25.04.2018
DR. LIVING DEAD!
Právě dnes spatřil světlo crossoverového světa ..více

25.04.2018
ADLER`S APPETITE
Bývalý bubeník Guns N`Roses Steven Adler opět oživuje ..více

25.04.2018
LINKIN PARK
Další osud této hvězdné kapely je po loňské ..více

25.04.2018
SEBASTIAN BACH
Někdejší frontman Skid Row pracuje na čtvrté sólovce. ..více

25.04.2018
U.D.O.
Kapelu bývalého zpěváka Accept Uda Dirschneidera opustil ..více

25.04.2018
LES BINKS` PRIESTHOOD
Bývalý bubeník Judas Priest, který s britskou legendou ..více






THE DEAD DAISIES - Burn It Down
Deen s Dougem spolu hrajou v Revolution Saints, ta ..

THE DEAD DAISIES - Burn It Down
Za mne 8,5. Jsou to TDD, a to od nich chci. Na jin ..

RAINBOW, THE LORDS - 20. 4. 2018 - Praha, O2 Aréna
Taky jsem byl v sektoru pod pódiem, ale spíše n ..

THERION - The Beloved Antichrist
bohužel nyní nedoceněné a nepochopené dílo, ..

RAINBOW, THE LORDS - 20. 4. 2018 - Praha, O2 Aréna
Já to vidím podobně jako v recenzi. Byl jsem v ..

RAINBOW, THE LORDS - 20. 4. 2018 - Praha, O2 Aréna
Pepsi viděl jsem to dost podobně jako Ty.Výborn ..

RAINBOW, THE LORDS - 20. 4. 2018 - Praha, O2 Aréna
Ta kritika, myslím, mířila hlavně na to, že j ..

RAINBOW, THE LORDS - 20. 4. 2018 - Praha, O2 Aréna
Mě překvapila i kritika Jense, kterou jsem někd ..

RAINBOW, THE LORDS - 20. 4. 2018 - Praha, O2 Aréna
Kromě dvou reportáží, v MF Dnes a na Lidovkác ..

RAINBOW, THE LORDS - 20. 4. 2018 - Praha, O2 Aréna
Romero to nezachrání! Kapela je tak dobrá, jak ..




Za poslední měsíc:
BON JOVI - Keep The Faith
950x

Jon BON JOVI - Blaze Of Glory
932x

Richie SAMBORA - Stranger In This Town
850x

TEMPERANCE - Of Jupiter And Moons
842x

PRIMAL FEAR - New Religion
806x

BON JOVI - These Days
668x



27.04.2018
MELANCHOLY PESSIMISM, INNERSPHERE, KOLLOS, PURNAMA, FROM BEYOND..
PRAHA - MODRÁ VOPICE, začátek od:18:00, vstupné: 180

28.04.2018
NOVOVESKA, BRAK, ILLNESS, ABSOLUTE ZERO...
Chata Hubertka - Okrouhlička u Havl. Brodu, začátek od:20:00, vstupné: 100

03.05.2018
05.05.2018 FECALIZER-goreg rind (Mexiko), TOP SECRET - grind (Cz) , TRANSONIC ..
Klubovna Jeden Tag,OSTRAVA, začátek od:18:00, vstupné:



článků celkem: 6273
recenzí: 5081
reportů: 521
rozhovorů: 348













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax

České kapely.cz - Nabízej a nakupuj českou hudbu


ELUVEITIE - Evocation II - Pantheon

Švýcarští folkáči Eluveitie se po osmi letech vrátili k akustice. Album „Evocation II – Pantheon“ se tentokrát rodilo po poměrně dramatických událostech uvnitř kapely, když Chrigel Glanzmann, již dávno jediný původní člen Eluveitie, se rozešel s trojicí parťáků, kteří to s ním táhli (vyjma zpěvačky a niněristky Aničky Murphy, jež přišla do kapely o dva roy později) již od prvního personálního zemětřesení před třinácti lety. Řady kapely pak následně docela nabobtnaly, původní trojici nahradila pětice noviců (byť většina z nich už s kapelou při záskocích průběžně koketovala) a zároveň se po krátké pauze vrátila i houslistka Nicole Asperger. Z tohoto pohledu se vypnutí elektriky na aktuálním albu jeví jako poměrně překvapivý krok, i když se Eluveitie netajili tím, že by se k tomuto postupu ještě vrátit chtěli. Přece jen by možná bylo přirozenější, kdyby s novou sestavou kapela navázala na svoji klasickou tvorbu, navíc když sedm let staré akustické album „Evocation I – The Arcane Dominion“ nebývá občas přijímáno tak nadšeně, jako „tradičnější“ tvorba Eluveitie.

