Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Edu FALASCHI - Moonlight

Eduardo Teixeira da Fonseca Vasconcellos nedávno oslavil své pětačtyřicáté narozeniny a zároveň se rozhodl zbilancovat svou pětadvacetiletou pěveckou kariéru. Že nevíte, o kom je řeč? Když napovím, že strávil dvanáct let v kapele Angra a již téměř stejnou dobu o kolegů Almah (daly by se samozřejmě zmínit i další, pro světovou scénu ne tak podstatné spolky) a s oběma skupinami nahrál čtyři desky, asi už bude mnohem jasněji. Edu Falaschi se čtvrtstoletí své kariéry rozhodl oslavit vydáním prvního sólového alba, které pojal do posledního tónu ryze nemetalově a skladby, se kterými sklízel úspěch v řadách Angry, přepracoval do uhlazené romanticko-intimní podoby. Společnost mu na desce dělají jazzový pianista Tiago Mineiro, dirigent Symphonic Orchestra Villa Lobos a houslista Adriano Machado, který je podepsán pod houslovým aranžmá, flétnista a saxofonista Joao Frederico Sciotti a perkusista Sandami. Z tohoto výčtu je zcela zřejmé, že v tomhle složení se metal prostě dělat nedá, to však téhle desce na zajímavosti neubírá. Důvod je prostý – Edu Falaschi prostě umí zpívat a rozehrát emoce i v silně komorním prostředí.

První zprávy mluvily o tom, že na desce bude dvanáct kousků v poměru 2:1 ve prospěch Angry, finální podoba pak z původních ohlášek zachovala part Angry beze změn, své současné působiště pak Edu připomíná pouze jedinou skladbou. Je třeba zdůraznit, že máte-li pod kůží starší alba Angry, je třeba alespoň na chvíli na ně zapomenout. Pochopitelně, že atmosféricky niterní verze skladeb, ideálně se hodící někam k romantické náladě při svíčkách, nemají s původním burácením a progresivitou mnoho společného. Jako varování může znít konstatování, že nejdivočejším okamžikem desky je „úderný“ úvod a krátké piánové preludování (trocha toho koketování s progresí) v „Angels And Demons“, že Edu Falaschi ani zdaleka nevyužívá možnosti a barvy svého hlasu a když už jej alespoň trochu zdrsní, dělá tak jen zlehka a na krátké chvilky, že piáno v „Spread Your Fire“ zatáhne původní vypalovák hodně na jazzové území, či že saxofon ve „Wishing Well“ zcela mění charakter skladby. Ale právě o tom je tahle deska.

Navzdory radikálním proměnám jako nejpovedenější kousek velmi vyrovnané a konzistentní kolekce vychází „Rebirth“, díky svému výraznému melodickému motivu se blíží originálu (alespoň v úvodní pomalé pasáži), nemluvě o akustické verzi písně z EP „Hunters And Prey“. A právě srovnáním tohoto kousku lze získat asi nejpřesnější představu o tom, jak křehce Edu s novými verzemi skladeb zachází a jak extrémně jemnou podobu jim vtisknul. Že tahle rukavičkářská práce funguje i u rychlých skladeb, dobře vypovídá úvodní „Nova Era“, kde úlohu kláves převezmou sladké housle a kolébající piáno, či „Arising Thunder“, postavená na hladivém Falaschiho vokálu.

Jako forrestgampovské peříčko (jak je řečeno v „Rebirth“ – „let time just fly…“) nenásilně dominantní Edu Falaschi s velice decentním doprovodem étericky poletuje v povětří. Tahle deska je silně intimní, všechny skladby (i ty v původně pomalém tempu) jsou zbaveny jakékoliv kovové energie a proto její vstřebání vyžaduje i patřičnou náladu. Možná mnohý z fanoušků Angry i při slušné dávce tolerance těchto devět kroků úplně nestráví, ale z alba „Moonlight“ je znát, že Falaschiho práce na téhle harmonické míchanici rocku, jazzu, klasické a populární hudby (ve které je duch původní verze písní většinou obtížné objevit) bavila. Jasně, originál je originál, ale tahle krátkodobá proměna Edu Falaschiho má něco do sebe.

Savapip             


www.edufalaschi.com.br

YouTube ukázka - Nova Era

Seznam skladeb:
1. Nova Era
2. Bleeding Heart
3. Arising Thunder
4. Rebirth
5. Breathe
6. Angels And Demons
7. Spread Your Fire
8. Wishing Well
9. Heroes Of Sand

Sestava:
Edu Falaschi - zpěv
Adriano Machado - houslová aranžmá
João Frederico Sciotti – flétna, saxofon
Tiago Mineiro - piáno
Sandami - perkuse

Rok vydání: 2016
Čas: 39:04
Label: Pride And Joy Music
Země: Brazílie

Diskografie:
2016 - Moonlight

Foto: archiv umělce


Vydáno: 03.09.2016
Přečteno: 2304x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09967 sekund.