17.02.2018
SEBASTIAN BACH
Bývalý frontman Skid Row je v současné době ve studiu. ..více

17.02.2018
METALLICA
Slavná sanfranciská čtveřice se stane nositelem Polar ..více

17.02.2018
MÖTLEY CRÜE
Trochu bulváru přichází od někdejší hairmetalové ..více

17.02.2018
PUREST OF PAIN
Dva členové nizozemských symfoniků Delain, konkrétně ..více

17.02.2018
ANIMAL DRIVE
Po šesti let existence se k oficiálnímu debutu ..více

16.02.2018
ELBE
Projekt ELBE, který je inspirovaný zmizením stejnojmenné ..více






BLACK LABEL SOCIETY - Grimmest Hits
Tak pro mě nejlepší deska od Blessed! Vzácně ..

SLAUGHTER - Revolution
Seriály minimálně u prvních třech tebou jmeno ..

ANVIL - Pounding The Pavement
Anvil = kult jak hovado a nová deska se fakt pove ..

SLAUGHTER - Revolution
Chybí tu třeba Great White,Ratt,Tesl a,Britney Fo ..

SLAUGHTER - Revolution
O kapelách podobného ražení se na těchto str ..

SLAUGHTER - Revolution
je skvělá skupina,pamatuj i ji z dob tyhle desky. ..

CHILDREN OF BODOM - Blooddrunk
Rovněž souhlas, pro mě taktéž slabý materiá ..

CHILDREN OF BODOM - Blooddrunk
Tak tentokrát s recenzí souhlasím do posledníh ..

CHILDREN OF BODOM - Blooddrunk
Halo Of Blood bude příští týden. ..

CHILDREN OF BODOM - Blooddrunk
Tento album nemám napocuvany,lebo ma nikdy niejak ..




Za poslední měsíc:
SEBASTIEN - Act Of Creation
1747x

Redaktorská bilance roku 2017 (Veronika)
1056x

SAXON - Thunderbolt
953x

RAMCHAT - Nepočaria!
945x

Redaktorská bilance roku 2017 (Ray)
940x

Redaktorská bilance roku 2017 (Savapip)
905x



26.02.2018
MARCO MENDOZA BAND, PETR HENYCH & G-BOD..
Klub Vagon, pasáž Metro, Národní 25, začátek od:21:00, vstupné: 350,-

16.03.2018
TERRESTRIAL CHAOS, DYSANCHELY, ANIMAL HATE, NARCHOST..
Praha - Modrá Vopice, začátek od:19:30, vstupné: 100,-

16.03.2018
ZNOUZECTNOST, BOD VARU...
Velké Meziříčí - Depo Klub, začátek od:20:00, vstupné: 150



článků celkem: 6144
recenzí: 4967
reportů: 517
rozhovorů: 343













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax

České kapely.cz - Nabízej a nakupuj českou hudbu


SECRET SPHERE - The Nature Of Time

Přijde mi sympatické, že frontman Secret Sphere Michele Luppi zůstal této kapel věrný i poté, co jej předloni naverboval David Coverdale do věhlasných Whitesnake. Někdo by se možná začal cítit jako rock-star a okamžitě zanevřel na v podstatě neznámý domovský spolek, ne tak Michele, jenž naopak stihl se Secret Sphere vydat nové album. Máme tedy k dispozici další nahrávku, na které je možné slyšet Luppiho dokonalý (musím se držet, abych nenapsal rovnou „božský“) hlas, a to je jenom dobře. Malinko složitější situace ovšem nastává při posuzování hudebního obsahu, jenž výrazně uhýbá z prog´n´powermetalových pozic a přibližuje se něčemu jako je umělecký rock.

Ambice z deváté studiovky Italů doslova sálají. Počínaje surrealistickým motivem na coveru, přes existenciální lyrický koncept, až po propracovanou instrumentaci a mimořádně vrstevnaté Luppiho vokály, to vše svědčí o vysoké úrovni muzikantů a kapely jako takové. Vhodné je proto zastavit se u každé kategorie zvlášť. Pokud se art-worku, potažmo zvuku týká, obě tyto položky jsou zvládnuty přímo mistrovsky. Texty z dílny kytaristy Alda Lonobila jsou pak upřímným výtryskem spontánních emotivných pochodů, bez konvenční či formální servility, což je v pořádku, jakkoli se někomu při čtení názvů písní jako „Love“, „Courage“ nebo „Kindness“ může začít dělat blbě od žaludku. Právě v těchto titulech se ovšem ideálně zrcadlí nejen otevřenost, ale také určitá přeslazenost, snad až vlezlost aktuální desky Italů.

