DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




KAMELOT – Haven

Tak Kamelot jsou znovu tu s novým albem, což je samo o sobě v mém žebříčku událostí roku. Jedenáctá položka jejich diskografie je zároveň druhým počinem s „nováčkem“ za mikrofonem, což nám myslím dává dostatečný odstup, abychom účinkování švédského hasiče Tommyho Karevika zhodnotili. Dnes už je nad slunce jasné, jak moc se tahle výměna zpěváků povedla. Jakkoli skeptičtí byli fanoušci po odchodu Roye Khana (pochopitelně, sama jsem si myslela, že nahradit ho bude nad lidské síly), Tommy se v kapele usadil velmi pevně a lidé ho milují. Opravdu zaznamenávám z valné většiny jenom pozitivní reakce, a to i co se týče koncertů. Tommy se stal miláčkem publika a svou hlasovou kvalitou dal všem zapomenout na truchlení po „nenahraditelném“ Khanovi. Jak jsou na tom jeho hlasivky dokázal bezkonkurenčně už na „Silverthorn“ a s novinkou tedy zbývalo svou dobrou pozici potvrdit.

Anebo proč taky hned nevyložit všechny trumfy, žejo? „Haven“ v tom nejlepším smyslu slova dýchá minulostí, je ovšem ozdobeno vším, co kapela za tu dobu pochytila a okořeněno ještě špetkou nových přístupů k tvorbě. Konkrétně „Fallen Star“ a „Veil of Elysium“ jako by vypadly rovnou z alba „Epica“. Vedle toho máme zástupce modernějšího hávu. Zrovna před vydání alba jsem si posteskla, že je mi dost líto, že kapela opustila industriální feeling, ostrý zvuk a tíživou atmosféru z alba „Ghost Opera“ a jako bych byla vyslyšena, přesně toho se nám dostává v „Insomnia“, „Beautiful Apocalypse“ a především v mém bezkonkurenčním čísle jedna celé desky „Citizen Zero“. Á propos zvuk. Konečně! Takhle to má vypadat. Jásám, že se Kamelot zbavili té protivně uhlazené produkce, kterou trpěly předchozí dvě alba. „Haven“ se pyšní čistým, jiskřivým a živoucím zvukem a produkce vyzdvihuje detaily a jednotlivé nástroje, namísto aby všechno slévala dohromady. Přesně jak by to mělo u podobné hudby být.

Celek alba mě popravdě naprosto dostává při každém poslechu svou atmosférou a soudržností, ale jsou to samozřejmě jednotlivé skladby, které na tom celkovém dojmu mají největší podíl. Pro začátek: „Fallen Star“, „Insomnia“, „Veil of Elysium“ a „My Therapy“ jsou hity par excellence. Poslední jmenovaná se možná do téhle kategorie zařadí až s více poslechy, ale její nakažlivý refrén, vzletná melodie a vynikající text vás prostě nakonec dostanou. Máme tu také dvě balady „Under Grey Skies“ a „Here's to the Fall“, obě poklidné, křehké a procítěné, které dávají plně vyniknout jedinečnému emocionálnímu zabarvení Tommyho hlasu (psát, že jeho výkon na albu je celkově skvělý už je skoro nošení dříví do lesa). V „Under Grey Skies“ Tommymu pak zdatně sekunduje Charlotte Wessels z Delain.

Z koncepce alba vyčnívají „Liar Liar (Wasteland Monarchy)“ a „Revolution“, obě s hostující Alissou White-Gluz, které nesou možná nejagresivnější refrény, které kdy kapela představila a jsou výborným oživením závěru alba a krokem správným směrem – nemám na mysli v rámci celých desek, ale jako mírné žánrové vybočení, třeba namísto dlouhých orchestrálních skladeb, které mi ke Kamelot obecně moc nesedí. Tady se míří přímo na tepnu a funguje to výborně. Jak už jsem zmínila, „Citizen Zero“ mi svou mrazivou atmosférou a jedinečností vyrazila dech hned na první poslech a od té chvíle se můj názor na nejoblíbenější skladbu z alba nezměnil. Silně jí ovšem šlape na paty „My Therapy“, protože ten zatracený refrén nemůžu dostat z hlavy. To nám tedy nechává jenom dvě plnohodnotné skladby, které mě nedonutily přímo skákat nadšením: „End of Innocence“ a „Beautiful Apocalypse“, které se v daném kontextu zdají pouze dobré. Na druhou stranu, strčte je na „Poetry for the Poisoned“ a budou tam vévodit.

