DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




HAMMERFALL - Built To Last

Hammerfall se nám krásně zakulatili. Blížící se kulaté výročí (dvacet let od vydání debutového alba) slaví desátým řadovým albem. A (coby heavíkový konzervativec) s potěšením hlásám, že se to na něm všechno sešlo v podstatě v ideální formě. Etapu drobných experimentů už mají Hammerfall za sebou, takže nic jiného, než léty prověřenou klasiku od nich není možné čekat. To, že jsou šikovní muzikanti, o tom už léta nemusí nikoho přesvědčovat. To, jaká pohoda, nadhled, lehkost a nadšení z nich v poslední době sálala z pódia, signalizuje, že všechna kolečka do sebe aktuálně zapadají na nanometry přesně. Vezmete-li v potaz všechny zmíněné argumenty, nemůže z toho vyjít žádný jiný výsledek, než ten, že „Built To Last“ je na jednu stranu sice snadno odhadnutelná a už předem jasně čitelná deska, na straně druhé nabízející velmi, velmi, velmi chutnou porci osvědčeného menu.

O tom, jaká je vlastně je nová deska „Built To Last“ asi nejlépe vypovídá skutečnost, že kteroukoliv z deseti skladeb mohou Hammerfall s klidným srdcem zařadit do koncertního playlistu, žádná z něj nebude ani o ždibíček vyčuhovat a přitom každá bude mít pro hroziče pod pódiem dostatečnou přitažlivost. Možná překvapí zařazení přímočarky „Bring It“ hned na úvod, její jednoduchý riff a štěkaný slogan přece jen těch lákadel nabízí asi nejméně z celé desky, ale základy, na kterých Hammerfall stojí, tedy suverénní Cansův projev, šlapavou rytmika, živočišné sólové kytarové přestřelky i dostatečně sytý zvuk samozřejmě nabídne v plné míře. Co na obyčejnosti ztratí Hammerfall v úvodu, to vzápětí dohánějí osudově pompézní hymnickou „Hammer High“. Klišé až na půdu, dokonale chytlavý a jednoznačně aktuálně nejzapamatovatelnější refrén, k tomu jiskřivý dialog sólujících kytar, luxusní staromilská pohoda. Hymnická zpěvnost kouká i z „The Sacred Vow“, v jejímž úvodu Hammerfall naznačí, že i vláčné pocitovky jsou na programu dne a „Twilight Princess“ svojí náladou přesně navazuje na ploužáčky, kterými Hammerfall dojímali již v druhé polovině devadesátých let. Snad s výjimkou zvonivých kláves a volnějšího tempa v atmosférickém finále „Second To None“ jedou Hammerfall stále podle stejného schématu a nic nového nevymýšlejí. Ale kombinace protřelé zkušenosti a živé spontánnosti (a zároveň i tím, že se udrží na střízlivé třičtvrtěhodině) je až neskutečně lehkonohá, a tak je možné „Built To Last“ zařadit (přesně v duchu toho, co o téhle desce sami muzikanti prohlašují) k nejlepším deskám, které kdy tahle parta nahrála.

S vydáním debutového alba „Glory To The Brave“ se psalo o Hammerfall jako o spasitelích, kteří klasický heavy metal polili živou vodou. Troufnu si tvrdit, že dvě dekády poté je tahle pozice kapely snad ještě o něco silnější. Co na tom, že prakticky všechny novinkové skladby by bez jakéhokoliv zadrhnutí zapadly na desku Hammerfall už před těmi dvaceti lety, když veškerá klišé i povědomé motivy znějí díky elektrizujícímu provedení tak svěže? Takže milí staromilští kladiváři, k poctě kladivo a všichni: „Hammer high this is a freedom cry! Hammer high, no one should ask me why! It`s my life – tell me I will defy! Hammer high until I die!“

Savapip             


www.hammerfall.net

YouTube ukázka - Hammer High

Seznam skladeb:
1. Bring It!
2. Hammer High
3. The Sacred Vow
4. Dethrone and Defy
5. Twilight Princess
6. Stormbreaker
7. Built to Last
8. The Star of Home
9. New Breed
10. Second to None

Sestava:
Joacim Cans - zpěv
Oscar Dronjak - kytara, klávesy
Pontus Norgren - kytara, klávesy
Fredrik Larsson - baskytara
David Wallin- bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 47:20
Label: Napalm Records
Země: Švédsko

Diskografie:
1997 - Glory To The Brave
1998 - Legacy Of Kings
2000 - Renegade
2002 - Crimson Thunder
2005 - Chapter V : Unbent, Unbowed, Unbroken
2006 - Threshold
2009 - No Sacrifice, No Victory
2011 - Infected
2014 - (r)Evolution
2016 – Built To Last

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 15.11.2016
Přečteno: 6818x




počet příspěvků: 10

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
9/10Pro me nejlepsi vec...13. 06. 2017 8:09 adrian
to Pagan: Děkuji...15. 01. 2017 10:02 Anonim
Anonim: nemohl jsem...14. 01. 2017 13:54 Pagan
10/10Super, super a...19. 11. 2016 16:35 Dustter
PeckaVyborne album....19. 11. 2016 14:52 Pico


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.15327 sekund.