DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




RHAPSODY OF FIRE - Into The Legend

…Nejepičtější, nejlepší, nejambicióznější produkce, jaká kdy byla vytvořena a nesnese s ničím srovnání. Tři sbory – operní, epický a chlapecký (!). Symfonický orchestr s posílenou smyčcovou a žesťovou sekcí. Originální keltské a barokní nástroje. Zkrátka více než sedmdesát minut hudby bez kompromisů…

Jak krásně se takové informace čtou, jak nadějně působí. A jak moc musí být po jejich vstřebání fanoušek natěšen na další desku svých oblíbenců. Problémem je to, že jakkoli sebevědomě (snad až arogantně) tyto informace působí, pravda je taková, že se z nich člověk nedozví vlastně vůbec nic o tom, co za výtvor se dostane do jeho zmlsaných zvukovodů. A kdo (co) všechno se na natáčení podílel(o), vlastně nikoho ani zajímat nemusí, i když záběry ze studia na obrázcích vypadají slibně. A co je epický sbor?!

První vlaštovkou se stal titulní song „Into The Legend“. Když pominu krajně odfláknutý klip, v němž Fabio působí, jako by právě vyšel ze sprchy, a pohled na Alexe Holzwartha v člověku budí obavy, zda ten člověk není vážně nemocen, zůstane v ústech pachuť z písně samotné. Z produkčního hlediska je vše v pořádku, zvuk je skvělý, výkony muzikantů taktéž (což lze bez problémů vztáhnout i na celou desku), ale bohužel i letos, podobně jako předloni, tomu cosi chybí a píseň jako celek prostě nefunguje. Pocit pachuti a rozčarování se pak znásobí tím, že zmíněný track a ještě divočejší otevírák „Distant Skies“ jsou dvě nejlepší a nejchytlavější položky alba.

Kapela se dosti okatě snaží vrátit na přelom tisíciletí (k čemuž se váže i fakt, že speedu je na letošní desce nejvíce od desky Power Of The Dragonflame), kdy byla schopna vydávat vskutku excelentní alba a čehož si je jistě velmi dobře vědoma. Jenže tehdy v jejích řadách působil jistý šestistrunný génius, který dokázal z průměrné kompozice vykřesat výbornou a z dobré excelentní. A byť je jeho nástupce Robby de Michelli bezpochyby neméně stejně technicky zdatný běžec, v autorské rovině silně pokulhává. Řeč je o sólových pasážích (kterých vzhledem k minulé "Dark Wings Of Steel" přibylo, zejména v první polovině desky). Je zde až příliš patrné, že není zdaleka tak zběhlý ve tvorbě podobných etud, a tam, kde Luca ohromoval rafinovanými harmoniemi plnými půltónů a sextakordů, Robby servíruje jen prázdnou technickou preciznost, bez jakékoli přidané hodnoty a pocitu posluchačské satisfakce.

Jak jsem již zmínil, kapela slušně dokázala přitlačit na plynový pedál, což je rozhodně pozitivum, protože za celou kapelní historii byl úbytek tempa znamením pro upadající kvalitu hudby (stačí znovu sjet album "Triumph Or Agony"). Rychlá tempa bohužel nejsou samospásná, takže i když si Alex za soupravou více zadivočil, výsledný dojem zlepšit nemohl. Písním, stejně jako minule, chybí paušální chytlavost, nadhled a harmonická elegance. Bratři Staropoliové sice dělají, co mohou, ale zkrátka zde těžko hledat něco, co by posluchače nutilo si album pouštět znova a znova až do zblbnutí. Fragmentovitě lze postupem času vysledovat zajímavá místa, ta jsou ale bohužel v objetí hudební vaty a nechce se k nim vracet, natož je složitě vyhledávat a rozplétat.

Celkový výsledek je oproti již několikrát zmíněnému předchůdci lepší jen o kousanec do chleba od anorektické slečny, a to hlavně díky většímu zastoupení speedových temp. Jinak se ale jedná o obdobnou slabotku, která nedokáže svými kvalitami připoutat. Místy mi připomíná debutovou desku krajanů Winterage, kteří obdobně zazdili kvalitu samotné muziky velkolepým produkčním pozlátkem a namísto ní se soustředili na to, aby „tam toho bylo co nejvíc“. To, že i dnes jde podobná muzika dělat kvalitně a grandiózně, dokazuje vynikající loňský maxisingl taktéž italských a nepoměrně méně známějších Opera Magna. Dalšími negativy letošní rhapsoďácké placky jsou i přestřelená délka, nedoposlouchatelná „Kiss Of Life“, Alex Staropoli šetřící se na orchestracích (opět) nebo neuvěřitelně fádní a nudná balada „Shining Star“, ta nejslabší, jaká kdy od Taliánů vypadla. Žádný zázrak jsem, upřímně, neočekával, ale i tak se jedná o první letošní zklamání. Průměrná známka pouze reflektuje důležitost a přinos kapely v předminulé dekádě.

Hermes             

Jak vidno, sto lidí, sto uší. Chtít po Rhapsody Of Fire, aby byli chuťově úplně stejní jako Rhapsody, když je polovina tvůrčího tandemu v tahu, je zjevně nesmysl. Na „Into the Legend“ Rhapsody Of Fire deklarují, že si už definitivně vylízali porozpadové rány. Nebojí se škrtnout o kořeny, aniž by se cpali do nějaké tralala podbízivosti (paušální chytlavosti?) a umí přitom dokonale využít i soundtrackovou dramatičnost, jejíž vrchol hledejte ve „Valley Of Shadows“. Když nakouknete pod symfokrustu, je tam děje víc než dost. Možná ne na první poslech, ale už na ten jeden a půltý… Nebýt sáhodlouhého finále v „The Kiss Of Life“, kde se aktuální vydařená forma krapet rozplizne, tak je to u mě víc než aktuální spokojenost.
Savapip 7/10

www.rhapsodyoffire.com

YouTube ukázka - Into The Legend

Seznam skladeb:
1. In Principio
2. Distant Sky
3. Into the Legend
4. Winter's Rain
5. A Voice in the Cold Wind
6. Valley of Shadows
7. Shining Star
8. Realms of Light
9. Rage of Darkness
10. The Kiss of Life

Sestava:
Fabio Lione - zpěv
Roberto de Michelli - kytara
Alessandro Sala - baskytara
Alex Staropoli - klávesy
Alex Holzwarth - bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 1:06:42
Label: AFM Records
Země: Itálie
Žánr: Symfonický power metal

Diskografie:
1997 - Legendary Tales
1998 - Symphony Of Enchanted Lands
2000 - Dawn Of Victory
2001 - Rain Of Thousand Flames
2002 - Power Of The Dragonflame
2004 - Symphony Of Enchanted Lands II - The Dark Secret
2006 - Triumph Or Agony
2010 - Frozen Tears Of Angels
2011 - From Chaos To Eternity
2013 - Dark Wings Of Steel
2016 - Into The Legend

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 01.02.2016
Přečteno: 7077x




počet příspěvků: 9

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Je to lepší než...30. 05. 2016 10:53 GNT
https://www.youtube....13. 02. 2016 2:00 htaedas
8/10Dost dobře se mi...4. 02. 2016 10:55 Jezevec
to htaedasTak jsem si to...1. 02. 2016 18:51 Anonim
Nějak už...1. 02. 2016 16:04 htaedas


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08768 sekund.