RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




CAIN´S OFFERING - Stormcrow

Když v roce 2007 talentovaný kytarista Jani Liimatainen opustil Sonatu Arcticu a byl nahrazen o poznání méně výrazným (byť technicky zdatnějším) Eliasem Viljanenem, přislo mi to dosti líto. Dva roky na to se svojí novou kapelou Cain´s Offering natočil debutovou desku "Gather The Faithful", která sice ničím nevybočovala z hranic melodického poweru, ale poslouchala se velmi příjemně. Pak s hudebním kolegou Timo Kotipeltem zplodil naprosto zbytečné "Blackoustic", na němž jsme mohli slyšet písně domovských kapel obou muzikantů v akustickém provedení, a až v roce 2014 začalo prosakovat, že se druhé album Cainů pomalu, ale jistě chystá.

Placka je tak extrémně přístupná a posluchačsky nenáročná, jak jen to hranice stylu umožňují, naplněna hity až po samotný okraj a její naposlouchání vám nevezme více než den. Hudebně se jedná o ten nejryzejší melodický power - speed, bez přesahů kamkoli jinam, a pokud vám rychlá tempa poloviny repertoáru v konjunkci s absolutní, veselou a hravou (dalo by říci, že místy i extrémně vlezlou) melodikou každého zahraného tónu nic neříkají, ruce pryč.

Pro speedové puristy zde ale nastane nefalšovaný, padesátiminutový hudební orgasmus. Po stisku tlačítka „Play“ se přeneseme do roku 2004 na album „Reckoning Night“ od Sonaty Arcticy, na které Jani přispěl výtečnou speedovkou „My Selene“ a dá se zde vytušit jeden z důvodů, proč se s Tonyho partou za pár let rozloučil. Většina placky totiž zní prakticky totožně, a to nejen zmiňovanou melodikou, ale i aranžérskými stereotypy, například poměrně oblíbenými starty písniček refrénem, kde je zpěv nahrazen klávesami. Tento fígl je na albu použit ve většině nadzvukových songů.

Nahrávka se v principu skládá ze tří typů kompozic. Do první skupiny bych zařadil skladby rychlé, nekomplikované, s hitovými refrény a jasným tahem na branku (první dvě, geniální singl „I Will Build You A Rome“, jejíž text Jani napsal pro svoji přítelkyni, dále šestka „Constellation Of Tears“ a předposlední „Rising Sun“). Všechny zmíněné zalezou do uší rychleji než škvor. Druhou skupinu tvoří skladby pomalejší, zadumanější, méně přímočaré, s výraznější kytarovou prací a klávesovým šimráním (třetí, melodicky půvabně houpavá „A Night To Forget“, sedmička „Antemortem“ inspirovaná nightwishovskou „Dark Chest Of Wonders“ či její mladší sestřičkou „Shudder Before The Beautiful“, následující „My Heart Beats For No One“ a poslední, trochu nevýrazná „On The Shore“). Zbývající skupinou jsou balady, na desce zastoupeny pouze nejdelší, na svém konci vynikajícně gradující položkou „Too Tired To Run“. Mimo tyto kategorie patří největší škraloup celé nahrávky, poslechově značně roztříštěná instrumentálka „I Am Legion“, která působí dojmem, že Jani prostě jen splácal nápady, které se do ostatních písní nevlezly.

O výkonech jednotlivých muzikantů netřeba dlouze debatovat, stačí se podívat, kdo za jednotlivými nástroji stojí (pro upřesnění, za klávesami již není Mikko Harkin, ale sám guru Jens Johansson). Navíc z atmosféry alba krásně čiší, jak si natáčení museli užívat. Zvuk je přesně takový, jaký u této hudby být má - vyladěný, precizní, energický a nabušený, jen možná až příliš středový. Velmi se povedl i obal v působivém červeno – fialovém nádechu.

Druhý zářez finských superstar je přesně tím dílem, na které milovníci rychlosti a melodie už dlouho čekali. Janiho kompoziční schopnosti se za ty roky ještě zvýšily a cit pro chytlavé melodie by mu mohl závidět kdejaký známější skladatel, tvořící tento druh hudby. Pokud máte chuť na svěží a pozitivní nálož, poslechem této desky nemůžete sáhnout vedle. Pro mne zatím vrchol tohoto roku a píseň „I Will Build You A Rome“ považuji za jednu z nejlépe vystavěných písní celé power metalové scény.

Hermes             

Druhý zápis projektu Janiho Liimatainena musí být živou vodou pro všechny, kterým chybí původní duch jeho bývalého zaměstnavatele, Sonaty Arcticy. Album „Stormcrow“ nás pocitově vrací až do období legendární fošny „Silence“, a to zejména díky velmi příjemnému počtu speedmetalových kompozic. Všechny jsou doslova k uposlouchání (snad s výjimkou titulky, kde mi zážitek lehce kazí nudný refrén) a zbytek položek na desce jim dělá sice vkusně zastřižené, ale pořád víceméně křoví. Nejlépe si z těchto „křováků“ stojí balada „Too Tired To Run“, za jejíž gradaci by se nemusel stydět ani sám Timo Tolkki. Nad všemi skladbami nicméně stojí jeden mimořádný a nádherně vybroušený klenot. Song „I Will Build You A Rome“ je svrchovaně melodická a sugestivní rychlostí dopovaná hymna, při jejímž poslechu musí radostně zatrsat každé speedmetalové srdce. I kdyby na albu nebyla žádná jiná pořádná skladba, stejně by díky této bombě nevzniklo zbytečně. Ale ony zde naštěstí jsou, jmenovitě „The Best Of Times“, „Constellation Of Tears“, „Rising Sun“, částečně „Stormcrow“, ale také japonský bonus „Child Of The Wild“. Tahle fošna je tak dalším důkazem, že letošní ročník bude stran melodického power metalu vpravdě výběrový.

Pagan 8/10

FB CAIN´S OFFERING

YouTube ukázka - I Will Build You A Rome

Seznam skladeb:
1. Stormcrow
2. The Best Of Times
3. A Night To Forget
4. I Will Build You a Rome
5. Too Tired to Run
6. Constellation of Tears
7. Antemortem
8. My Heart Beats for No One
9. I Am Legion
10. Rising Sun
11. On the Shore

Sestava:
Timo Kotipelto - zpěv
Jani Liimatainen - kytara
Jens Johansson - klávesy
Jonas Kuhlberg - baskytara
Jani Hurula - bicí

Rok vydání: 2015
Čas:57:35
Label: Frontiers Records
Země: Finsko
Žánr: Melodický power - speed metal

Diskografie:
2009 - Gather To Faithful
2015 - Stormcrow

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 18.05.2015
Přečteno: 4468x




počet příspěvků: 7

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
souhlas, ale já...19. 05. 2015 12:54 Crust
b.wolfKecám blbosti,...19. 05. 2015 8:04 Chans
b. wolf - první...19. 05. 2015 7:05 Chans
Výborné album za...18. 05. 2015 20:26 Aldys
Ačkoliv...18. 05. 2015 17:44 Zdenda


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09269 sekund.