MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




PHANTASMA - The Deviant Hearts

Jako obvykle, pokud se na světě objeví nějaký hvězdný projekt, je dobré začít recenzi výčtem zúčastněných jmen, abychom předešli politováníhodné situaci, že snad potenciální fanoušek přestane číst ještě před rozkliknutím celého článku. Zde by měli zbystřit pozornost zejména příznivci metalové opery a symfoniky, jelikož za kapelou Phantasma stojí veličiny jako Charlotte Wessels (Delain), Oliver Philipps (Everon), a k mé velké radosti také Georg Neuhauser (Serenity), jehož volátko považuji za jedno z vůbec nejpřitažlivějších na celé (nejen) metalové scéně. Tím ale VIP seznam nekončí, na desce „The Deviant Hearts“ se v roli hostů představí také Tom S. Englund (Evergrey), Dennis Schunke (Van Canto) nebo duo Chloe Lowery a Jason Gianni ze známého spolku Trans-Siberian Orchestra. Doufám, že to jako návnada k dočtení recenze stačí, upřímně řečeno mělo by, neb tohle album stojí opravdu za to!

Jde zároveň o koncepční lyrikou sevřené dílo, a to přímo z mysli Charlotte Wessels, která pro tyto účely napsala stejnojmennou novelu. Mnohem důležitější se mi ale jeví skutečnost, jak skvěle se Charlotte doplňuje s Neuhauserem. Jejich duety strhávají se samozřejmostí předních protagonistů Opery v Sydney, čehož důkazem je hned úvodní perla „Incomplete“. Jde o baladickou předehru, která na budoucí dění naladí jak minimalistickým, ale zcela funkčním hudebním doprovodem, tak dojemným textem. Pro mě osobně pak jde rovnou o jeden z vrcholů celé nahrávky, stejně jako o jeden z nejkrásnějších vstupů do jakékoli desky vůbec. V této souvislosti je nutné zmínit, že obdobně subtilní kompozice nejsou výjimkou, ale naprosto pevnou součástí obsahu alba, stejně jako epické orchestrace a pocitově dramatická narace.

Podobně jako ve druhé, titulní skladbě, kde jsou symfonické výbuchy užity citlivě, pouze k malému, o to však zásadnějšímu dotvoření celého děje. Pointou písně, stejně jako většiny ostatních, jsou však refrénové a sólové melodie, které rozkvétají s půvabem i majestátem jarních poupat. Středobodem následného baladického dua „Runaway Grey“ a „Try“ je krom jemných pianových preludií odzbrojující Charlottin zpěv. Metalový náboj se vrátí v páté „Enter Dreamscape“, ve které se představí Tom Englung, nicméně prim opět hraje frontmanka nizozemských Delain. Nutno však dodat, že inkriminovaná skladba lehce pozbývá atraktivity svých předchůdkyň, což se týká i soundtrackově obarvené, nicméně v rámci desky tuctovější devítky „Carry Me Home“.

Dalším nebetyčným vrcholem se každopádně stává trio písní ukrytých v samotném závěru. Počínaje desítkou „The Sound Of Fear“, ve které - s jemným Charlottiným dopingem - naprosto exceluje Georg, opět nechybí srdceryvné sólo i přitažlivé symfonické motivy. Mistrovská hudební show pokračuje v dokonalé a svůdně zrychlující parádě s názvem „Novaturient“, katarzí se pak stává závěrečný, filmovými melodiemi nasycený duet „Let It Die“, s dalším z řady strhujících refrénů i sól. Škoda, že v obdobně velkolepém duchu nefunguje celé album, jež obsahuje pár položek, které se sice hezky poslouchají, nicméně omračujícího efektu výše vypíchnutých písní nedosahují. I tak je jasné, že jde o dílo hodné doporučení, zejména pro posluchače, jejichž srdce buší v "podzimně" melancholickém rytmu.

Petr Štěpnička             


FB Phantasma

YouTube ukázka - Let It Die

Seznam skladeb:
1. Incomplete
2. The Deviant Hearts (Give Us A Story)
3. Runaway Grey
4. Try
5. Enter Dreamscape
6. Miserable Me
7. The Lotus And The Willow
8. Crimson Course
9. Carry Me Home
10. The Sound Of Fear
11. Novaturient
12. Let It Die

Sestava:
Charlotte Wessels - zpěv
Georg Neuhauser - zpěv
Oliver Philipps - kytara, klávesy, zpěv

Hosté:
Tom S. Englund (EVERGREY) - zpěv
Dennis Schunke (VAN CANTO) - zpěv
Chloe Lowery (TRANS-SIBERIAN ORCHESTRA, CHAMELEON) - zpěv
Jason Gianni (DAREDEVIL SQUADRON/ NEAL MORSE BAND/ TRANS-SIBERIAN ORCHESTRA) - bicí
Randy George (NEAL MORSE BAND, AJALON) - baskytara
Tom Buchberger (ex-SERENITY) - kytara

Rok vydání: 2015
Čas: 58:50
Label: Napalm Records
Země: mezinárodní
Žánr: symfonický metal/rock/opera

Diskografie:
2015 – The Deviant Hearts

Foto: archiv kapely


Vydáno: 20.12.2015
Přečteno: 2882x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11487 sekund.