17.10.2017
LED ZEPPELIN
Zpěvák Robert Plant, který má aktuálně venku novou ..více

17.10.2017
MR. RIOT
Italská hardrocková čtveřice, která vznikla v roce 2014 ..více

16.10.2017
WIND ROSE
Novým videoklipem připomínajícím letošní studiovku ..více

16.10.2017
IVAN GIANNINI
Bývalý zpěvák italských melodiků Derdian vydal ..více

15.10.2017
DR. LIVING DEAD!
Druhá ukázka z alba "Cosmic Conqueror" (27. říjen) nese ..více

15.10.2017
VAIN
Davy Vain a jeho parta zažívají opět drobný rozkol v ..více






L.A. GUNS - The Missing Peace
Na poli podobně prientované muziky je tahle desk ..

L.A. GUNS - The Missing Peace
A hlavně CONFESS - Haunters!!! ..

L.A. GUNS - The Missing Peace
Super album, s hodnocením souhlasím. Určitě pa ..

L.A. GUNS - The Missing Peace
Jo Jo, album je skvělý. Viděl jsem je letos v I ..

POWER QUEST - Sixth Dimension
Já jsem od toho nečekal vůbec nic. A jsem už n ..

Powermetalové novinky roku 2017 - část XIV. - kapely MASTERPLAN, ALPHA TIGER a PALANTÍR
Ale pochopil, neboj!:-) Takové tupé zvíře nejs ..

GUN - Favourite Pleasure
Jaj,výborná kapela.Miluju jejich album Swagger k ..

Powermetalové novinky roku 2017 - část XIV. - kapely MASTERPLAN, ALPHA TIGER a PALANTÍR
Ferdu z Čech neřeš, jeho názor je stejně rele ..

Powermetalové novinky roku 2017 - část XIV. - kapely MASTERPLAN, ALPHA TIGER a PALANTÍR
Tak pokud nějaký Ferda z Čech tvrdí, že to zm ..

Powermetalové novinky roku 2017 - část XIV. - kapely MASTERPLAN, ALPHA TIGER a PALANTÍR
Kiskeho - Past In Different Ways (2008) je vynikaj ..




Za poslední měsíc:
STEELHEART - Through Worlds Of Stardust
2368x

AEROSMITH - Toys In The Attic
2048x

AEROSMITH - Aerosmith
1973x

AEROSMITH - Get Your Wings
1891x

AEROSMITH - Rocks
1829x

MOTORBAND - V
1616x



17.10.2017
KATAKLYSM (CAN), GRAVEWORM (ITA) ..
Roxy, Praha, začátek od:19:00, vstupné: 650,- (690,-)

21.10.2017
SYMPHONY, METRO..
DK Koruna Hořice, Velký sál, začátek od:20:00, vstupné:

31.10.2017
Poppy Seed Grinder + hosté..
Praha - Rock Café, začátek od:19:00, vstupné: zdarma



článků celkem: 5878
recenzí: 4732
reportů: 511
rozhovorů: 333













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax

České kapely.cz - Nabízej a nakupuj českou hudbu


FIREWIND - Immortals

Je to už deset let, co Henning Basse zaskočil za zaneprázdněného (a bezesporu všestrannějšího) Apolla Papathanasia na koncertech Firewind, takže fakt, že jej před dvěma lety nahradil i na postu stálého zpěváka možná není tak úplně šokující. Upřímně řečeno, s každým dalším albem jakoby spolupráce kytaristy Guse G., klávesáka Boba Katsionise a křiklouna Apolla sklouzávala stále víc do jakési neobjevné rutiny a tuhle cestu bylo zjevně potřeba nějak změnit. Povedlo se. Důležité je, že ta změna je k lepšímu. A je to možná až překvapivě dobrá zpráva, že sice méně tvárný, ale velmi energický Henningův hlas na tom má velkou zásluhu. Leccos naznačily už dva loňské singly (o jejichž zařazení na aktuální album „Immortals“ nemohlo být s ohledem na jejich kvalitu pochyb) „Hands Of Time“ a „Ode To Leonidas“, o kterých by bylo možné bez uzardění napsat, že patří k tomu nejsilnějšímu na albu. Jenže to by téměř celý zbytek alba nesměl být stejně tak třaskavý, jako tyhle dvě písně.

Ono těch změn, se kterými Firewind přicházejí, je ale víc. Poprvé se pustili do koncepčního příběhu. I když v jejich podání, kde se zcela rezignuje na obvyklou (a v případě Firewind i případně těžko uvěřitelnou) dějovou výpravnost, je to spíš jen drobounké lákadlo, slibující zajímavý textový námět, čerpající z řeckých dějin. To spolupráce s producentem Dennisem Wardem je přece jen o něco významnější – předpokládám, že to je ten zdroj, který do přímočarého a energicky našlapaného power metalu pustil sice drobné, ale velice svěží hard rockové záblesky. A vzhledem k tomu, že Gus G. neztratil nic na své živočišné preciznosti, Bob Katsionis nabídne řadu velmi chytlavých motivů, rytmická podpora je velmi dynamická a svěží a zvuk nahrávky jasný a průrazný, je jasné, že se Firewind jejich obrození vydařilo.

