TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Glenn HUGHES - Resonate

Kdo by si někdy koncem osmdesátých let vsadil na budoucnost Glenna Hughese a na to, že bude na scéně působit ještě v roce 2016, musel by být vyložený blázen. Tehdy totální troska, alkoholik a feťák, který nebyl schopný ani vynést do popelnice odpadkový koš a od kterého, poté co jej poslal ke všem čertům i kumpán z nejvěrnějších Tony Iommi, dala prakticky celá scéna ruce pryč. Jenže Hughes je bojovník, se svými závislostmi se popral, natočil pěknou řádku alb a činný je i v současnosti. Ba co víc, on sám (vedle něho snad už jen Rob Halford) je stále v takové síle, jako v dobách své největší slávy. V případě Hughese totiž platí, že časem zraje jako víno. Jako ten nejlepší ročník…

Novinka „Resonate“ je studiovým albem, vydaným po dlouhých osmi letech. To ovšem neznamená, že by Hughes tu dobu zahálel. Rozjel dvě superskupiny, California Breed a Black Country Communion, přičemž především druhá jmenovaná slavila nemalé úspěchy a s jejím pokračováním se počítá na příští rok, pokračoval i v projektu Voodoo Hill, v neposlední řadě asistoval u různých projektů a s Davidem Coverdalem si čas od času zavzpomínal na jejich společné pčinkování v Deep Purple. Prostě renesanční člověk.

Když se můžeme podívat na výčet jeho projektů, člověka napadne jeden jmenovatel a to je kvalita. Proto se i od „Resonate“ očekával hard rock prvotřídní kvality. Pryč jsou totiž doby, kdy Hughes ujížděl na funky a soulu a do světa vykřikoval, že ho mnohem více těší, když si na něho při sestavování soupisky hostů pro své album „Kiss Me On My Ego“ vzpomněli pražští funkeři Monkey Business než kdyby to byl kdokoliv z těch, kteří obdivují jeho tvrděrockovou éru. Blbost. Hughes je už dnes opět poctivým rockerem a proto tak zní i „Resonate“. Tvrdě, rockově, s bluesovými kořeny a jasným nádechem sedmdesátých let.

Jistěže Hughes nenatočil žádné zaprděné retro, kde by se opájel nad dobou, kdy působil v Deep Purple. To by nebylo ani třeba a navíc už několikrát přiznal, že vinou různých nakopávadel a hektolitrů chlastu si z toho pamatuje pramálo. „Resonate“ zní moderně, jak se na desku vydanou v roce 2016 sluší a patří. Možná, že místy staré fandy Hughes vyděsí, když ve „Flow“ vytáhne chladný, kladivový riff, který by mohl slušet i takovým Fear Factory, ale tady je třeba ocenit jeho snahu neustrnout na místě a nepředkládat posluchačům jen to, o čem si myslí, že by chtěli slyšet. Právě tato schopnost Hughese odděluje jak od řady svých souputníků ze sedmdesátých let, tak především od současné hardrockové garnitury, leckdy i o dvě generace mladší, která se právě k těm kořenům obrací. Kdežto Hughes hledí dopředu.

Na „Resonate“ se samozřejmě najdou klasictější kousky, posluchače potěší hned pilotní singl „Heavy“ (s hostujícím bubeníkem Chadem Smithem z Red Hot Chili Peppers), který vlastně dokonale představí celou desku. Ta staví na jasných hardrockových základech, tak jak je sám Hughes pomáhal definovat na úsvitu tohoto stylu, ale přidává po špetkách blues („Let It Shine“ nebo čarokrásná „When I Fall“), trochu kytarového lomozu (zmíněná „Flow“ nebo „God Of Money“) či názvuků experimentálního funky („Landmines“). Právě tyhle aspekty dodávají albu na pestrosti, na kterou si ostatně Hughes vždy tolik potrpěl.

S touto deskou budou rozhodně staří příznivci spokojeni. A co je nejdůležitější, tak nejen oni. Dokáže totiž uspokojit i mladší generaci, která se k Hughesově jménu dostala například přes Black Country Communion (díky kytaristovi Joe Bonamassovi). Hughes totiž dokáže ještě nové příznivce hledat a to aniž by ztrácel ty staré. Skutečně hodnotná deska velkého umělce.

Jan Skala             


www.glennhughes.com

YouTube ukázka – Heavy

Seznam skladeb:
01. Heavy
02. My Town
03. Flow
04. Let It Shine
05. Steady
06. God Of Money
07. How Long
08. When I Fall
09. Landmines
10. Stumble & Go
11. Long Time Gone
12. Nothing The Same

Sestava:
Glenn Hughes - zpěv, baskytara
Soren Andersen - kytara
Lachy Doley - klávesy
Pontus Engborg - bicí
Chad Smith - bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 49:13
Label: Frontiers Music
Země: Velká Británie
Žánr: hard rock

Diskografie:
1977 - Play Me Out
1992 - L.A. Blues Authority Volume II: Glenn Hughes - Blues
1994 - From Now On...
1995 - Feel
1996 - Addiction
1999 - The Way It Is
2000 - Return Of Crystal Karma
2000 - A Soulful Christmas
2001 - Building The Machine
2003 - Songs In The Key Of Rock
2005 - Soul Mover
2006 - Music For The Divine
2008 - First Underground Nuclear Kitchen
2016 - Resonate

Související články

Foto: archiv umělce


Vydáno: 29.11.2016
Přečteno: 4659x




počet příspěvků: 17

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
komentno, sehnal jsem si...2. 06. 2017 10:45 Lešo
Je zajímavé, že...7. 12. 2016 18:46 JonathanGray
10/10To je naprostá...7. 12. 2016 15:08 Cipísek*
Není power metal......jako power...3. 12. 2016 9:55 Kolík
Měl jsem rozepsán...3. 12. 2016 1:26 down


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.48369 sekund.