RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Powermetalové novinky roku 2016 - část XII. - kapely ASSIGNMENT, SPELLCASTER a SEVEN KINGDOMS

ASSIGNMENT - Closing the Circle
Čtvrté studiovce německých prog´n´powermetalistů Assignment předcházelo několik zásadních událostí. První z nich je podpis s labelem Massacre Records, druhou nalezení snad už stálého zpěváka Diega Valdeze (Helker), čímž se zároveň podstatně zeskromnil počet hostujících vokalistů (zatímco na předešlé řadovce byli čtyři, včetně Matse Levéna, nyní uslyšíme pouze hlas zpěvačky Marie José Pot). To jsou dobré zprávy, mezi které dále řadím působivý art work z dílny Caia Caldase (dále např. Dragonforce a Arrayan Path) nebo skvělý zvuk. Obávám se však, že se samotnou hudbou to obdobně slavné není. Zaprvé, deska trvá hodinu, což je hodně, kvůli nedostatku chytlavých okamžiků ale působí ještě dvakrát delší. Týká se to zejména závěru alba, ve kterém se ukrývají dvě desetiminutové položky, přičemž ani jedna mohutnost svojí stopáže neobhájí. Zajímavější tracky je nutné hledat v úvodní části díla. První kus „Evolution“ po osudově vyznívajícím mini-intru rozproudí přehlídku typických progových zasekávaček, které najdou uvolnění v refrénovém partu, přičemž se tato tendence v průběhu následujícího dění postupně překupí v pravý opak, kdy progresivní pasáže ustoupí melodickým hrátkám (s vrcholem v příjemně uvolněné skladbě „Genetic Slavery“). Ty jsou zastoupeny jednak kytarovými vyhrávkami, jednak ve vokálních linkách, jež svoji chytrou stavbou inklinují k operním spolkům ala Avantasia nebo Soulspell. Zpěvák Diego Valdez je totiž zástupcem pěvecké extratřídy (nejednou jsem si při jeho technických eskapádách vzpomněl na samotného Dia) a právě on je hlavním lákadlem současného Assignmentu. Kéž jsou mu autoři na příští desce schopni dodat adekvátně kvalitní hudební obsah.
6,5/10
YouTube ukázka - Closing The Circle

SPELLCASTER - Night Hides the World
Třetí řadovka Amíků Spellcaster je sice víceméně heavymetalová, její propašování do našeho seriálu ale cítím jako nutnost proto, že je na ní přítomno několik melodicky atraktivních momentů, které ve své honosnosti nejednou trknou o powermetalovou korunu. Třeba hned v úvodní položce „Aria“, kterou okamžitě a bez jakýchkoli intro-cavyků startují příjemné kytarové kudrlinky, přidá se svižná rytmika, ještě rychlejší a slušně chytlavý refrén nebo pohodové sólo, to vše v tahu stavebně funkční gradace. V podobném duchu se odehraje také následující titulka, jejíž rovinatý základ vhodně čechrají šestistrunné kličky, potažmo songy „I Live Again“ a „The Accuser“ s atraktivně zrychleným sólem. O dobré okamžiky ostatně není nouze v žádné z osmi písní, na druhou stranu ne všechny dokáží zaujmout v celé své délce, přičemž je jednou na vině obligátnější instrumentace, jindy slabší vokální linky Tylera Loneyho, který výrazově připomíná Todda Michaela Halla z Riot, na jeho brilanci ale přece jenom kus technické vymazlenosti ztrácí. Krom zmíněné americké legendy se nám připomenou také nedávno recenzovaní Kanaďané Striker, možná i jiné party, stavící svůj heavy metal na plodné melodické zemině. Spellcaster do této linie každopádně přihodili slušný příspěvek, jehož poslechem svůj čas nepromarníte.
6,5/10
YouTube ukázka - Night Hides The World

