ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




CRISÁLIDA - Terra Ancestral

Chile je země vzdálená a z pohledu rockového či metalového fanouška se jedná o poměrně exotickou destinaci. O to příjemnějším překvapením je potom poslech nového alba progresivně rockové skupiny Crisálida s názvem „Terra Ancestral“. Však to nejsou žádní nováčci, nýbrž parta zkušených hudebníků, vždyť započali svou existenci již v roce 1997. Na kontě mají nyní čtyři desk, které vydávají v pravidelném tříletém odstupu.

Už od prvních chvil úvodní „Cabo De Hornos“ vás zavede Crisálida do svého světa a navodí příjemnou atmosféru. Jedná se o prog rock ve středním tempu, kde je kladen důraz na kvalitní kytarové harmonie a melodie. Hudba působí uvolněně, přesto může zajímat i metalového fanouška, protože se Chilané nebojí tvrdších riffů nebo agresivnějších bicích. Vše je výborně propracované a promyšlené. Jedním z hlavních poznávacích znamení kapely jsou texty ve španělštině, které v podání zpěvačky Cinthie zní zatraceně dobře. Cinthia je totiž poklad, má nádherný hlas, který mně okamžitě upoutal a uchvátil. Skvěle se hodí k žánru a především má barvu, jaká se jen tak neslyší. V kombinaci se španělštinou je po vokální stránce „Terra Ancestral“ dokonalou deskou. Slovem "dokonalost" můžu rovněž označit obal desky, který vypadá překrásně a dokonale dokresluje náladu alba.

V takřka stejném duchu jako úvodní skladba se nese i celé album. To neznamená, že by tu chyběly nápady, ale nepřichází žádné překvapení a ke konci už míra zábavnosti trochu upadá. Crisálida vsadila na celistvost a semknutost nahrávky, což rozhodně není špatně. Skladby, ač mají velmi podobnou dramaturgii, vynikají výbornými refrény a melodiemi, které pohladí a dají zapomenout na všední starosti (nejlépe vyniká asi „Hidromachi“). Troufnu si říci, že Crisálida je velmi osobitá a nápaditá, především fanoušci Porcupine Tree by měli zbystřit, zde je hudba však místy více do metalu, v těch momentech se zas někdy ozve duch Dream Theater, ale Chilané mají často i lepší nápady. O výborný zvuk se postaral Daniel Cardoso (Anathema), což je záruka kvalitní produkce.

Pro fanoušky progresivního rocku či metalu by tohle měla být jasná volba. Ale i ostatní ať zkusí, protože Crisálida skládá především dobré písničky a nejedná se o žádnou instrumentální exhibici, jak tomu někdy u tohoto žánru bývá. „Terra Ancestral“ se poslouchá nádherně a dokáže vykouzlit příjemnou náladu.

Tomáš Marton             


www.crisalida.cl

YouTube ukázka - Morir Aquí

Seznam skladeb:
1. Cabo de Hornos
2. Morir Aquí
3. Bosque Triste
4. Hidromachi
5. Lágrimas Negras
6. Kawesqar
7. Violeta Gris

Sestava:
Cinthia Santibañez - zpěv
Dámian Agurto - kytara
Braulio Aspé - baskytara
Rodrigo Sánchez - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 40:16
Label: Mechanix Records
Země: Chile
Žánr: prog rock

Diskografie:
2006 - Crisálida
2009 - Raco
2012 - Solar
2015 - Terra Ancestral

Foto: archiv kapely


Vydáno: 02.03.2016
Přečteno: 3210x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.36636 sekund.