25.06.2018
GARANT
Česká powermetalová parta prochází docela zásadními ..více

25.06.2018
GRAVE DIGGER
GRAVE DIGGER redukují sestavu - cesty kapely a bubeníka ..více

25.06.2018
VAN CANTO
Vydání novinkého alba "Trust In Rust" zpěváčků VAN ..více

25.06.2018
DERDIAN
Ukázka z alba "DNA", které italská symfo-powermetalová ..více

23.06.2018
MAXXWELL
Švácarská hard rocková parta MAXXWELL vydá 21.září ..více

23.06.2018
PANTERA
Zemřel bubeník Vinnie Paul. Tato smutná zpráva v ..více






This Is The End aneb nahořklá příchuť obřích koncertů
Tak je to názor, že. Osobně mám desky Theater ..

This Is The End aneb nahořklá příchuť obřích koncertů
Edguy coby potenciální pokračovatelé IM? Honzo ..

This Is The End aneb nahořklá příchuť obřích koncertů
Tento měsíc tu z legend hráli i Scorpions. Já ..

This Is The End aneb nahořklá příchuť obřích koncertů
Adrian a ToPi: Stejně jako mladí, co tancujou v ..

This Is The End aneb nahořklá příchuť obřích koncertů
Nedávno jsem četl teorii, že po třicítce člo ..

This Is The End aneb nahořklá příchuť obřích koncertů
ToPi: A jak jde tahle tvoje teorie dohromady s tim ..

This Is The End aneb nahořklá příchuť obřích koncertů
V 80. letech byla hudba životním stylem. Být hu ..

This Is The End aneb nahořklá příchuť obřích koncertů
Já si myslím, že je to i trochu dobou...Dnes je ..

This Is The End aneb nahořklá příchuť obřích koncertů
Zadni druzi Iron Maiden uz nikdy nebudou. A fakt t ..

This Is The End aneb nahořklá příchuť obřích koncertů
Rammstein určitě, ale ti právě ohlásili, že ..




Za poslední měsíc:
MENTOL (ALCHEMIST) - Dělejte to, co vás baví, buďte sami sebou a nenechte si diktovat, co máte dělat.
2597x

OZZY OSBOURNE, HOLLYWOOD VAMPIRES - 13. 6. 2018 - Praha, Letiště Letňany
1069x

JUDAS PRIEST, MEGADETH - 12. 6. 2018 - Plzeň, Home Monitoring Arena
1037x

GHOST - Prequelle
985x

LOST DOMAIN - …In The Waiting Room Of Death
925x

IRON MAIDEN, KILLSWITCH ENGAGE, THE RAVEN AGE - 20. 6. 2018 - Praha, letiště Letňany
921x



04.07.2018
DARK METHODISM, SORGOTH, WIZARD INFERNAL, ŽRIEBÄDLO..
Praha - Modrá Vopice, začátek od:19:00, vstupné: 100,-

14.07.2018
NOKTURNAL MORTUM, SEKHMET, INFERNO, KURGHAALL, DARK FURY, APOCRYPHAL, NORNÍR, N..
Nýrsko-Areál pod sjezdovkou., začátek od:14:00, vstupné: 450Kč.Předprodej.

14.07.2018
POPPY SEED GRINDER, HORRIBLE CREATURES, INCARNATE, CRIPPLED FINGERS, DILIGENCE, ..
Česká Lípa Vodní hrad Lipý, začátek od:15:00, vstupné: 200



článků celkem: 6399
recenzí: 5196
reportů: 525
rozhovorů: 352













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


MŇÁGA A ŽĎORP - Třínohý pes

Tihle ogaři z Valmezu jsou už dávno stálicí české scény. Mňága a Žďorp je kapela, která má image tak nevýraznou, až je to zarážející, ale přehlédnout nejde fakt, že právě tato parta z Moravy dokázala udělat několik skladeb, bez nichž si člověk českou rockovou scénu snad ani nedokáže představit. Za všechny můžeme jmenovat dvě, pravděpodobně nejznámnější věci - „Hodinový hotel“ a „Nejlíp jim bylo“, kterými ve svých začátcích Mňága nasadila laťku hodně, hodně vysoko. Je pravda, že v dalších letech už je nikdy nepřekonala a každý fanoušek této kapely při dotau na nejlepší desky pohotově vypálí jedno ze trojice prvních alb „Made In Valmez“, „Furt rovně“ a „Radost až na kost“.

