25.04.2018
ADLER`S APPETITE
Bývalý bubeník Guns N`Roses Steven Adler opět oživuje ..více

25.04.2018
LINKIN PARK
Další osud této hvězdné kapely je po loňské ..více

25.04.2018
SEBASTIAN BACH
Někdejší frontman Skid Row pracuje na čtvrté sólovce. ..více

25.04.2018
U.D.O.
Kapelu bývalého zpěváka Accept Uda Dirschneidera opustil ..více

25.04.2018
LES BINKS` PRIESTHOOD
Bývalý bubeník Judas Priest, který s britskou legendou ..více

24.04.2018
ALIA TEMPORA
ALIA TEMPORA vydala letos již druhý singl, tentokrát ve ..více






THE DEAD DAISIES - Burn It Down
Deen s Dougem spolu hrajou v Revolution Saints, ta ..

THE DEAD DAISIES - Burn It Down
Za mne 8,5. Jsou to TDD, a to od nich chci. Na jin ..

RAINBOW, THE LORDS - 20. 4. 2018 - Praha, O2 Aréna
Taky jsem byl v sektoru pod pódiem, ale spíše n ..

THERION - The Beloved Antichrist
bohužel nyní nedoceněné a nepochopené dílo, ..

RAINBOW, THE LORDS - 20. 4. 2018 - Praha, O2 Aréna
Já to vidím podobně jako v recenzi. Byl jsem v ..

RAINBOW, THE LORDS - 20. 4. 2018 - Praha, O2 Aréna
Pepsi viděl jsem to dost podobně jako Ty.Výborn ..

RAINBOW, THE LORDS - 20. 4. 2018 - Praha, O2 Aréna
Ta kritika, myslím, mířila hlavně na to, že j ..

RAINBOW, THE LORDS - 20. 4. 2018 - Praha, O2 Aréna
Mě překvapila i kritika Jense, kterou jsem někd ..

RAINBOW, THE LORDS - 20. 4. 2018 - Praha, O2 Aréna
Kromě dvou reportáží, v MF Dnes a na Lidovkác ..

RAINBOW, THE LORDS - 20. 4. 2018 - Praha, O2 Aréna
Romero to nezachrání! Kapela je tak dobrá, jak ..




Za poslední měsíc:
BON JOVI - Keep The Faith
950x

Jon BON JOVI - Blaze Of Glory
932x

Richie SAMBORA - Stranger In This Town
850x

TEMPERANCE - Of Jupiter And Moons
838x

PRIMAL FEAR - New Religion
806x

BON JOVI - These Days
668x



27.04.2018
MELANCHOLY PESSIMISM, INNERSPHERE, KOLLOS, PURNAMA, FROM BEYOND..
PRAHA - MODRÁ VOPICE, začátek od:18:00, vstupné: 180

28.04.2018
NOVOVESKA, BRAK, ILLNESS, ABSOLUTE ZERO...
Chata Hubertka - Okrouhlička u Havl. Brodu, začátek od:20:00, vstupné: 100

03.05.2018
05.05.2018 FECALIZER-goreg rind (Mexiko), TOP SECRET - grind (Cz) , TRANSONIC ..
Klubovna Jeden Tag,OSTRAVA, začátek od:18:00, vstupné:



článků celkem: 6272
recenzí: 5080
reportů: 521
rozhovorů: 348













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax

České kapely.cz - Nabízej a nakupuj českou hudbu


MOONSPELL - 1755

Portugalští Moonspell si za ta léta na scéně vydobyli pevné postavení kapely, která točí skvělá metalová alba (pominu jistý přešlap uprostřed kariéry). Jejich desky jsou navíc poměrně pestré a téměř každé ukazuje Moonspell v trochu jiné podobě. Minulé „Extinct“ bylo převážně gothic rockové a přesto, že patří k nejměkčím deskám Moonspell, považuji ho za jedno z nejlepších, ne-li vůbec nejlepší.

„1755“ je oproti „Extinct“ o dost tvrdší. Zejména proto, že Fernando využívá téměř bezvýhradně growl či řev a na přitvrzení má určitě vliv i samotná lyrická složka desky. Ta totiž vypráví o nejničivějším zemětřesení v dějinách Evropy, ke kterému došlo v roce, podle kterého je album pojmenováno a Moonspell mapují celou událost a období kolem této katastrofy, při níž zemřelo na 60 tisíc lidí.. Původně se mělo jednat pouze o EP, ale téma přihrálo kapele další nápady a tak vznikla dlouhohrající nahrávka. Moonspell ji pojali vskutku velkolepě a nahráli tak své nejepičtější dílo.

Začátek je překvapivý. Kapela vytáhla skladbu „En Nome Do Medo“ z alba „Alpha Noir“ a s pomocí Jona Phippse jí dala orchestrální podobu, která je vskutku excelentní a skladba se jeví snad lepší, než její starší verze. Orchestrace a sbory se však objevují na celé nahrávce a zajímavostí může být fakt, že i když zní skutečně živelně, jedná se pouze o studiové mašinky, nikoliv o reálný orchestr. Kontrast symfonické hudby a Fernandova growlu je vynikající.

