2007 – Mydlovary
2010 - Lázničky
2013 – Líná hudba, holý neštěstí
2015 – Fernet Underground

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 18.06.2015
Přečteno: 5700x




počet příspěvků: 7

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
6,5/10Tato deska ve mne...21. 06. 2015 20:40 Radim
No mozna jeste Aida...18. 06. 2015 18:32 adrian
To jo, urcite...18. 06. 2015 17:48 adrian
Lepsi casy jsou...18. 06. 2015 17:25 Stepan
ChybkaJo a v seznamu...18. 06. 2015 11:56 Anonim


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08885 sekund.