DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BONFIRE - Byte The Bullet

Tomu se říká vítězství zdravého rozumu a tradic. Když z Bonfire odešel zpěvák Claus Lessmann, bylo jasné, že bez takhle důležitého poznávacího znamení kapely bude v případě pokračování velmi těžké u fanoušků zabodovat. A druhá duše Bonfire, kytarista Hans Ziller to vzal ze všech možných konců za ten nejhorší. Navlékl do dresů Bonfire svoje Ez Livin´ a pokusil se pod touhle hlavičkou udat album „Glörious“. Což o to, ono vůbec nebylo špatné, jenže vnucujte lidem, že tohle jsou Bonfire, když to s jejich podstatou nemá absolutně nic společného. A tak když se po loňské výběrovce „Pearls“ rozešli cesty Hanse Zillera a zpěváka Davida Reeceho, Hans se vrátil zpět do bodu nula a udělal to nejrozumnější, co mohl. Ulovil křiklouna Alexxe Stahla, který sice není úplným klonem Clause Lessmanna, ale k jeho projevu má občas až neskutečně blízko, zcela pustil z hlavy Ez Livin´ a vrátil se ke klasické melodice Bonfire. A díky tomu, jak se na „Byte The Bullet“ vrací ke kořenům (pravda, někdy až příliš okatě) a přitom zní velice svěže, leze mu z toho nečekaně nejsilnější album kapely v tomto tisíciletí.

Prakticky až do zbytečné blbinky „Friedensreich“ (co jiného v tom hledat, než spojnici s opusem „Point Blank“?) vychází Bonfire všechno, na co sáhnou. V úvodní „Power Train“, která nejen atmosférickým vstupem, velmi živě riffující kytarou ale i tím, že je v podstatě ušitá na hlasivky Clause Lessmanna dokonale vcucne do alba, a tím, jak Alexx Stahl s grácií zůstává sám sebou a přitom zejména v chytlavém refrénu elegantně a snadno Lessmanna evokuje, prostě musí strhnout pozornost příznivců kapely. Melodická vzdušnost, kytarová lehkost, rytmická svěžest i bohaté klávesy (ti mají na svědomí hned tři hosté) jsou všudypřítomné a sluší jim lehké potemnění i refrénová živelnost v „Stand Up 4 Rock“, propracovanost v klidnější a až nasládlé „Praying 4 A Miracle“, v hutnější „Some Kinda Evil“ (nestává se často, aby takhle do zblbnutí opakovaný slogan nezačal znít otravně, i to Bonfire vychází), romantičnost v baladické „Lonely Nights“, jejíž sladká vyhrocenost a až erotické sbory jsou jedním z nejsilnějších pojítek s minulostí, vrcholících ve „Sweet Surrender“, kterou snad Bonfire zapomněli někde v šuplíku ještě z devadesátých let. Do dramaturgie alba dobře zapadne i dramatická adaptace skladby „Locomotive Breath“ od Jethro Tull.

Náladu alba trochu rozmělní již zmíněná jazykolamná hříčka „Freidensreich“, u které se kluci sice zjevně baví, nicméně ten tah, který album mělo, se začne vytrácet, z dávno prošlapaných hard rockových cest Bonfire uhnou v poměrně vtipné adaptaci motivů klasické hudby „InstruMetal“ a do konceptu příliš nezapadá ani finální „Too Far From Heaven“. Je to zvláštní, poměrně agresivní skladba dobře šlape a mohla by fungovat jako lehce kontrastní osvěžení od vzorců z minulosti, nicméně díky tomu, že Bonfire svůj návrat ke kořenům nakonec zdůrazní ještě bonusovou předělávkou starého hitu „Sweet Obsession“ působí v celé kolekci tak nějak nepatřičně.

Už to vypadalo, že Hans Ziller svojí snahou zviditelnit Ez Livin´ zcela pohřbí podstatu Bonfire. Na „Byte The Bullet“ jí zase vyhrabal a obnažil prakticky až na kost. I když je možné spekulovat nad bezprostředností či vypočítavostí tohoto kroku, je nutné uznat, že mu vyšel. Na tímhle vstupem do stejné řeky můžou staromilští příznivci Bonfire jásat.

Savapip             


www.bonfire.de

YouTube ukázka - Power Train

Seznam skladeb:
1. Power Train
2. Stand up 4 Rock
3. Praying 4 A Miracle
4. Some Kinda Evil
5. Lonely Nights
6. Byte The Bullet
7. Locomotive Breath
8. Reach For The Sky
9. Sweet Surrender
10. Friedensreich
11. InstruMetal
12. Too Far from Heaven
13. Without You
14. Sweet Obsession

Sestava:
Alexx Stahl – zpěv
Hans Ziller - kytara
Frank Pane - kytara
Ronnie Parkes - baskytara
Tim Breideband - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 1:17:23
Produkce: Hans Ziller
Label: UDR
Země: Německo

Diskografie:
1986 – Don`t Touch The Lights
1987 – Fireworks
1989 – Point Blank
1991 – Knock Out
1996 – Feels Like Comin` Home
1998 – Rebel Soul
1999 – Fuel To The Flames
2001 – Strike Ten
2003 – Free
2006 – Double X
2008 – The Räuber
2011 - Branded
2015 - Glorious
2017 – Byte The Bullet

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 31.07.2017
Přečteno: 3322x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09049 sekund.