V titulní skladbě „1755“ jsou už Moonspell řádně metaloví. Metal je však podpořený masivními sbory (schválně jestli v nich odhalíte Mariangelu Demurtas z Tristanie). Stejně jako na předešlé nahrávce se Moonspell nevyhnuli orientálním vlivům a melodiím. Jako třešnička na dortu pak působí hra na darbuku v podání Martina Lopeze (Soen,ex-Opeth). Jedním z vrcholů desky je fantastická „In Tremor Dei“. Epická skladba, která drtí emocemi. Opět skvěle zakomponované sbory, varhany a přitom se jedná pořád o pořádný metal. Mráz přeběhne po zádech, když se k Fernandovi připojí zpěvák portugalského Fada (hudební žánr) Paulo Bragança. “Desastre” trochu více přitopí pod kotlem, protože se zaměřuje na tradičnější výraz kapely. Aby deska byla co nejvíce autentická, využila skupina své mateřštiny. Jedná se tak o první desku Moonspell, kompletně zpívanou v portugalštině (vyjma španělské verze “Desastre”).

Atmosféra houstne. “Abanao” představuje nejbrutálnější kousek nahrávky. Výborné rytmické zvraty, drtivé riffy a Fernando ve skvělé formě. Přitom samotná metalová složka alba není nikterak překvapivá či objevná. Metal, jakým se kapela prezentuje dvacet let, přesto skvělá zábava. Důležitější je celková podoba nahrávky, která působí jako opera. Vše je podřízeno příběhu a událostem, o kterých se tu vypráví. Pro někoho se tedy bude jednat o příliš nabubřelé dílo, avšak dramatičnost desky dokáže opravdu strhnout a v samotném zvuku nechybí ani trocha té metalové špinavosti. “Evento” v tomto duchu pokračuje, po této skladbě však přijde překvapení.

V “1 De Novembro” jsou Moonspell najednou špinavě rockoví a syroví. Zaskočí nejspíš zpěvákův projev, protože jsem nikdy neslyšel Fernanda použít takové hlasové rejstříky. Křičí a řve, jak se na tvrdý rock sluší a patří. Skladba i přes svou odlišnost obsahuje všechny aspekty hudby Moonspell a podtrhuje náladu a dramatičnost celé desky. “Ruínas” je nejatmosféričtější položkou alba a prim hrají krásné kytarové harmonie. Zapůsobí rovněž hravé klávesy. “Todos Os Santos” zní nejpozitivněji. Už je po katastrofě a nové Portugalsko povstává směrem k lepším zítřkům. Skladbě vévodí hitový a sborový refrén, kde také prakticky poprvé na desce uslyšíme Fernanda zpívat čistě. Trochu svého barytonu si nechal i pro závěrečnou “Lanterna Dos Afogados”. Vskutku nádherná tečka za albem. Klávesový motiv nedostanete z hlavy a atmosféra je zde magická. Hudebně se Moonspell dostávají až k gothic/doom metalu, paradoxně jde o cover brazilské poprockové kapely Os Paralamas do Sucesso.

Album skončilo a příběh byl dovyprávěn. A právě jako velké hudební vyprávění “1755” působí. Ve svém jádru jde o typickou desku Moonspell, která je však pozměněna téměř do operní podoby. Využití sborů a velkolepých orchestrací je pro kapelu nové (respektive dříve se tyto prvky držely na uzdě), stejně jako některé nové Fernandovy hlasové rejstříky. Důležité je, že deska funguje jako pevný a logický celek, který nemá slabé místo. K dokonalosti, jakou mělo “Extinct”, chybí hitovost a lehkost. To je však vynahrazeno velkolepostí a atmosférou. Ve výsledku se jedná o další vynikající desku Moonspell, na kterou může být kapela hrdá, protože se jí povedlo zhudebnit událost pro jejich národ tak osudovou.

Supermartonátor             


FB MOONSPELL

YouTub ukázka - In Tremor Dei

Seznam skladeb:
1. Em Nome do Medo
2. 1755
3. In Tremor Dei
4. Desastre
5. Abanão
6. Evento
7. 1 de Novembro
8. Ruínas
9. Todos os Santos
10. Lanterna dos Afogados
11. Desastre (Spanish version)

Sestava:
Fernando Ribeiro - zpěv
Ricardo Anorim - kytara
Pedro Paixao - kytara, klávesy
Aires Pereira - baskytara
Miguel Gaspar - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 51:08
Země:Portugalsko
Label: Napalm records
Žánr: Symfonický gothic metal

Diskografie:
1995 - Wolfheart
1996 - Irreligious
1998 - Sin/Pecado
1999 - The Butterfly Effect
2001 - Darkness And Hope
2003 - The Antidote
2006 - Memorial
2008 - Night Eternal
2012 - Alpha Noir/Omega White
2015 - Extinct
2017 - 1755

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 18.12.2017
Přečteno: 1587x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Čo je pravda, nie...4. 03. 2018 1:14 Katarína
KatarínaMáš pravdu a moc...28. 02. 2018 16:20 Supermartonátor
1755Recenzia skvelá,...28. 02. 2018 10:47 Katarína
Nečekaně dobréNázor beru,...24. 12. 2017 23:02 Vatutinwot
1755Nemůžu si pomoct....24. 12. 2017 13:11 rumcajs


 
Metalforever.info © 2006 - 2018     RSS - články

stránka byla načtena za 0.16068 sekund.