V hudbě samotné hrají prim klávesové hrátky, pohybující se na škále od jemných pianových preludií až po temné orchestrální nárazy. Samozřejmostí jsou progresivní pasáže s občasným riffovým vyostřením, základní důraz je však kladen na náladomalbu, vytvářející v mysli obrazy rezonující s lyrickým konceptem alba a jednotlivých písní. Při prohlížení playlistu by možná někdo očekával jakýsi poklidný nástup (poznávání), jenž postupně přejde do syté metalové bouře (vnitřní boj), až nakonec instrumentace dojde k adekvátní atmosférické katarzi (smíření). O takové dramatické rozvrstvení se Italové opravdu snaží, zůstávají ovšem u pouhých náznaků, občasné zahřmění rychle přechází do rozněžnělých tónů a posluchač se po dohrání alba necítí jakoby prošel silným nebo rovnou strhujícím příběhem, zůstává spíše lehce zaujatý bezesporu zajímavou hudbou, nic moc navíc ale říci nemůže. Snad jen, že onoho hudebního zjemnění někam k progresivnímu rocku je přece jenom trochu moc. Hlavním problémem ale zůstává, že ačkoli Italové v žádném případě neplují po pouhém povrchu, zároveň se jim nedaří zasáhnout nejhlubší emotivní cíle a nakonec zůstávají stát někde za půlí slibně rozehrané kompoziční partie.

I tak je na místě doporučení k účasti na jejich hudební pouti, minimálně kvůli Luppiho vedení, které už z podstaty nemůže být nudné. Michele navíc nenechal nic náhodě a své vokální linky načechral do skutečně obdivuhodných tvarů a zákoutí, která se vyplatí objevovat a nalézat. V každé písni je ve větší či menší míře ukryt některý z Luppiho skladatelských pokladů, pár pěveckých momentek je bez nadsázky parádních (za všechny vzpomenu pocitově silnou „Kindness“ či rytmicky funkční příspěvek „Courage“ s ojedinělou powermetalovou vibrací, všeobecně pak platí, že lepší skladby jsou soustředěny v prvních dvou třetinách nahrávky), z celkového pohledu ale zase k pomyslné dokonalosti nějaký ten krůček chybí. Úplně to samé je možné napsat také o instrumentaci, situaci příliš nezachraňují ani závěry songů, ve kterých v rámci navození atmosféry znějí realistické zvuky (např. smějící se děti nebo nemocniční přístroje a bijící srdce). Zkrátka všudypřítomné ambice a nesporná nadprůměrnost, ovšem bez schopnosti dotknout se jedinečnosti, tím je pro mě album „The Nature Of Time“.

Pagan             


www.secretsphere.org

YouTube ukázka - The Calling

Seznam skladeb:
1. Intermission
2. The Calling
3. Love
4. Courage
5. Kindness
6. Honesty
7. Faith
8. Reliance
9. Commitment
10. The Awakening
11. The New Beginning

Sestava:
Michele Luppi - zpěv
Aldo Lonobile - kytara
Andrea Buratto - baskytara
Gabriele Ciaccia - klávesy
Marco Lazzarini - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 55:52
Label: Frontiers Records
Země: Itálie
Žánr: progresivní rock/art rock/progresivní power metal

Diskografie:
1999 – Mistress of the Shadowlight
2001 – A Time Never Come
2003 – Scent of Human Desire
2005 – Heart & Anger
2008 – Sweet Blood Theory
2010 – Archetype
2012 – Portrait of a Dying Heart
2015 - A Time Never Come - 2015 Edition
2017 - The Nature Of Time

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 18.09.2017
Přečteno: 921x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Luppiho hlas mě...19. 09. 2017 8:11 htaedas
secret sphereTak ja jsem jsi pro...18. 09. 2017 19:54 ladislav
Tuhle kapelu jsem...18. 09. 2017 19:32 adrian


 
Metalforever.info © 2006 - 2018     RSS - články

stránka byla načtena za 0.18129 sekund.