ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SAGITTARI - VooDoo

Tato power speedová formace není na tuzemském trhu žádným nenápadným a vystrašeným nováčkem, festivaly a koncerty objíždí již přes deset let. Debutová deska "Zaříkavač hadů" byla u fanoušků přijata velmi pozitivně, i když měla dosti bídnou produkci (danou tím, že si kluci album natočili a vydali sami, bez pomoci jakéhokoli studia), a většina skladeb byla až příliš rozmělňována nekonečnými sóly a vyhrávkami. Druhá deska "Albert Fish" přinesla výrazný závan moderny a nižšího ladění, a i když ani tentokrát se nepodařil zvuk (studio Sono), fanoušci vyli uspokojením. Po dlouhých čtyřech letech tak kapela přichází s dlouho očekávanou třetí plackou, aby rozmlsaným posluchačům hodila pořádný flák hudební krmě.

Zjednodušeně se dá říci, že opět o něco ubylo speedu a přibylo metalcoru, což je ale cesta, o které kapela mluví jako o plánované a chtěné. Tento fakt je dán i tím, že nový kytarista a skladatel Michal Janků má kořeny někde až v deathcorových vodách (což je u jeho kompozicí jasně slyšitelné - většinou namísto klasických sól ve druhé třetině skladby uslyšíme brutálně podladěný, na „áčku“ hoblovaný breakdown) a na desce se podílí většinovým materiálem. Novopečený otec Ivoš Mazourek se ovšem jakožto autor vytáhl více než u minulé Albert "Fish", i když v pouhých čtyřech položkách (když vynechám úvod s prazvláštním názvem „Resurrectionem“).

Již zmíněné intro nás zpočátku svými až lehce hororově vyznívajícími tóny uvede do děje, aby se po chvíli zlomilo v pompézní pasáž evokující Piráty z Karibiku. Po něm následuje break na bicí a startuje kytarová riffová masáž … kurňa, nepřeskočila mi omylem v přehrávači nějaká moderní metalcorová úderka? Ale kdepak, to jen slyšíme současnou tvář Sagittari ve své nejryzejší podobě. Po chvíli zaslechneme sice poměrně jednoduchou, a o to působivější elektroniku, a poté nastupuje striktně riffovaná sloka s melodickým, dosti vypjatým vokálem, aby se po chvíli přelnula v relativně (!) zpěvný „vúdú rituál“ refrén. Po úvodní těžkopádné skladbě se staneme svědky vrcholu alba, který všechny melodiky potěší více než pohled na rozesmáté dítě po příjemném ranním probuzení do dalšího dne. Tento skoro osmiminutový opus napsal mistr Hansen, Tolkki, Sammet, Kakko nebo snad Weikath? Kdepak! I když by byl pozorný posluchač lehce schopen najít hudební paralely se všemi zmíněnými autory, Ivoš dokázal vytáhnout své srdcové eso, o němž sám tvrdí, že se jedná o jednu z nejlepších kompozic, jakou kdy složil. Ani náhodou si s tímto tvrzením nedovolím polemizovat. Píseň i přes svoji délku nenudí ani vteřinu a po poklidnějším, klavírem vedeném úvodu, se změní v esenci melodického speedu, která všechny milovníky chytlavých refrénů vystřelí až do orbitální dráhy.

Následuje do éteru již dříve vypuštěná „Sudba“ s hostujícím Izzim, o níž lze napsat némlich to samé, co o úvodní „Voodoo“. „Kanibalové“, „Neandrtálci“, „Ilumináti“ a „Loutky“ (zajímavá shoda pádů v názvech) hrají dle stejného Michalova mustru - milovníky melodiky bezpochyby zamrzí absence chytlavých refrénů, obdivovatele corových hoblovaček naopak nejspíše nadchne precizní kytarová práce.

Jako druhý vrchol alba bych označil devátou položku „Dáma pradávná“, jejíž úvodní pasáž sice opět dosti okatě vykrádá slavný „Everdream“ (potažmo i jiné skladby finských velikánů), ale elegantně a svojsky. Refrén této písně je pak jedním z těch, co do uší zaleze i bez vašeho přičinění, ale dostat jej ven je úkol sysifovský. Finální orchestrálka (jako jediná nazpívaná Michalem) sice zní pěkně, začíná motivem ala soundtrack z libovolného dílu Heroes Of Might And Magic, ale cestu jsem k ní najít nedokázal.

