ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TŘI SESTRY - Průša se vrací

Působení Franty Sahuly, jehož skladatelský vklad pro Tři sestry byl nezpochybnitelný, nebylo zrovna idylické. Z vyprávění členů kapely lze vypozorovat, že Sahula flákal koncerty a společně s Fanánkem ustavičně kalili, díky čemuž uvnitř Tří sestry vznikly dvě party. Což nemohlo dopadnout dobře… a důsledkem (hovoří se i o Sahulově potřebě se separovat) byl Sahulův odchod. Své šesté album poté Tři sestry pojali z gruntu revolučně, texty podřídili jedinému tématu. Jak již naznačuje samotný titul „Průša se vrací“, hlavním hrdinou byl aktuálně odlétlý satelit Sahula a jak naznačovaly některé texty, Sestry zdaleka nebrali jeho odchod jako něco definitivního. Důsledky tohoto „věnování“ se pak odrazily na soudních sporech (inu, nutno uznat, že většina textů nebyla zrovna oslavná), ale pak hlavně v tom, že z textů, podřízených koncepci, se poněkud vytratila ironie, sranda i většina hračičkovství a hudba (i přes některé silné okamžiky) byla poněkud mdlejší.

To, že Tři sestry definitivně přišly o svojí divokost a punkově nespoutanou rozevlátost, to už byla věc známá. To, že jim lehce vyschne i pramen nápaditosti (anebo prostě jen ta naleziště, ze kterých Sestry čerpali, čerpají a čerpat budou, prostě nejsou neomezená) se začalo výrazněji projevovat právě na téhle desce. Možná k tomu přispívá i ta koncepční svázanost, faktem zůstává, že i přes soudržnost textovou je tahle deska zapamatovatelná jen díky několika písním dvaadvaceti (reedice nabídla ještě další tři kousky navíc) položkového alba.

Jak již název napovídá, duch úchyla Průši, respektive Sahulova životní story, se touhle deskou systematicky prolíná, a tak nepřekvapí, že motiv původně Hagen Badenovského hitu se ve své dechovkové verzi ozve (v trošku divadelním postavení otvíráku a intermezza) hned dvakrát. Ze zbývajících čtyř dějství („Satan přichází“, „Předpeklí“, Jáma pekel“ a Finále“) se o titul toho nejpovedenějšího nejvýrazněji uchází závěrečná část a právě díky povedenému závěru tahle deska nakonec udrží solidní úroveň, ať už je to skákavka s dobrým sborovým refrénem, příjemně vlezlým harmonikovým motivem, a i přes veškerou hořkost s optimistickou jiskrou podané „Běž“, atmosférická ukolébavka, zhoupnutá do melodie a typického refrénu „Svatozář“, či „bombastické“ vyvrcholení v budovatelsky pochodovém „Souboru kreténů“.

Tři sestry umějí do svého příběhu posluchače vtáhnout. Melancholické až depresivní „*63“ (rok narození Františka Sahuly“) má velice silnou atmosféru, u sugestivní hopsačky „Sajdkára“ s morbidním textem a skvělým sestersko-staromilsky dramatickým sklouznutím v refrénu člověk přímo hmatatelně cítí, jak „v zatáčce mu hrozí pád…“. Z obou dějově nejobsažnějších (tedy alespoň podle počtů písní) částí pak stojí za to upozornit především na uvolněnou a hravou (banjo a foukací harmonika dělají strašně moc) píseň „Básník“ s poetickým textem a vzletným Fanánkovým přednesem, pohodově uvolněnou countryovku (zase výrazné housle, banjo a harmonika) „Pohádka“ a pochopitelně lidovou vyřvávačku s již známým motivem „Kunratic“.

Že toto téma bude mít dohru ve vzájemných vztazích se Sahulou se dalo čekat, ale již v závěru desky Sestry rovnou naznačují, že ve při nebudou věčně a že se s občasným návratem Sahuly dá počítat. Což se ostatně i potvrdilo. Je třeba ještě připomenout, že s albem „Průša se vrací“ zavedli Tři sestry novou tradici, když harmoniky se chopila ženská ruka a historicky první stálou Sestrou se stala supice Líza (a aby změn nebylo málo, tak novým kytaristou Mirek Cvanciger, řečený Cvanc).

Savapip             

Už jen název "Průša se vrací" ukazuje na nedostatek invence, kterou Fanánek a spol. tehdy trpěli. Krize nastartovaná předchozím albem "Zlatí hoši" neustupuje a dá se říct, že kapela je z nejhoršího stále uvnitř. Od Tří sester opět zmizel jejich enfant terrible Sahula a kapela si svou zlost z několika nechutností, které rozchod provázely, vylila na tomhle albu. Ovšem nepodařilo se jí to vyřešit s grácií a navíc kolekce "Prša se vrací" je, stejně jako "Zlatí hoši", skoro až chudičkou přehlídkou skladeb, které se pokoušejí o stylovou rozmanitost, ovšem výsledkem je rozplizlost. Sice se tu najdou výborné skladby, ovšem ty jsou umístěny hned na úvod desky (a sice velmi známá "´63" a poté úderná "Ave Braník"), ale jak postupuje stopáž, která má navíc nehorázných 65 minut, stává se deska skoro až neposlouchatelnou. Nuda, nuda a šeď. Konec devadesátých let prostě pro Sestry nebyl vůbec šťastný..

Pepsi Stone 4/10

www.trisestry.cz

YouTube ukázka - Básník

Seznam skladeb:
1. Průša se vrací (part one)
2. '63
3. Ave Bráník
4. Sajdkára
5. Táta satan
6. Kunratice
7. Rokenrol
8. Krabička
9. Divadlo a světla
10. Voláme peklo
11. Básník
12. Celej život před sebou
13. Průša se vrací (part two)
14. Do Sester!
15. Svědek
16. Pohádka
17. Právník
18. Záloha
19. Kytara
20. Běž
21. Svatozář
22. Soubor kreténů

Sestava:
Lou Fanánek Hagen - zpěv
Cvanc - kytara
Ronald Seitl - kytara
Ing. Magor - baskytara
Supice Líza - harmonika
Petr Bubenec Lukeš - bicí

Rok vydání: 1998
Čas: 52:46
Label: Monitor EMI
Země: Česká republika

Diskografie:
1990 – Na Kovárně to je nářez
1991 – Alkáč je největší kocour, aneb několik písní o lásce
1993 – Švédská trojka
1993 – 25:01
1995 – Hudba z Marsu
1996 – Zlatí hoši
1998 – Průša se vrací
1999 – Soubor kreténů
2002 – Do Evropy nechceme
2003 – Lihová škola umění, aneb válka s loky
2005 – Na eXX
2007 – Mydlovary
2010 - Lázničky
2013 – Líná hudba, holý neštěstí
2015 – Fernet Underground

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 25.06.2015
Přečteno: 5282x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
to adrian: díky za...26. 06. 2015 6:09 Savapip
6/10Je to rozhodně...25. 06. 2015 11:32 Anonim
Jinak je tam chyba...25. 06. 2015 8:00 adrian
10/10Absolutne...25. 06. 2015 7:54 adrian


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09205 sekund.