Je to bez diskuze. Už nemůže být nejmenších pochyb, že Kamelot zvládli odchod Khana s nezvyklou lehkostí a nabrali formu, která je srovnatelná s obdobím mezi „Karma“ a „The Black Halo“. A nevykazují ani nejmenší známky vyčerpanosti. Tohle hudební „Útočiště“ mě naprosto dostalo a můj jediný problém s ním je, že se zatraceně špatně vypíná. Nedá se nic dělat, kdo umí, ten umí.

Ray             

Kamelot jako jeden z aspirantů na album roku 2015 – ve zkratce to, co můžu říct o „Haven“. Album je od začátku do konce silné, místy až nahánějící příjemné mrazení v zádech kombinací hutného zvuku, temných i líbivých, či dokonce temně líbivých melodií v pospolitosti s křišťálovým Karevikovým vokálem. Ta téměř až kouzelná moc, kterou Kamelot spolu s Khanem v určitém období podmaňovali své fanoušky, je zpátky v plné síle. Miluj, nebo nenáviď, přidej se k nám, nebo nech být. Nic víc, nic míň. I přesto, že při vydání prvního singlu „Veil“ mě prostoupila jakási mrzutost, pocit ustrnutí u „Silverthorn“ v jakési kombinaci se současnými Nightwish, v kontextu pak album nepostrádá snad jediné slabé místo. Možná vyjma hostující Alissy White-Gluz, jejíž growl nenabízí dostatečnou hloubku. Na Haven se proplétají síly téměř všech prvků a silných momentů z diskografie kapely, snad až na absenci skladeb typu „Karma“ nebo „Center Of The Universe“. Naprosté vrcholy desky jsou temné, „Insomnia“ a „Patient Zero“ rezonují celým těle a roztřásají nervy, „My Therapy“, „End Of Innocence“, „Here’s To The Fall“ sladkobolně hladí a kolébají rozervanou posluchačovu duši. A závěrem: jestli někdy platilo tvrzení, že v hudbě je ukrytá magie, jen málokdy jsem to cítila víc, než právě u „Haven“.
Veronika 10/10

www.kamelot.com

KAMELOT – Insomnia

Seznam skladeb:
1. Fallen Star
2. Insomnia
3. Citizen Zero
4. Veil of Elysium
5. Under Grey Skies
6. My Therapy
7. Ecclesia
8. End of Innocence
9. Beautiful Apocalypse
10. Liar Liar (Wasteland Monarchy)
11. Here's to the Fall
12. Revolution
13. Haven

Sestava:
Tommy Karevik – zpěv
Thomas Youngblood – kytary
Oliver Palotai – klávesy
Sean Tibbetts – basa
Casey Grillo – bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 53:52
Vydavatelství: Napalm Records
Země: USA

Diskografie:
1995 – Eternity
1996 – Dominion
1998 – Siége Perilous
1999 – The Fourth Legacy
2001 – Karma
2003 – Epica
2005 – The Black Halo
2007 – Ghost Opera
2010 – Poetry for the Poisoned
2012 – Silverthorn
2015 – Haven

Související články


Vydáno: 17.06.2015
Přečteno: 6119x




počet příspěvků: 17

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Je..docela sranda, jak...10. 05. 2023 15:26 Aldys83
10/10Jednoznačně za...10. 05. 2023 15:22 Aldys83
Bohužel album...23. 06. 2015 9:06 Mike
4/10totálna nuda... o...19. 06. 2015 10:00 Pitr71
overhypedTož trošku...18. 06. 2015 16:55 Dan


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1013 sekund.