Obzvlášť, když se do téhle kombinace podařilo přihodit i dostatek tvůrčí invence. Samozřejmě, ta vychází z tradičních power metalových vzorců, ale dokáže melodické nápady zakroutit velmi chytlavě a veškerá klišé v tomto podání jsou naprosto funkční. Výborným příkladem budiž již zmíněná celkem průhledná vyřvávačka „Ode To Leonidas“, která k té možné příběhové dramatičnosti má velmi blízko. S podobnou náladou (alespoň v úvodu) koketuje „Live And Die By Sword“, která se rozvine do tradičního šlapavého nářezu, velké finále se odehraje v závěrečné „Rise Of The Ashes“ s krásně nadýchaným refrénem a jiskřivým střídáním uvolněnějších a vyhrocených poloh. Ostatní přímočaré střely, mířící téměř bez výjimky jednoznačně do černého, skvěle navolní poetická, velmi procítěná klasická balada „Lady Of 1000 Sorrow“ a aby to klišovité menu bylo kompletní, je pochopitelné, že musí dojít i na instrumentálku, byť (možná překvapivě) titulní upalovačka „Immortals“ nenabídne kdovíkolik prostoru pro Gusovy exhibice.

Melodie a energie na maximum. Firewind znějí až nečekaně svěže.

Savapip             

Firewind jsou kapelou, kterou jsem nikdy neměl spjatou s nějakým přímočařeji chytlavým power metalem. Novinka „Immortals“ je ale přesně taková a ať za tím vězí cokoli (např. výměna borců na vokální pozici), tahle placka musí zachutnat každému fandovi řízného a zároveň silně pro-melodického poweru. Sice bychom mohli hned na úvod diskutovat nad tím, proč byla za hlavní téma vybrána – hlavně kvůli známým filmům – poněkud otřepaná historická událost, na druhou stranu pokud to mělo být hlavním důvodem líbivosti hudebního obsahu, pak je vše v naprostém pořádku. Každopádně hned úvod alba působí jako útok namakaných Sparťanů, protože jsem čekal cokoli, jenom ne maximálně natlakovanou speedmetalovou jízdu! Hit jako prase se silným hlavním motivem, refrénem i sólem, sice vzhledem k dalšímu dění malinko zavádějící (o podobně rychlé rytmy už víceméně nezavadíme), ale zato parádní a strhující. Druhý kousek „We Defy“ nabídne tradiční heavy-powermetalové riffy, refrén naopak zavoní osvěžující hymnickou epikou, která mimochodem upomene tvorbu krajanů Inner Wish, ale i dalších řeckých spolků jako Endomain, Diviner nebo Marauder, možná jsme zde tedy svědky jakéhosi vzrůstajícího národního folkloru, kdo ví. Poslouchá se to každopádně náramně, stejně jako další pecky v čele s hitovkami „Ode To Leonidas“ a „Wars Of Ages“, potažmo moderními riffy a líbivě klenutým sólem okořeněnou písní „Rise From The Ashes“, trackem „Warriors And Saints“ s mohutnými kytarovými valy, kterým kontrují melodicky vyklidněné sloky, nebo patřičně vypiplanou baladou „Lady Of 1000 Sorrows“ s opět lákavým sólovým partem. Zkrátka, tohle dílo se Řekům povedlo, víc netřeba dodávat.
Pagan 8/10

www.firewind.gr

YouTube ukázka - Ode to Leonidas

Seznam skladeb:
1. Hands of Time
2. We Defy
3. Ode to Leonidas
4. Back on the Throne
5. Live and Die by the Sword
6. Wars of Ages
7. Lady of 1000 Sorrows
8. Immortals
9. Warriors and Saints
10. Rise from the Ashes

Sestava:
Henning Basse – zpěv
Gus G. – kytary
Bob Katsionis – kytary, klávesy
Petros Christo – basa
Johan Nunez – bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 44:36
Label: Century Media Records
Země: Řecko

Diskografie:
2002 – Between Heaven and Hell
2003 – Burning Earth
2006 – Allegiance
2008 – The Premonition
2010 – Days of Defiance
2012 – Few Against Many
2017 - Immortals

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 06.02.2017
Přečteno: 2281x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Z tech brazillskych...7. 02. 2017 23:43 sunstorm
kokoska:...6. 02. 2017 8:06 adrian
Tak zrovna tohle je...6. 02. 2017 7:42 kokoska


 
Metalforever.info © 2006 - 2017     RSS - články

stránka byla načtena za 0.18301 sekund.