ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ASYLUM PYRE - Spirited Away

Je to takové malé déjà vu. Vloni, přibližně touhle dobou, jsem velebil francouzské My Doppelgänger, kteří se svojí prvotinou zaútočili na pozici nejlepšího osobního alba roku. A je to tu zas. Byť jejich krajani Asylum Pyre jsou přece jen o něco ostřílenější, aktuální novinka „Spirited Away“ je již třetím kouskem v jejich diskografii a hrají na trošku odlišném hudebním poli, ten jejich atak je stejně nekompromisní.

Těžko říct, co u Asylum Pyre zapříčinilo tak výrazný kvalitativní posun. Není podstatné, jestli to bylo provětrání sestavy, kterou před třemi lety, nedlouho po vydání druhého alba „Fifty Years Later“ opustili vyjma dvou ústředních postav kapely všichni ostatní (bicmen Vince Kreyder toto album již hostovsky nabubnoval, členem kapely se však stal až v roce následujícím), či zda to byl fakt, že kytarista a mnohavýrazový zpěvák Johann Cadot autorsky dorostl, případně jestli se zpěvačce Chaos Heidi podařilo na sobě zapracovat a chytit chameleonsky přizpůsobivou životní hlasovou formu, anebo jestli k celkovému součtu pozitiv přispěl svojí trochou každý z těchto elementů. Podstatné je, že výsledkem je dějové bohaté, nápadově košaté, emocemi nabité barevné album, které v sobě dokáže přirozeně kombinovat vlivy různých stylů, které nenechá posluchače usnout na nějaké jednotvárné struktuře skladeb, které ustavičně mění svoje nálady, které nabídne dostatek melodií, nápadů i excelentních individuálních výkonů i patřičně čistý a přehledný zvuk.

Na „Spirited Away“ Asylum Pyre ukazují, jak blízko má melodický metal (a jedno, jestli s přídavkem power, progres nebo jiným) na jedné straně k tanečnímu parketu, na straně druhé jakou agresivitu v sobě skrývá. Základem jsou převážně příjemně houpavé melodie, ke kterým přidáte-li trochu odlehčení a něco málo nenásilné a neobtěžující elektroniky, tělo se podvědomě a strašně snadno tomu pohupování pořídí (např. titulní „Spirited Away“, či - právě díky až přehnané tanečnosti docela kontroverzní, ale přesto do kolekce zapadající - dusající „Unplug My Brain“), na druhé straně stačí nechat vyřádit se Vince Kreydera (jako třeba ve strhující „Soulburst“) a máte z toho devastující smršť. Právě ta schopnost x-krát v průběhu skladby otočit její náladu naruby, bez jakéhokoliv náznaku nepřehledného chaosu, je tím, co stoprocentně udrží posluchačovu pozornost ž do samotného finále a zároveň tím, díky čemu nelze dát jednoznačně doporučení na nějakou konkrétní skladbu, každá má svůj vlastní děj, svou vlastní tvář a jedno, blíží-li se k muzikálové výpravnosti, smyslné křehkosti (zvláštní, že v tom nejkřehčím okamžiku – „Remembering“ – se ke slovu vůbec nedostane Chaos Heidi), tanečnímu parketu nebo staví na temné atmosféře. Každá ze skladeb má dokonalé vyústění a vývoj do přesvědčivé gradace, dojde-li na Cadotova kytarová sóla, vždycky jde o do detailu propracovaná, pestrá, strhující a chytře vystavěná představení, Chaos Heidi se svým smyslně zabarveným, velice sebevědomým sytým hlasem dokáže dokonale vykreslit jakékoliv emoce (přičemž ty její kapky potemnělého jedu, případně sice sporadické, ale o to účelnější zatlačení na agresivnější notu je velice podmanivé), krásně slyšitelná basa hostujícího Christopha Babina i chytře zaranžované atmosférické Armendarovy klapky pak tlačí tuhle kolekci k dokonalosti.

Jediné, co snad lze Asylum Pyre vyčítat, je odklon od výpravných a na první pohled jednoznačných obálek. Ale ono ta aktuální, atmosférická a tajemnější, signalizuje, že svět Asylum Pyre se změnil. Byť na povrchu ztratili Asylum Pyre výrazné barvy, uvnitř rozkvetli do rozmanité, přitom stoprocentně soudržné a hlavně nečekané krásy. Lacuno Coil či Within Temptation, tohle je sakra výzva!

Savapip             


www.asylumpyre.com

YouTube ukázka - Only Your Soul

Seznam skladeb:
1. Second Shadow
2. The Silence of Dreams
3. Only Your Soul
4. Unplug My Brain
5. n Hayao's Arms
6. Spirited Away
7. The White Room
8. Soulburst
9. At My Door
10. Shivers
11. Instants in Time
12. Remembering
13. Fly

Sestava:
Chaos Heidi - zpěv
Johann Cadot – kytara, zpěv
Christophe Babin - baskytara
Amendar- klávesy
Vince Kreyder - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 50:01
Label: Massacre Records
Země: Francie

Diskografie:
2009 – Natural Instinct?
2012 – Fifty Years Later
2015 – Spirited Away

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 22.11.2015
Přečteno: 2966x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08657 sekund.