TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DRACONIAN - Sovran

Draconian po devíti letech své existence vydali v roce 2003 první desku a dnes už patří mezi nejpopulárnější doom metalové kapely. Jejich hudba byla vždy plná emocí, smutné atmosféry, ale také hutných riffů a epičnosti. Po čtyřech letech přichází Švédi s novým albem „Sovran“, na které se poprvé v řadách kapely představí zpěvačka Heike Langhans, která nahradila Lisu Johansson. Nová zpěvačka je vždy určitým rizikem, obzvlášť, když ta předchozí byla pro Draconian jedním z výrazných poznávacích znamení. Heike však „Sovran“ nazpívala krásně a není jí téměř co vytknout. Má úplně jinak položený hlas než Lisa, ale dokáže podobně vyjádřit emoce a melancholii, typickou pro hudbu Draconian. Její hlas má jednu zvláštnost, a tou je v určitých momentech podobnost se Sharon Den Adel.
Krom nové zpěvačky zůstalo u Draconian prakticky vše při starém. Od prvního tónu je rozpoznáte a příliš věcí vás na desce nepřekvapí. Album začíná v pomalém tempu. „Heavy Lies The Crown“ se valí jako těžký doom metalový valoun, který se občas trochu zpomalí, když Heike svým zpěvem dodá porci krásné, avšak smutné melodie. Skladba vás dokáže ihned vtáhnout do nálady celého alba a ve své melancholii je absolutně uvěřitelná. „The Wretched Tide“ zaujme především skvělým a chytlavým refrénem, kdy hudba zrychlí a Heike předvádí svůj rozsah. Za zmínku stojí i dobře využité housle, které evokují My Dying Bride. Jinak se neděje nic, co byste u Draconian neznali. Anders growluje jako o život a nutno říct, že jeho hlas mě nikdy neomrzí. Jde mu rozumět každé slovo a přitom je jeho murmur hluboký a sytý.

To následující „Stellar Tombs“ je už trochu jiná káva. Začátek je drtivý. Trochu připomíná „The Drowning Age“ z předešlé desky, hlavně díky úvodu skladby. „Stellar Tombs“ je z mého pohledu nejhitovější píseň desky, pokud to tak lze říci u žánru, jakým je gothic/doom metal. Heike zpívá naprosto fantasticky a člověk by jí nejradši obejmul, aby nebyla smutná. „No Lonelines Star“ je charakteristická především zajímavým kytarovým zvukem a apokalyptickou atmosférou. Anders tady zní v některých momentech opravdu brutálně. Celkově je to jedna z nejtvrdších písní na desce, i když v prostřední části hudba trochu zjemní a dostane prostor Heike. Především díky netradičnímu kytarovému soundu jeden z favoritů celé placky. Oproti tomu je „Dusk Mariner“ spíš odpočinkovou skladbou, která zní jemně a ne úplně výrazně. Největší „peckou“ alba je pro mě „Dishearten“, která má v sobě trochu z Katatonie a dominují jí výborné výkony obou zpěváků. Také je to jedna ze skladeb, u které nevíte, co bude dál a drží vás v napětí. Závěr písně je pak naprosto nádherný. Hudba zrychlí a Draconian se konečně skutečně „rozjedou“.

Pokud je na desce něco překvapivého, něco, co jste u kapely ještě neslyšeli, pak je to „Rivers Between Us“. Metalová balada, která je dokonale okouzlující. Ve zpěvu se střídají Heike a host z Crippled Black Phoenix Daniel Änghede, jehož hlas dodal skladbě eleganci. Hudba mění svůj rytmus a v závěru se přidá i Anders se svým chraplákem. Závěrečné kytarové sólo jen podtrhne výjimečnost této skladby. „The Marriage Of Attaris“ je klasický doom metal a připomíná Draconian z prvních dvou desek, což je příjemné ohlédnutí zpět.

„Sovran“ je deskou, ke které se budete vracet, přesto zůstává i malé povzdechnutí. Draconian zněli nejlépe na „The Burning Halo“ kde byly dlouhé, avšak pestré a epické skladby, které v novější tvorbě schází. Rovněž by neuškodilo zařazení nějaké rychlejší skladby navíc nebo alespoň písní s větší dynamikou jako je „Dishearten“. Ten společně se „Stellar Tombs“ a „Rivers Between Us“ představuje to nejlepší ze „Sovran“. I přes tyto výtky se jedná o výborné album, které je ve svém žánru absolutní špičkou.

Tomáš Marton             


www.draconian.se

YouTube ukázka - Rivers Between Us

Seznam skladeb:
1. Heavy Lies the Crown
2. The Wretched Tide
3. Pale Tortured Blue
4. Stellar Tombs
5. No Lonelier Star
6. Dusk Mariner
7. Dishearten
8. Rivers Between Us
9. The Marriage of Attaris

Sestava:
Anders Jacobsson - zpěv
Heike Langhans - zpěv
Johan Ericsson - kytara
Daniel Arvidsson - kytara
Fredrik Johansson - baskytara
Jerry Torstensson - bicí

Rok vydání: 2015
Čas:1:07:28
Label: Napalm records
Země: Švédsko
Žánr: Gothic/Doom metal

Diskografie:
2003 - Where Lovers Mourn
2005 - Arcane Rain Fell
2006 - The Burning Halo
2008 - Turning Season Within
2011 - A Rose for the Apocalypse
2015 - Sovran

Foto: archiv kapely


Vydáno: 30.11.2015
Přečteno: 4565x




počet příspěvků: 8

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
to Meres: bude a...28. 11. 2020 20:53 Savapip
Recenzia na novinku...28. 11. 2020 19:20 Meres
Wow, jsem rád, že...2. 12. 2015 22:44 Supermartonátor
10/10pro mě...2. 12. 2015 19:09 Dave
Pro mně určitě...30. 11. 2015 21:14 CZBoban


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09294 sekund.