Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




PUBLIC RELATIONS - Sirael

„Ponořte se do příběhu Sirael… pusťte si album a začtěte se do bookletu.“ Poměrně jednoduchý návod k poslechu svého čtvrtého alba „Sirael“ předkládají severomoravští Public Relations. Jenže vás musím varovat. Návod je jednoduchý, následky trvalé a nevratné. Jednoduše řečeno, ač jsem nikdy nebyl kdovíjakým zastáncem moderního míchání elektroniky do rockové hudby, „Sirael“ mě trefila na komoru. Svojí komplexností, energií, nasazením, provedením i melodickými nápady.

„Zpráva z pekla, které teprve přijde… a nebo už bylo?“ . Skvěle vygradovaný, strhující příběh (jehož největší devizou je skutečnost, že se muzika nemusí podřizovat dějové linii, vyhýbá se hluchým místům a vše plyne, navazuje a vyvíjí se naprosto přirozeně), ze světa, který ovládly stroje a lidstvo má jediný úkol – přežít. A v téhle idylce hlavní hrdina Jan s pomocí napůl robota, napůl Anděla oživí dívku ze světa strojů „Sirael“. Téma, které dokonale koresponduje se samplovaným elektronicky bodavým chladem, který je jedním z výrazných prvků nahrávky. A právě o dokonalé symbióze elektroniky s živelným rockovým podkladem (při které se přirozeně ocitnete i na tanečním parketu) je aktuálně hudba Public Relations, která (s jedinou výjimkou) neztrácí razanci, melodičnost, trvalou intenzitu, napětí, adrenalin a děj.

To jsou vlastnosti, které na vás Public Relations vychrlí už v úvodní „Exit 11:55“. Tu zlehýnka oživí (byť to není vůbec zapotřebí) vokální příspěvek Lenky Velikovské, možná lehké přesycení elektronikou pak vnáší přes mašinky prohnaný mužský zpěv. Následující sugestivní klipovka „Hora“ představí nekompromisní kompromis elektroniky a rocku v naprosto dokonalé formě – je plná žhavých emocí, proměn a postavená na tak přirozeně chytlavé melodii, že ji není možné dostat z hlavy. Možná je to způsobené právě intenzivní prožitkovostí této písně, že následující přímočará „Son Of Fire (Unstoppable Desire)“ s lehkou příměsí gotického rocku zní trochu bez tlaku a obyčejně, k čemuž paradoxně přispívá i přechod do angličtiny. Velmi obratné zacházení s češtinou je dalším obrovským kladem „Sirael“ (a i přes jasnou srozumitelnost textům je škoda, že Public Relations představili své texty v bookletu jen v útržkovité podobě, byť i to je zjevně koncepční záměr). S „Vůní nahého těla“ pak nastartuje veletrh emocí (finále příběhu v „Setkání“ jasně ukáže, že Public Relations jsou silní nejen v nátlaku, ale i ve vyjadřování pocitů), prožitků a melodií, který ani na chvíli neztratí nic ze svého kouzla a tlaku a který svého pocitového vrcholu dosáhne ve vyhrocené „Proč pěkné ženy rychle hoří (Hexe)“. O tom, jak vydařeným způsobem si Public Relations pohráli se zvukem, který má až zabijáckou energii, vypovídá bonusová „Platonia“ v české verzi, která jednak nabízí přímé zvukové srovnání s minulou deskou, jednak deklaruje, jak kapele ohromně svědčí mateřština a jejíž výběr podporuje i fakt, že se klidně může stát nedělitelnou součástí celého do detailu propracovaného (hudebně i dějově) příběhu o Sirael. Zmiňovat, že tohle všechno je podpořeno výborným výkonem celé kapely, je asi zbytečné.

„Ten příběh tě bolí, bude tvůj vrah! Ten příběh tě skolí…“ Co dodat víc? Skolil… a byl to (a opakovaně stále je) skvělý zážitek.

Savapip             


public.relations.cz

YouTube ukázka - Hora

Seznam skladeb:
1. Exit 11:55
2. Hora
3. Son Of Fire (Unstoppable Desire)
4. Vůně nahého těla
5. Naděje
6. Big Shake
7. Proč pěkné ženy rychle hoří (Hexe)
8. Černá dvojka (Obraz mé krve)
9. Setkání
10. Platonia

Sestava:
Jan Comar Ražnok - zpěv
Jiří Sosík - kytara
Tomáš Klos - baskytara, samply
Marek Konečný - bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 38:49
Země: Česká republika

Diskografie:
2008 – No Turns
2011 – The Platinum Air
2013 – Reset
2016 - Sirael

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 09.10.2016
Přečteno: 3594x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10252 sekund.