Ne že by na dalších albech (nebo sólovkách frontmana Petra Fialy, z nichž je rozhodně lepší ta první „Nečum a tleskej“) šla kvalita sešupem dolů, ovšem Mňáze se začalo vyčítat, že opakuje stále stejné motivy a texty těží také z převařené vody, a proto už řadu dalších desek nelze považovat za stejnou klasiku jako rané nahrávky. Kdo by čekal, že se na novince „Třínohý pes“ něco změní, že Mňága přijde se svou nejlepší, přelomovou deskou, bude asi zklamán. Ovšem ten, kdo čeká jasnou klasiku, čili další desku do řady, bude si při „Třínohém psu“ spokojeně podupávat. Je totiž nutno přiznat, že novinka nabízí hned několik skladeb, které na koncertech ozvlášní stagnující repertoár. I když se stále bude čekat na ten „Hodinový hotel“…

Na „Třínohém psu“ je nejsilnější jeho úvod. První tři věci „V cíli“, „Apoštol chaosu a zmatku“ a „Celý ten zbytek tebe“ budou patřit ke kapelní klasice, která bude pravděpodobně na koncertech žádána. Kapela zde hraje až neuvěřitelně lehce, což bude dané přiznáním Petra Fialy, že Mňága zažila jedno z nejpohodovějších nahrávání, tentokrát ve studiu Sono s producentem Milanem Cimfem. I když po velice silném začátku jde kvalita desky logicky trochu dolů, protože tvrdší, undergroundově laděné skladby „Znali se sotva hodinu“ a „Na krku mám závaží pár“ se tentokrát až tak úplně nepovedly a Mňága v nich klesá k podobně laděným skladbám od Chinaski.

Proto posluchač o to více ocení klidnější kousky typu „Odpolední“ (zde zaujme výborná hra s tóny akustické kytary, navozující snovou atmosféru) nebo „Boží mlýny“, které patří s výše zmíněnou trojicí úvodních skladeb k tomu nejlepšímu, co „Třínohý pes“ nabízí. Zde je nutné ocenit rovněž textařský um Petra Fialy, který sice léta těží ze stejným témat, ale jeho hra se slovy (...Ježíš se nemůže vrátit, to by ho museli přitlouct na bumerang, ale jinak se všechno vrací…) potvrzují fakt, že na české textařské scéně má své nezastupitelné místo.

„Třínohý pes“ se sice nemůže rovnat prvním nahrávkám Mňágy, protože v porevoluční době platila tato kapela za ojedinělý úkaz na české (alternativně) rockové scéně. Ovšem ten, kdo si zvykl i na pozdější desky (dejme tomu od „Bajkonuru“ dál) bude i v případě novinky spokojen. „Třínohý pes“ je prostě klasická Mňága se všemi svými klady a zápory. Komu tohle stačí, ten může po desce bez jakýchkoliv pochyb skočit.

Pepsi Stone             


www.mnaga.cz

YouTube ukázka – Celý ten zbytek Tebe

Seznam skladeb:
1. V cíli
2. Apoštol chaosu a zmatku
3. Celý ten zbytek Tebe
4. Znali se sotva hodinu
5. Odpolední
6. Boží mlýny
7. Na krku mám závaží pár
8. Na kolo nasedá
9. Architekti vlastní zkázy
10. Co bude pak

Sestava:
Petr Fiala - zpěv, kytara
Martin Knor - kytara, mandolína
Jaromír Mikel - kytara, zpěv
Jiří Tibitanzl - saxofony, klávesy, perkuse, zpěv
Petr Nekuža - baskytara, zpěv
Marcel Gabriel - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 37:42
Label: Surikata Records
Země: Česká republika
Žánr: alternative rock/pop rock

Diskografie:
1991 - Made in Valmez
1992 - Furt rovně
1993 - Radost až na kost
1994 - Valmez Rock City
1995 - Ryzí zlato
1997 - Bajkonur
1999 - Chceš mě? Chci Tě!
2000 - Nic složitýho
2003 - Web site story
2006 - Dutý, ale free
2008 - Na stanici polární
2010 - Takže dobrý
2014 - Made In China
2017 - Třínohý pes

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 10.03.2017
Přečteno: 1353x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Na Vláďu se...10. 03. 2017 8:18 rumcajs
Nene, o Tata Bojs,...10. 03. 2017 5:09 Pepsi Stone
MňágaJe teda divné, že...10. 03. 2017 0:14 rumcajs


 
Metalforever.info © 2006 - 2018     RSS - články

stránka byla načtena za 0.19525 sekund.