Glanzmannova parta se zároveň znovu zaměřila na jedno téma, které album propojuje a tak každá z celkem osmnácti položek se věnuje jednomu z keltských bohů. Díky tomu je „Evocation II – Pantheon“ maximálně (možná víc než maximálně) pestrá deska, která vzdává keltské kultuře a mytologii velmi podařený hold. V první řadě lze Grigelovi pogratulovat k tomu, že se mu volná místa v sestavě podařilo obsadit velmi schopnými muzikanty, což se zejména v případě zpěvačky mohlo jevit jako velmi obtížný ořech. Nicméně projev Fabienne Erni (která se kromě zpěvu věnuje hře na keltskou harfu a mandolínu) je tak strhující a plný radosti, že by přitažlivosti alba ještě prospělo, kdyby míst, ve kterých se tenhle slavíček ozve, bylo (třeba na úkor instrumentálek, byť ani o jedné nelze říci, že by byla špatná) o něco víc, nemluvě o tom, že jejímu zajíkavému hlasu ohromně sluší keltština. Právě díky tomu se vůbec nelze divit tomu, že Eluveitie vsadili při výběru klipu v prvním kole na živelně skočnou folkovinu „Epona“ a v kole druhém na romantičtější „Lvgvs“ s parádním melodickým refrénem a šikovně vyhroceným zpěvem. Nicméně i třetí klipovka „Catvrix“, kde velký prostor (zdaleka ne naposledy) dostane až šamanská atmosféra a výraznější syrovost ukazuje, že Eluveitie zůstávají silní i ve chvílích, kdy jejich projevu nedominuje Fabienne. Ale tohle album ani zdaleka nestojí jen na písních, které se dočkaly filmového ztvárnění, základem přesvědčivosti kapely je velmi silná, působivá a nepolevující atmosféra, jejíž rozsah lze kromě již výše zmíněných momentů popsat třeba spojením interpretace motivu „Scarborough Fair“ v „Antvmnos“, až budovatelským optimismem v „Taranis“, či řadou námětů, u kterých by se vyřádil Michael Flatley při svých irských tanečcích.

Tím, že Eluveitie na „Evocation II – Pantheon“ kladou důraz na lidové nástroje (a že jich mají), je jejich výraz mírnější a měkčí, než u nich bývá obvyklé. Zachován však zůstal jejich cit pro melodie, úcta k historii a maximální nasazení. Věřím tomu, že v současném složení (a pod proudem) švýcarští bardové předvedou ještě velké věci. A tak při ohlédnutí se za loňskými událostmi v kapele a jejich konečným vyústěním do současné formy Eluveitie (i formy nově zrozených Cellar Darling) lze s povděkem konstatovat, že příznivec tvrdších tónů s folkovými kořeny na nich parádně vydělal.

Savapip             


eluveitie.ch

YouTube ukázka - Epona

Seznam skladeb:
1. Dureððu
2. Epona
3. Svcellos II (Sequel)
4. Nantosvelta
5. Tovtatis
6. Lvgvs
7. Grannos
8. Cernvnnos
9. Catvrix
10. Artio
11. Aventia
12. Ogmios
13. Esvs
14. Antvmnos
15. Tarvos II (Sequel)
16. Belenos
17. Taranis
18. Nemeton

Sestava:
Chrigel Glanzmann - zpěv, kytara, dudy, bodhrán, madolína, píšťalky
Fabienne Erni – zpěv, keltská harfa, mandolína
Rafael Salzmann - kytara
Jonas Wolf - kytara
Kay Brem - baskytara
Nicole Asperger - housle
Michalina Malisz - niněra
Matteo Sisti – dudy, píšťalky, mandolína
Alain Ackermann - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 53:06
Label: Nuclear Blast
Země: Švýcarsko

Diskografie:
2006 - Spirit
2008 - Slania
2009 - Evocation I: The Arcane Dominion
2010 - Everything Remains (As It Never Was)
2012 – Helvetios
2014 – Origin
2017 – Evocation II – Pantheon

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 23.12.2017
Přečteno: 704x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2018     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1501 sekund.