MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




CREMATORY - Monument

Dva roky utekly jak voda a Crematory jsou zpět s novým materiálem. A také hodně pozměněnou sestavou. Kapelu nedávno opustil basák Harald i kytarista a zpěvák čistých vokálů Matthias, nahradili je basák Jason, kytarista Rolf a překvapivě další drtič strun a zpěvák Tosse. „Monument“ je už třináctá (snad ne nešťastná) deska těchto německých matadorů gothic metalu a tak, i přes změny v sestavě, nelze čekat nějaké stylové kotrmelce nebo převratnou progresivitu. Crematory si i nadále jedou to své.

Úvod desky je nepřekvapivě nepřekvapující - „Misunderstood“ coby vypalovačka na začátek. Tvrdá hradba kytar, střední tempo a Felixův vynikající growl. Refrén je melodický, ale prozatím se kapela drží extrémního vokálu. Velmi zajímavou a rozhodně jednou z top kousků na nové desce je „Haus Mit Garten“. Němčina kapele sluší a tahle skladba vládne tajemnou atmosférou. Temný gothic metal s výraznou melodikou a rovněž riffováním. Tohle je poloha, kde se mi Crematory líbí nejvíce. Zaujmou doprovodné vokály i téměř šeptané sloky (vyznívající až black metalově).

„Monument“ je deska, na které ubylo elektroniky, a „duc duc“ party už zde nenaleznete. Kapela šla více do gothic metalu. To potvrzuje i „Die So Soon“, ve které se poprvé naplno ukáže nová posila kytarista a zpěvák Tosse. Jeho čisté vokály jsou vynikající a povznášející. Ke vší úctě k předchozím zpěvákům kapely, takhle dobrého Crematory dosud neměli. Tosseho projev i poměrně i mění dojem z projevu Crematory a jejich výraz posunul zase trochu jinam. „Die So Soon“ je hitovka, přirovnal bych ji stylově ke staršímu hitu kapely „Fallen“ z desky „Believe“. Překvapí zpracování „Ravens Calling“ (ke které rovněž vznikl asi nejlepší videoklip kapely za spoustu let). Tohle je klasický gothic rock, který Tosse naprosto ovládl. Felixe zde prakticky nezaslechnete. Tosse má příjemně goticky hluboký hlas, ale když se dostane do výšek, je to paráda. Refrén je tesknivý a rychle si ho osvojíte.

Tím máme za sebou ty nejvýraznější a nejlepší kousky na desce. Crematory nadále nemají čím překvapit, ale přesto se jejich hudba poslouchá báječně a nabízí hitovky. Kupříkladu „Nothing“ či „Before I Die“ mají velmi podobnou strukturu. Tvrdé, téměř death metalové sloky, kterým velí Felix a oproti nim velmi melodické refrény zpívané Tossem. Nic nového, přesto dobře složené. I když je nová deska velmi melodická, hodně momentů odkazuje na staré období v polovině devadesátých let, takže jsou Crematory na své poměry dost „nářezoví“ nebo naopak dominují moderní podladěné kytary.

„Monument“ není nabubřelým názvem, dá se s ním souhlasit. Deska zní skvěle a Crematory opět prokázali velmi dobrou skladatelskou formu, kterou neovlivnili ani odchody dlouholetých členů. Jeden z nových – Tosse – navíc kapelu obohatil o vynikající čistý vokál, který pro Crematory působí jako svěží vítr. „Monument“ mne nedostal tolik jako „Antiserum“, ale i tak se jedná o výbornou desku, která jen tak neomrzí.

Tomáš Marton             


www.crematory.de

YouTube ukázka - Ravens Calling

Seznam skladeb:
1. Misunderstood
2. Haus mit Garten
3. Die So Soon
4. Ravens Calling
5. Eiskalt
6. Nothing
7. Before I Die
8. Falsche Tränen
9. Everything
10. My Love Within
11. Die letzte Schlacht
12. Save Me

Sestava:
Felix – growl
Tosse – kytara, zpěv
Rolf - kytara
Jason – baskytara
Katrin – klávesy
Markus – bicí, programování

Rok vydání: 2016
Čas: 49:28
Label: SPV
Země: Německo
Žánr: Melodic Death/Gothic metal

Diskografie:
1993 - Transmigration
1994 - ...Just Dreaming
1995 - Illusions
1996 - Crematory
1997 - Awake
1999 - Act Seven
2000 - Believe
2004 - Revolution
2006 - Klagebilder
2008 - Pray
2010 - Infinity
2014 - Antiserum
2016 - Monument

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 06.06.2016
Přečteno: 4036x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10353 sekund.