SEVEN KINGDOMS - In The Walls
Celkem utajeně proběhla powermetalovým světem zpráva o novém EP amerických Seven Kingdoms. Vysvětlení se ale nabízí, kapela totiž nahrávku nevydává digitálně, pouze na fyzických nosičích v počtu 400 kusů, přičemž hlavní přednost mají ti, kteří na ní přispěli formou kickstarterového příspěvku. Určitou útěchou může být skutečnost, že EP obsahuje čtyři skladby, z nichž dvě nové uslyšíme na lednové studiovce a ty zbylé tvoří znovu nahrané verze písní z debutu „Brothers Of The Night“ (2007). Hodnota předělávek je nicméně značná, jelikož jsou poprvé nazpívány Sabrinou Valentine, jež se ke kapele připojila až v roce 2009. Tato pěnice vládne nejen značným šarmem (obzvlášť si vychutnávám její pohyby ve videoklipu k songu „After The Fall“), ale hlavně silným hrdlem, které si v pohodě zadá s operními výzvami a je to právě Valentine, jež přidává Amíkům zvláštní přidanou hodnotu. Ne tedy, že by samotná hudba stála za nic. To ani omylem, a pokud mohu soudit z dvojice nových kompozic, autoři Seven Kingdoms se nacházejí ve vrcholné formě, která předčí vše, co doposud vytvořili. Jejich power vládne značnou silou, která do sebe pojme epické prvky, adrenalinovou rychlost nebo ostře zářivé riffy vylité na thrashmetalové formě. Když se do této směsi přidají chytlavé melodie, vyhrávky a nápadité popěvky, je o prvotřídní zábavu postaráno (platí pro skladby „In The Walls“ i „Undying“). Předělané verze starších kusů pak nijak zvlášť nezaostávají, „The Bloody Meadow“ zaujme pečlivě budovanou stavbou, „Stormborn“ je naopak v souladu s názvem přímočarým náhulem, který ještě vyostřují harshové vokály. Jediné, co lehce zamrzí, je průměrnější sound (přestože o něj pečovali ostřílení producenti), jinak je ale na místě velká pochvala a ještě větší očekávání čtvrté řadovky kapely. EP „In The Walls“ jasně dokazuje, že se máme na co těšit!
8/10
YouTube ukázka - In The Walls

Petr Štěpnička             


ASSIGNMENT

www.assignment-music.com

Seznam skladeb:
1. Evolution
2. Closing the Circle
3. Presence of Death
4. Genetic Slavery
5. Crimson Poison
6. Chemical Healing
7. Variaxis
8. Taste for Sin
9. Entering the Universe
10. Between Parallel Worlds

Sestava:
Diego Valdez - zpěv
Goran Panic - kytara
Heiko Spaarmann - baskytara
Gert Sprick - klávesy
Sven Pollkötter - bicí
Ledi Maria Jose Pot (host - zpěv)

Rok vydání: 2016
Čas: 01:01:17
Label: Massacre Records
Země: Německo
Žánr: progresivní power metal

Diskografie:
2003 - Progressive Changes
2008 - Disunion Denied
2013 - Inside of the Machine
2016 - Closing the Circle

--------------------------------------------------------------

SPELLCASTER

spellcaster.us

Seznam skladeb:
1. Aria
2. Night Hides the World
3. The Lost Ones
4. Betrayal
5. I Live Again
6. The Accuser
7. The Moon Doors
8. Prophecy

Sestava:
Tyler Loney - zpěv
Cory Boyd - kytara
Bryce R. VanHoosen - kytara
Gabe Franco - baskytara
Colin Vranizan - bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 42:57
Label: Prosthetic Records
Země: U.S.A.
Žánr: heavy/power metal

Diskografie:
2011 - Under The Spell
2014 - Spellcaster
2016 - Night Hides the World

--------------------------------------------------------------

SEVEN KINGDOMS

FB SEVEN KINGDOMS

Seznam skladeb:
1. In the Walls
2. Undying
3. The Bloody Meadow (re-recorded)
4. Stormborn (re-recorded)

Sestava:
Sabrina Valentine - zpěv
Camden Cruz - kytara
Kevin Byrd - kytara
Aaron Sluss - baskytara
Keith Byrd - bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 20:04
Produkce, mix, mastering: Jim Morris
Země: U.S.A.
Žánr: power metal

Diskografie:
2007 - Brothers of the Night
2010 - Seven Kingdoms
2012 - The Fire Is Mine
2016 - In The Walls (EP)

Související články - Powermetalové novinky roku 2016


Vydáno: 22.10.2016
Přečteno: 2022x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.50667 sekund.