Bolístka českých kapel v podobě zvukové kvality se bohužel projevuje i zde, i když ne ve všech směrech. Zatímco kytary řežou divočeji než dřevorubec na pervitinu, orchestrace znějí dosti plechově, nepřirozeně a občas až moc vystřelují nad zbytek nahrávky. Oproti tomu elektronika výtečně doplňuje skladby, posluchač občas i dostane pocit, že registruje jemnější verzi Amaranthe. Zvuk obecně je příliš přestředovaný, což v některých pasážích zapříčiňuje hůře čitelnou zvukovou kouli. Basa mohla v celé nahrávce být klidně i více vytažená, stejně jako Ivošův zpěv, který místy dosti zaniká a není dobře rozumět slovům.

Třetí deska se bez debat povedla, i když její první poslechy budily spíše rozpaky nad tím, kam zpočátku speedová kapela v současnosti směřuje. Zvukově se muzikanti posunuli o velký kus, i když produkce není zdaleka tak kvalitní, jak by si písně zasloužily. Na české scéně se rozhodně jedná o jednu z nejlepších melodicko metalových desek, ovšem při komparaci se zahraniční konkurencí jde až příliš lehce slyšet, že stále ještě mají Sagittari notně co dohánět. Ale i přes všechna zmíněná negativa palec nahoru.

Hermes             

Blanenští Sagittari konečně vydali dlouho avizovanou třetí řadovku. A její obsah jde ruku v ruce s tvrzením Ivoše Mazourka o tom, že se chtějí vymanit ze škatulí power a speed metalu. Na fošně „Voodoo“ nalezneme pouze jedinou čistokrevnou skladbu tohoto subžánru („Viking“), většina nových položek se snaží o moderní vyznění s metalcorovými, potažmo groovy riffy (dost nuda) a elektronickými efekty (ty fungují spolehlivě). Dobrou zprávou je, že nevymizely melodie s typickým melancholickým odérem. Jejich voňavé květy se přitom obnažují pozvolna (mnohdy také v souladu s prvotním rozčarováním fanoušků debutové desky „Zaříkávač hadů“), nicméně jsou přítomny, a to zejména v položkách Ivo Mazourka. Moderní poloha, ve které se vzhlíží hlavně nový autor Michal Janků, kapele sedí o dost méně (tupý refrén „Kanibalů“ pak mohl být vyhozen úplně). Rozporuplně dopadly také některé orchestrace, jež vždy nejsou zakomponovány s potřebnou citlivostí a působí spíše jako pěst na ucho. A ani do třetice se nepodařilo vymýtit zvukový neduh, kterým je „industriální“ odosobnění a lehce utopený Mazourkův zpěv. Naopak, nutné je chválit ony melodické momenty, ve kterých vyniká zmíněný rychlík, jenž dále zdobí strukturovaně nápaditá a netradiční stavba, tak typická pro písně prvního alba. Lichotivé poznámky si zaslouží také „Neandrtálci“ s nadmíru příjemným slokovým klenutím, dynamickými riffy i elektronicko-gotickými prvky. Komplexně chytlavou „Tvář pod hladinou“ sráží pouze průměrnější refrén, „Dáma pradávná“ pak nabídne civilně odlehčené a zároveň působivě naléhavé vokální linky. Nicméně právě zde zazní se zbytkem písně víceméně nekorespondující orchestrace. Další koketérii s elektronikou přinesou „Loutky“ a opět jde o slušnou zábavu. Jen škoda, že se podobné tvrzení nedá napnout na celou hrací dobu desky, o výjimečném zážitku, jaký přinesla prvotina Blanenských, pak nemůže být ani řeč.
Pagan 6,5/10

www.sagittari.cz

YouTube ukázka - Dáma pradávná

Seznam skladeb:
1. Resurrectionem
2. Voodoo
3. Viking
4. Sudba
5. Kanibalové
6. Neandrtálci
7. Tvář pod hladinou
8. Ilumináti
9. Dáma pradávná
10. Loutky
11. Čarokrásná

Sestava:
Ivoš Mazourek - zpěv
Michal Janků - kytara
Lukíš Bělehrádek - kytara
Milan Mazourek - baskytara
Milan Maček - bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 49:13
Země: Česká republika
Žánr: Melodický metal

Diskografie:
2008 - Zaříkávač hadů
2012 - Albert Fish
2016 - VooDoo

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 29.05.2016
Přečteno: 7463x




počet příspěvků: 31

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
to ald.mark2@seznm.cz nevím, jaks došel...14. 12. 2018 11:05 b.wolf
ald.mark2@seznm.czPřátelé toto...12. 12. 2016 10:33 Parádní zásek
VooDooCD je natolik...14. 09. 2016 16:13 Jiri87
Přesvíkend jsem si...2. 08. 2016 10:37 b.wolf
VIKINGViking -...18. 07. 2016 8:36 lukáš


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10473 sekund.