RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




PERIPHERY - Periphery III: Select Difficulty

Už je to jedenáct let, co se multiinstrumentalista a sampler Misha Mansoor rozhodl zformovat svou kapelu a dát ji název Periphery. Z různých personálních změn a vlivů se následně vykrystalizovala skupina s důrazem na inovativní produkci, velkou škálu všemožných ladění a melodickou stopu. Směska djentu a metalcoru slavila svým ostrým debutem úspěch a druhou deskou zase představila světu experimentálnější rovinu skladatelského a hráčského umu. Minulý rok kapela potěšila fandy djentu a vydala „Juggernaut“ dvojalbum s názvy „Alpha“ a „Omega“. Vyladěná produkce a extrémně podladěné pasáže nejednou nechali vzpomenout na kapely jako Meshuggah nebo Between the Buried and Me. Letos si Periphery opět neodpočinuli a nahrnuli do uší posluchačů desku prezentovanou jako oficiálně třetí v pořadí s názvem „Periphery III: Select Difficulty“.

Kdo má rád Periphery, už u prvních tónů a breakdownů mu musí být jasné, že tady se jede podle zaběhlého mustru a spojují se dohromady ingredience ze všech dosavadních alb. Přitom se jedná o poměrně originální produkt, protože si vybírá agresivitu z debutu, experimentálnost z druhého alba a djentový sound z „Juggernautů“. Instrumentálně se jedná opět o špičkovou záležitost – dvojšlapka, spousta různých ladění, breakdowny, bohaté samply…nápadů má deska moc a většina z nich se i v adekvátních pasážích patřičně zužitkuje. Největším progresem je důraz na refrény, melodičnost a čistý zpěv. Jsou to právě písně jako „Marigold“ nebo „Flatline“, které obsahují záživné zpěvní linky a tlačí kvalitu výš, než je obvyklé. I když mocné riffy a progresivní pasáže z minulých placek zřejmě zůstanou nepřekonány, co se týče soudržného zážitku z písní jakožto celku, „Select Difficulty“ nemá v rámci kapelní diskografie konkurenci. Úvodní „The Price Is Wrong“ nebo „Prayer Position“ jsou výraznou vizitkou do budoucna, kdy se kapela může spolehnout na své instrumentální „know-how“ a zároveň nesleze z paměti posluchače díky chytlavým a účelným refrénům.

Kdo nemá rád Periphery, musí se hodně otáčet, přestože se jedná o nejstravitelnější kousek pro nepolíbeného posluchače. Dříve se kapele vyčítala jistá schizofrenie v prezentaci písní, kdy se např. nejdříve objevil deathmetalový riff s mohutným growlem, aby se v následných vteřinách uchlácholily dvanáctileté školačky a vlhly z medového hlasu frontmana zpívajícího o tom, že si ti dva byli souzeni, což je samozřejmě v další pasáži shozeno minutovým polyrytmickým vzorcem v 7/8 taktu, celé je to proloženo saloňákem a závěr písně obstará dvouminutový orchestr. Nadneseně řečeno, ale především na druhém albu tyto móresy byly často ke slyšení. „Select Difficulty“ pracuje s podobnými rysy, ale prakticky nikdy nesklouzává k nesourodé spleti nápadů a žánrově odlišných pasáží. Naopak z těchto propriet těží a album ozvláštňuje, takže se nejedná o chaotický bordel, ale spíše o variabilitu a žánrovou pestrost. Každá písnička tato privilegia samozřejmě nemá a občas se sejde spíše nudný sled postupů bez přidané hodnoty („Catch Fire“, „Absolomb“ krom začátku s naboostovanou basou). Má největší výtka však směřuje jako vždy k závěrům skladeb, které se ve většině případů nesou v duchu samplů a instrumentálních pasáží. Ty by si zasloužily buď samostatné tracky na albu anebo úplně zkrouhnout, protože málokdy vyplynou ze situace a ukončený song zbytečně natahují („The Way the News Goes...“, „Absolomb“). Schválně jsem si dal tu práci a spočítal nadbytečnou stopáž. Dostal jsem se skoro k šesti minutám, což rozhodně není zanedbatelné číslo.

Z Periphery se formuje silná kapela, která má ještě hodně co nabídnout. Už několikrát tato šestice ukázala, že svůj multižánrový progresivní metal zvládá a sílí jak skladatelsky, tak hudebně. Na „Select Difficulty“ se může skupina pochlubit zatím nejsoudržnějšími zářezy ve své diskografii a trochu překvapivě zaujímá především melodickými party a solidními refrény. To vše dává společně s kvalitní produkcí a variabilní instrumentální stránkou naději na opravdové průlomové album, ke kterému Periphery od začátku svého působení směřují blíž a blíž.

Radek Neuman             


www.periphery.net

YouTube ukázka – Marigold

Seznam skladeb:
1. The Price Is Wrong
2. Motormouth
3. Marigold
4. The Way the News Goes...
5. Remain Indoors
6. Habitual Line-Stepper
7. Flatline
8. Absolomb
9. Catch Fire
10. Prayer Position
11. Lune

Sestava:
Spencer Sotelo – zpěv
Misha Mansoor – kytara, samply
Jake Bowen – kytara, samply
Mark Holcomb – kytara
Adam Getgood- baskytara
Matt Halpern - bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 64:06
Label: Roadrunner Records
Země: USA

Diskografie:
2010 - Periphery
2012 - Periphery II: This Time It`s Personal
2015 - Juggernaut: Alpha
2015 - Juggernaut: Omega
2016 - Periphery III: Select Difficulty

Foto: archiv kapely


Vydáno: 27.07.2016
Přečteno: 2977x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10647 sekund.