RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




WHORION, MELTDOWN, NOXIST - 7.5. 2015 - Praha, Fatal Music Club

Nebývá zvykem, aby začínající kapela vyrážela na turné v pozici headlinera, ale finská symfonic/tech-deathová čtveřice Whorion se rozhodla ukázat světu za každou cenu. Teprve koncem dubna vyšlo Finům debutové album „The Reign Of The 7th Sector“, od kterého mají celkem vysoká očekávání. Jak tato deska zní naživo, předvedli sedmého května v Praze díky pořádajícímu uměleckému sdružení Infernalismus a za podpory českých kapel MeltDown a Noxist.

Křehce vypadající dívenka v čele melodické progresivně death metalové kapely Noxist jako by mi trochu připomínala islandský film „Málmhaus“ (pokud jste neviděli, vřele doporučuji). Alžběta nejen, že má hlasivky stvořené pro growl, ale také ovládá kytaru, což u žen v metalu není zrovna zvykem, o to větším je to příjemným překvapením. Kapela si hraní naživo opravdu užívala a slečna za mikrofonem působila, jako když to není její první rodeo. Noxist se orientují na deathovou scénu, ale také si berou kytarové vyhrávky z klasického progresivního rocku a to činí jejich hudbu zajímavou. Tahle de facto začínající kapela má za sebou dva roky od svého zformování a dle všeho na sobě tvrdě dře, což bohužel v našich podmínkách není vše. Momentálně se chystá nové EP a tak uvidíme, jak to dopadne. Dle toho, co jsem měla šanci slyšet, by mohlo vzniknout něco zajímavého.

Druhá mladá nadějná kapela MeltDown zahustila malé pódium Fatal Music Clubu nejen větším počtem hráčů, ale také množstvím melodií. Díky klávesám se kapela na pódium téměř nevešla, večer však dostal melodičtější nádech. Je patrné, že se Meltdown hudebně inspirují na severu, jako kdybych slyšela prvky kapel typu Finntroll nebo Amorphis, což neříkám jen díky tričku zpěváka Honzy. Ten u zpěvu používá spíše „bublavou“ techniku typickou hlavně pro death, či technické odnože death metalu. To je jedna z mála věcí, které mi tak úplně nesedly. Hudba sama o sobě je dost variabilní a zajímavější vokální prezentace by všemu ještě dodala větší grády. Dle pozdravů a průpovídek (a také facebooku) kapely je vidět, že se kluci neberou příliš vážně, což je na jednu stranu sympatické, na druhou by se nad tou vážností možná mohli trochu zamyslet. Myslím, že s trochou práce, štěstí nebo nevím čeho, by mohli mít zajímavou budoucnost.

Když jsem na začátku říkala, že se jedná o začínající kapelu, nebyla jsem tak úplně přesná. Formace s názvem Whorion se dala dohromady již v roce 2009, ale až teprve vloni vydala své první EP a letos pustila do světa první dlouhohrající desku. Orchestrální pasáže jsou pro finskou čtveřici Whorion zásadním stavebním kamenem, a i přesto, že v klubové akustice nemají šanci tolik vyniknout, epičnost vystoupení to nijak neubírá. Kapela volí černo-bílý mrtvolný makeup a kostýmy s logem kapely téměř ve stylu Behemoth. Nejvíc fascinujícím zážitkem ale byla skutečnost, kdy zpěvák kapely během vystoupení ani jednou nepromluvil, čímž show dodával jakýsi odstup, průzor do jiného světa, který se odehrává nahoře na pódiu a divákům na něj jen dovolí nahlédnout jako jakýsi projev dobré vůle. Zároveň byla celá show atmosférická a plná živelné energie. Whorion bych si dokázala v současné době snadno představit jako předskokany např. již výše zmiňovaných Behemoth, nebo SepticFlesh, ke kterým mají díky symfonickým prvkům poměrně blízko, přestože v tomhle případě jde o více přímý a technický death metal. Kapela má každopádně hodně co nabídnout a milovníkům tvrdým žánrů doporučuji po ní hodit očkem.

Veronika             




Fotogalerie


WHORION



MELTDOWN



NOXIST


foto:
Veronika Hesounová


Vydáno: 11.05.2015
Přečteno: 4146x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10792 sekund.