DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




THE CULT - Hidden City

The Cult drží slovo a uzavírají před devíti lety započatou trilogii s lehkým náboženským podtextem. Tu otevřeli v roce 2007 deskou „Born Into This“, kterou jejich fanoušci hodnotili v rámci diskografie (vedle takových perel jako „Love“ nebo „Sonic Temple“) jen jako průměrnou záležitost, aby si o pět let později reputaci vylepšili skutečně skvělou deskou „Choice Of Weapon“. Ta nejenže opět zahustila jejich sound až někam směrem ke comebackovému albu „Beyond Good And Evil“, ale nabídla i spoustu výborných nápadů za hranicemi běžných rockových formací. Čekání na „Hidden City“ tedy trvalo další čtyři roky. Dobu, kterou si výhradní autoři materiálu Ian Astbury a Billy Duffy vyhradili nejen ke skládání materiálu, ale také k obměně sestavy, když dlouholetého basistu Chrise Wyse nahradil nejprve Jimmy Ashhurst z Buckcherry, posléze Chris Chaney z Jane´s Addiction, aby se nakonec v sestavě natrvalo usídlil jistý Grant Fitzpatrick.

The Cult neměli s „Hidden City“ lehkou pozici, protože „Choice Of Weapon“ se skutečně mimořádně povedla. Jenže jak to vypadá, kapele nechybí v posledních letech invence a zdá se, že Astbury a Duffy objevili opět pramen nápadů, ze kterého pili v druhé polovině osmdesátých let. Samozřejmě, že „Hidden City“ bude posluchač i kritik porovnávat s jejich nejlepšími alby a stejně jako v případě „Choice Of Weapon“ novinka obstojí. Chybí jí sice nablýskanost hitů typu „She Sells Sanctuary“, „Sweet Soul Sister“ nebo „Edie (Ciao Baby)“, ale zůstala hardrocková podstata a velice dobrý songwritting, který vždy The Cult odděloval od zbytku scény.

Co se ale na vyznění kapely projevuje čím dál více a na „Hidden City“ opět dostává nové dimenze, to je jistý prvek mystična, který byl sice v tvorbě The Cult (zejména skrze frontmana Astburyho) přítomen vždy, ale postupem let je stále více vycizelovaný. Možná i díky tomu je „Hidden City“ sice velice zajímavou deskou, ovšem jednou z nejméně přístupných v diskografii těchto znamenitých Britů. S deskou je docela těžké se sžít, ovšem pokud jí dá posluchač šanci, odmění se mu řadou neopakovatelných žážitků.

Ne že by The Cult rezignovali na jasné hitovky, ty jsou tady taky. Jsou zastoupeny zejména v podobě úvodní dvojice kousků „Dark Energy“ a „No Lost Love“, ovšem tentokrát netvoří páteř celé kolekce. Jsou jedněmi z tahounů, ovšem ne jedinými. Nejdůležitější na „Hidden City“ je její silná atmosféra a i když energie tryská ze strun Billyho Duffyho na všechny strany, nejsilnějšími kousky jsou pomalejší, tajemnější věci. Z nich lze zmínit „In Blood“, která místy může připomenout „Riders On The Storm“ od The Doors, jejichž kouzlu propadl Astbury před desítkami let a dodnes jej neopustilo, dále pak „Deeply Ordered Chaos“ s magicky znějícími kytarami a nakonec i závěrečnou, pochmurnou „Sound And Fury“.

Je moc dobře, že The Cult jsou stále tady. Je to totiž jedna z kapel, které jsou nezaměnitelné, které nahrávají stále vysoce kvalitní alba, bez ohledu na to, jaké trendy velí rockovému světu (dobře, dobře, uznávám, že bezejmenná deska z roku 1994 byla možná trochu trendy záležitostí…). Z „Hidden City“ je cítit poctivý hard rock staré školy, zahraný s poklonou ke svým vlastním kořenům, které leží až někde u gotiky. The Cult zůstávají stále vysoce kvalitní kapelou a „Hidden City“ je prostě album, na které je spolehnutí, protože fanoušky rozhodně zklamat nemůže. Ba právě naopak…

Jan Skala             


www.thecult.us

YouTube ukázka - Dark Energy

Seznam skladeb:
1. Dark Energy
2. No Love Lost
3. Dance The Night
4. In Blood
5. Birds Of Paradise
6. Hinterland
7. G O A T
8. Deeply Ordered Chaos
9. Avalanche Of Light
10. Lilies
11. Heathens
12. Sound and Fury

Sestava:
Ian Astbury - zpěv
Billy Duffy - kytara
Chris Chaney - baskytara
John Tempesta - bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 52:26
Label: Cooking Vynil
Země: Velká Británie
Žánr: hard rock

Diskografie:
1984 - Dreamtime
1985 - Love
1987 - Electric
1989 - Sonic Temple
1991 - Ceremony
1994 - The Cult
2001 - Beyond Good And Evil
2007 - Born Into This
2012 - Choice Of Weapon
2016 - Hidden City

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 19.02.2016
Přečteno: 2986x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
To Guns: Časem kdo...29. 07. 2019 7:27 Savapip
Nebyl by seriál...28. 07. 2019 22:41 Guns
Dik za tipy, v...29. 02. 2016 12:34 Baltazár
Zkus starší...28. 02. 2016 21:38 Pepsi Stone
Bomba!"Choice of Weapon"...28. 02. 2016 21:13 Baltazár


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.12355 sekund.