ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BLACK COUNTRY COMMUNION - BCC IV

Když takřka záhy po třetí desce „Afterglow“ opustil tuhle superskupinu kytarista Joe Bonamassa, aby pokračoval dál ve hvězdné sólové dráze, a Glenn Hughes s Jasonem Bonhamem si založili krátkodechý projekt California Breed, vypadalo to, že s Black Country Communion je už navždy konec. Tahle čtveřice tak skoro bezezbytku naplnila obecné povědomí o tom, že superskupiny jsou jen chvilkové záležitosti a nevydrží víc než tři alba. To by ovšem nemohl přijít loňský rok a opětovné sblížení dvou (ještě před pár lety skoro nesmiřitelných) kohoutů. Hughese a Bonamassy. „Zkusili jsme něco napsat a najednou šlo všechno samo. Je to tam,“ nebránil se emocím Hughes poté, co se pravidelně začal scházet právě s Bonamassou a z nezávazného jamování se postupem časdu stala opět regulérní záležitost. Black Country Communion ožili…

Není proto náhodou, že deska „BCCIV“ je dílem pouze Hughese a Bonamassy. Klávesista Derek Sherinian nakonec plní jen funkci hudebníka (nikoliv skladatele) a k tvůrčímu procesu nakonec nebyl přizván ani producent Kevin Shirley. Jako kdyby tím Hughes a Bonamassa chtěli demonstrovat svou současnou soudržnost a fakt, že Black Country Communion jsou sice skupina čtyř velmi silných individualit, ovšem že stojí především na nich dvou. Výsledkem je tedy čtvrtá deska, o níž se dalo předpokládat, že už nikdy nevznikne. Chyba lávky… Je tady…

Zejména Glenn Hughes je i ve svých šestašedesáti letech opět na svém vrcholu. Druhý dech chytil během minulé dekády a múza se ho ne a ne pustit. Loni vydal skvělé sólové album „Resonate“, dnes je opět plný nápadů a chuti do další práce. I Bonamassa, zdá se, zažívá v současné době umělecký přetlak, o čemž svědčí i jeho prohlášení, že měl pro Black Country Communion připraveno dvakrát tolik skladeb, ale na desku se prý dostaly nakonec ty nejlepší.

Ovšem hned pilotní singl „Collide“ zrovna dvakrát nepřesvědčil a v letní záplavě hudby nepatřil k těm největším tahounů. Možná byla očekávání moc velká. Možná se čekala přímočará hardrocková vypalovačka a místo toho posluchač dostal spíše členitou blues/hard rockovou věc, stavící na zeppelinovském riffu, který jako kdyby chtěl suplovat silný refrén. Ten tu totiž chybí a tím skladba jako pilotní singl přišla o svou jiskru. Ta ale řadě dalších věcí na albu nechybí. A to je dobře… Hned druhá „Over My Head“, uvozena pitoreskním riffem si absenci silného refrénu z úvodního kousku vynahrazuje a proto pro vás bude docela těžké dostat nápěv této skladby z hlavy. Přestože se v ní vokálně projevuje i Bonamassa, exceluje zejména Hughes, který v druhé polovině skladby sází své proslulé explozivní výbuchy, až se divíte, kde se to v tom chlápkovi stále bere.

Právě Hughesův zpěv (místy je střídaný Bonamassou) patří k tomu, co desku naplňuje tím poctivým hardrockovým feelingem a když pak kapela sklouzne k irským motivům jako ve výborné „The Last Song For My Resting Place“ nebo začne využívat quasisymfonické momenty ve „Sway“, drží jí vysoko nad patosem a klišovitými momenty. Přestože Black Country Communion se prezentují jako blues/hard rocková kapela, tenkrát se blues nachází trochu v pozadí. Především s vědomím, že Bonamassa je hlavně bluesový kytarista, můžeme za čistokrevnou bluesovou věc označit výtečnou „The Cove“. Přestože se tento styl proplétá i jinými skladbami, hlavní síla tkví především v náladovějších skladbách, jako jsou „Love Remains“ (naprosto skvělý refrén), závěrečná „When The Morning Comes“ a hlavně geniální „Wandelust“, kde exceluje Sherinianovo piáno a opět uchvátí skvělá souhra dvou hlavních tahounů. Důležitou část mají na desce také přímočaré hardrockové kousky, které jako kdyby chtěly odkázat na Hughesovu už prachem dávno zavátou minulost u Deep Purple. K těm se totiž blíží věci jako „The Crow“ a „Awake“, jenž uspokojí posluchače prahnoucí po trochu přímočařejší hudbě.

Black Country Communion tedy očekávání nakonec splnili bez výhrad. Album nabízí pestrou paletu skladeb, které snesou přísná kritéria a jenž potěší jak klasického fanouška, tak hudebního fajnšmekra. Stále je totiž krása poslouchat jak mistři ovládají své řemeslo.

Jan Skala             


www.bccommunion.com

YouTube ukázka – Collide

Seznam skladeb:
1. Collide
2. Over My Head
3. The Last Song For My Resting Place
4. Sway
5. The Cove
6. The Crow
7. Wanderlust
8. Love Remains
9. Awake
10. When The Morning Comes

Sestava:
Glenn Hughes - zpěv, baskytara
Joe Bonamassa - kytara
Derek Sherinian - klávesy
Jason Bonham - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 1:00:31
Label: J&R Adventures/Mascot Records
Země: USA/Velká Británie
Žánr: hard rock/blues rock

Diskografie:
2010 - Black Country
2011 - II
2012 - Afterglow
2017 - BCC IV

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 25.09.2017
Přečteno: 4102x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Já též (novinku...26. 09. 2017 16:15 V.
Já mám nejraději...25. 09. 2017 19:39 orre
Navíc se mi...25. 09. 2017 15:53 Pepsi Stone
BCCIVGeniální deska!...25. 09. 2017 13:23 Ondrush78
BCCJá nevím, tahle...25. 09. 2017 8:50 rumcajs


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1089 sekund.