BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SIGNUM REGIS - Decennium Primum

Slovenští latiníci Signum Regis slaví završení své první dekády prostřednictvím alba s jednoznačným názvem „Decennium Primum“. Ačkoliv měla parta kolem Ronnieho Königa v plánu původně vydat pouze EP, plány vzaly postupně za své a deska se rozrostla do rozměrů pátého řadového alba. Budete-li na něm chtít hledat vzpomínkové asociace na předchozí dekádu, najdete je. Třeba v podobě autorského příspěvku bývalého kytaristy Ado Kalábera, textařského připomenutí se Tommyho Königa, využití dvou přearanžovaných a do angličtiny přetextovaných skladeb od personálně víc než spřízněných Trigger. Důležité je, že tyto vzpomínkové provázky navážete převážně jen na základě informací, uvedených v bookletu, samotná nahrávka je velmi kompaktní, soudržná a zní velice svěže, i když se náladově vrací až kamsi k dávným kořenům power metalu (i proto deska strašně snadno klouže do uší).

Těch momentů, které stojí za to vyzdvihnout, se na „Decennium Primum“ najde celá řada. Dovolím si začít od zvuku – ten je tentokrát plně ve vlastní režii a je až ohromující, jak sytě, přehledně a čistě deska zní, takže vychutnat si a prozkoumávat veškeré detaily je strašně snadné, navíc v porovnání s předchozím albem „Chapter IV: The Reckoning““ je výraz kapely lehoulince agresivnější, našlápnutější, důraznější a paradoxně i hravější. Vždyť vezměte třeba již do děje ideálně vtahující atmosférické titulní intro, ve kterém se dokonale snoubí poeticky melancholické vybrnkávání s přemýšlivým sólováním a náladovým nápěvem a následnou explozi „Unfold The Mystery“ s kousavým riffem, výborně slyšitelnou basou, výrazně melodicky zpěvným refrénem a propracovanou instrumentální pasáží, kde se opět skvěle proplétá akusticky romantická hravost s vyhroceně žhavým kytarovým sólováním i strhující energií. I v přímočařejší a lehce zhrublé „Damnatio ad Bestias“ se najde v instrumentální pasáži prostor pro velmi uvolněný melodický motiv, o dokonalé kombinaci dramatičnosti, melodiky, nasazení a refrénové chytlavosti nelze mluvit jinak než v superlativech. Ono by v podstatě tímto hodnocením šlo opsat každou jednotlivou položku celého menu, ve kterém prostě není slabší místo. Přesto si dovolím ještě vypíchnout posmutnělou majestátnost v semi-baladické „Kingdom Of Light“ s úžasně emotivním zpěvem a dokonalou gradací a pompézností vonící „Thunder And Rain“ s živočišně ukvaltovanými a řezavými kytarami, příjemným klávesovým ocáskem, výbornou instrumentální pasáží a maximálně přitažlivým refrénem, která potvrzuje jeden z nejvýraznějších momentů desky – byť jsou skladby stavěné podle podobného vzorce, nestane se vám ani na okamžik, že byste se v nich mohli ztratit či se v nich nevyznat, natolik je každá z nich snadno identifikovatelná a zároveň natolik zapamatovatelná, aby jste si kteroukoliv mohli již po několika málo posleších podvědomě (a s chutí) pohvizdovat.

Tomu srovnání se nelze vyhnout. V loňském roce, když Symphonity vydali své druhé a velmi ambiciózní album „King Of Persia“, jsem z našich krajanů byl za jejich smělý atak na mezinárodní vody velice nadšený. Vzrušení, které mnou prakticky bez přestávky lomcuje při poslechu optimisticky laděného a melodicky nesmírně silného a vzdušného „Decennium Primum“, tenhle pocit ještě o ždibec překonává. Parádní deska a za mne jednoznačně dosavadní vrchol tvorby Signum Regis!

Savapip             

Ronnie König opravdu nezahálí. Účinkuje v několika partách, včetně českých powermetláků Symphonity, občas si stihne zahostovat (viz výtečná metalová opera Aldaria), hlavně se však velmi aktivně stará o svoji domovskou kapelu Signum Regis, se kterou předloni nahrál dvě díla a již letos přichází s novinkou „Decennium Primum“. Tentokrát již ve vlastní režii, ovšem s neutuchajícím zápalem a osobně si dovolím dodat rovněž s nejlepší formou v historii! Ne že by dřívější příspěvky Slováků byly špatné, nicméně většinou proti sobě stálo několik výborných a obyčejnějších songů. Novinka však touto rozpolceností netrpí a nabízí pouze skladby nadprůměrné nebo přímo výtečné. K těm řadím např. Freedom Call načichlou chuťovku „Thunder And Rain“, líbivými popěvky okořeněný opus „A Psalm Of Life“, ale hlavně baladickou a skladatelsky vrcholnou položku „Kingdom Of Light“. Zbytek songů je pak více než dobrý, nicméně mně osobně by se poslouchal ještě lépe, kdyby sound opět nebyl staromilsky mělký a nedynamický. Takové vyznění je sice účelem a přáním hudebníků, mně však ve výsledku brání dát vyšší hodnocení a na konci roku album účtovat jako jeden z nejlepších (minimálně česko-slovenských) počinů sezóny.
Pagan 7,5/10

www.signum-regis.com

Youtube ukázka - Damnatio ad Bestias

Seznam skladeb:
1. Decennium Primum
2. Unfold the Mystery
3. Damnatio ad Bestias
4. Screaming for Justice
5. Kingdom of Light
6. The Future King
7. Well Deserved
8. Thunder and Rain
9. Train to Neverland
10. A Psalm of Life

Sestava:
Mayo Petranin - zpěv
Filip Koluš - kytara
Ronnie König - baskytara
Ján Tupý - klávesy
Jaro Jančula - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 46:32
Produkce: Signum Regis
Země: Slovensko

Diskografie:
2008 - Signum Regis
2010 - The Eyes Of Power
2013 - Exodus
2015 – Chapter IV: The Reckoning
2017 – Decennium Primum

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 31.03.2017
Přečteno: 5955x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Signum Regisvčetně debutu...31. 03. 2017 8:18 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.13707 sekund.