RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SYMPHONY X - Underworld

New Jerseyští čerti Symphony X jsou na trhu již velmi dobře etablovanou kapelou s početnou armádou fanoušků. Do jejich podvědomí se zapsali hlavně dvěma ukázkovými alby z přelomu milénia, a to geniálním "V: The New Mytology Suite", následovaným deskou "The Odyssey". Od té doby nechávají fanoušky na svůj další zářez čekat průměrně čtyři léta, ovšem u dosti komplikované muziky, kterou tito Američané produkují, se jedná o fakt pochopitelný a omluvitelný. Od roku 2011 v Delawaru a Hudsonu uplynulo obstojné množství vody na to, aby kapela své ultras potěšila další dávkou kvalitního power progu.

Toto album míří spíše k powermetalovým vodám, než progovým. Kapela se vrátila trošku směrem k hudbě na zmiňovaných dvou plackách. Lehce ubylo komplikovaných kudrlinek a ozdob, díky čemuž tak jednotlivé písně působí svěžejším a vzdušnějším dojmem, což opět dokazuje, že autoři hudby, v čele s šílencem Michaelem Romeem, jso velice dovední profesionálové. Je pravdou, že prvních několik, i dosti soustředěných poslechů moc nenapoví a posluchač tápe, ztrácí se pod nánosy drzých thrashových riffů, zběsilých sól, příjemných a nevtíravých orchestrací i plného barevného vokálu. Jak ovšem postupně rozplétá hudební pletivo a album začíná odhalovat své kvality, začínají převažovat pocity příjemné a na tlačítko „replay“ mrkne s chutí.

Písně se většinou poslušně drží v březích středních temp, ovšem zajímavé jsou hlavně svou rytmickou a vokální pestrostí. Hračička Michael Romeo pod zpěvem neustále sjíždí nenápadné vyhrávky, ale do refrénu se nebojí nasypat hřmící kila. Symfonická podpora není nijak dominantní, ale výborně pasuje do atmosféry desky, přebujelé pompy zde netřeba. A Russell Allan se okatě neustále zlepšuje a předvádí skvělý výkon, od jemnějších tónů až po silový a agresivní zpěv. Všechny polohy mu sedí velmi dobře a je si v nich jistější, než pan prezident v Churchillových citátech. Za nejzdařilejší položky alba bych označil „Charon“ s hitovým líbivým refrénem a předposlední, poklidnou a melancholickou „Swansong“ s výborným kytarovým sólem na konci kompozice. Ve zbylých písních ale žádný kvalitativní propad rozhodně nehledejte a kupříkladu refrén poslední „Legend“ též patří do fondu hitových, které se problematicky dostávají z uší. Negativem jsou některé vokální linky a refrény, s nimiž se ucho ani časem nechtělo skamarádit („Kiss Of Fire“ s úvodní pasaží evokující Dimmu Borgir nebo „To Hell And Back“).

Produkce je naprosto vražedná a bezchybná. Každá vteřina oplývá navýsost poslouchatelným zvukem s dominující kytarou, jejíž sound by mohl závidět nejeden thrashový hoblíř. Zvukový mistr Jens Borgen a jeho studio Fascination Street odvedli vynikající a bezchybnou práci, stejně tak i kapela samotná.

Symphony X tímto albem potvrzují svou nezlomnou pozici na poli progresivního melodického metalu, na jehož Olympu se už nějaký ten pátek právem vyhřívají. Deska je přímočařejší, písničkovější a chytlavější než její předchůdkyně, nabušená kvalitním materiálem až po okraj, navíc ozdobená maniacky perfekcionistickým zvukem. Posluchač lačný této hudby chňapnutím po albu "Underworld", inspirovaným Dantovým Peklem, rozhodně chybu neudělá.

Hermes             

Symphony X mě před lety srazili do kolenou s „Paradise Lost“ a před čtyřmi roky navázali s výborným „Iconoclast“. To už mě tolik nedostalo, přesto obsahovalo jedinečný prog metal té nejvyšší kvality. Novinka v tomhle není jiná, přesto je dle mého celistvější a nachází se na ní více dech beroucích momentů. Zejména mě zaujalo, že Symphony X ještě přitvrdili a dostane se i na téměř death metalové riffy nebo blast beaty. „Underworld“ a „Kiss Of Fire“ jsou naprosté šlehy a totální odvaz. Russell Allen dlouhodobě potvrzuje, že má jeden z nejsilnějších hlasů na scéně. Je skutečná radost ho poslouchat. I když kapela přitvrdila, nezapomněla ani na balady a ty jsou jako vždy v jejich podání – krásné. Klipovka „Without You“ i „Swansong“ se povedly náramně a já doufám, že druhá jmenovaná nebude pro kapelu „labutí písní“. Spíš by se k Symphony X hodil název poslední skladby, a to „Legend“. Tahle věc je shrnutí všeho, o čem tahle skupina je. Tvrdé riffy, kytarové kudrlinky a skvělá sóla, silný Russellův hlas, rovněž však cit pro skladbu a krásné melodie. Nová deska se povedla náramně!
Supermartonátor 9/10

www.symphonyx.com

YouTube ukázka - Kiss Of Fire

Seznam skladeb:
1. Overture
2. Nevermore
3. Underworld
4. Without You
5. Kiss Of Fire
6. Charon
7. To Hell And Back
8. In My Darkest Hour
9. Run With The Devil
10. Swansong
11. Legend

Sestava:
Russell Allan - zpěv
Michael Romeo - kytara
Michael Pinnella - klávesy
Mike LePond - baskytara
Jason Rullo - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 1:03:56
Label: Nuclear Blast
Země: USA
Žánr: Power - prog metal

Diskografie:
1994 - Symphony X
1995 - The Damnation Game
1997 - The Divine Wings Of Tragedy
1998 - Twilight In Olympus
2000 - V: The New Mythology Suite
2002 - The Odyssey
2007 - Paradise Lost
2011 - Iconoclast
2015 - Underworld

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 22.08.2015
Přečteno: 5524x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
je v plánu...2. 10. 2018 7:13 Savapip
A co recka na...1. 10. 2018 21:07 Metamorphic Dreamer
Symphony Xjsou v progmetalu...26. 08. 2015 8:04 b.wolf
U mě chlapci...23. 08. 2015 23:04 Metamorphic Dreamer
Kromě prvního...22. 08. 2015 8:39 Zdenda


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08763 sekund.