PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Andy MONS (SEBASTIEN) - Bylo pro nás velkou výzvou zajistit si ve vlastní režii skládání, aranže, texty, nahrávání, produkci, mix i mastering alba

Sebastien se na stránkách tohoto zinu objevují poměrně často. Tak jako se v souvislosti s hodnocením jejich alba „Act Of Creation“, které na svou pouť hudebním světem vyrazí za dva týdny, často objevuje pojem „poprvé“, stejně tak se poprvé slova za kapelu ujal kytarista Andy Mons, který s frontmanem Georgem Rainem tvoří nerozlučný tandem ještě z dob jejich dávného společného působení v kapele Navar.

Na svých stránkách jste aktuálně vydávané abum „Act Of Creation“ označili jako svůj dosud nejambicióznější projekt, což se na první pohled, zejména s ohledem na to, že počet zvučných jmen na albu je podstatně skromnější než v minulosti a na to, že jste si album poprvé vytvářeli kompletně sami, může zdát jako protimluv. V čem je tedy dle Tebe ta aktuální ambicióznost?
Ambicióznost vidím právě v tom, že jsme si celé album poprvé vytvářeli kompletně sami! Bylo pro nás velkou výzvou zajistit si ve vlastní režii skládání, aranže, texty, nahrávání, produkci, mix i mastering alba. Dopředu jsme se trochu obávali toho, jestli to všechno zvládneme tak, aby nové album sneslo srovnání se špičkovými světovými kapelami. Ale věřím, že se nám to nakonec povedlo. S výsledkem jsme nadmíru spokojeni.

Poprvé došlo tedy i na to, že jste se obešli bez producentské výpomoci Rolanda Grapowa i služeb jeho studia, mix a mastering jsi měl aktuálně v moci Ty. Jaký je to pocit dělat tuhle práci s vědomím, že její výsledek bude nevyhnutelně konfrontován s předchozí Rolandovou prací? Co vás vlastně vedlo k rozhodnutí mít tvorbu alba plně ve své vlastní režii, bez zásahu zvenčí, v čem vidíš klady a zápory tohoto rozhodnutí? Jste s výsledkem spokojeni natolik, abyste při případných dalších deskách tenhle způsob práce zachovali?
Důvody byly tři. Za prvé jsme chtěli maximálně snížit náklady na desku, takže jsme hledali způsoby, co všechno zvládneme udělat sami. Nakonec jsme zjistili, že kromě designu alba a videoklipů zvládneme všechno (smích) . U Petriho ve studiu Dark Chamber Sounds jsme tedy vše nahráli a já jsem si poté dva měsíce hrál s mixem alba. Bylo pro mě obrovskou výzvou, pokusit se dorovnat kvalitativní úroveň zvuku světoznámých kapel. S Rolandem máme přátelský vztah, takže jsem mu finální skladby posílal ke kontrole, aby výsledný zvuk podrobil své kritice. Hodně mě potěšilo, když napsal, že je zvuk zatraceně dobrej a že neví, jestli by ho dokázal nějak významněji vylepšit. To bylo jasné znamení, že jsme na správné cestě. Za druhé jsme chtěli dosáhnout vlastního zvuku, který by do budoucna kapelu charakterizoval. A tím, že bude zvuk pouze v našich rukách, bylo jasné, že se nám tohle podaří splnit (smích) . A zatřetí jsme si chtěli skladby dotáhnout do konce podle sebe. Nechtěli jsme, aby někdo další produkčně do jednotlivých skladeb zasahoval. Na prvním albu nám Roland ohromně pomohl a posunul ho díky své produkci na úplně jiný level, za což jsme mu neskonale vděční. U druhého alba už jsme místy začínali pociťovat, že se některé naše představy ohledně produkce desky odlišují. A věděli jsme, že u třetího alba bychom se v představách o směřování rozcházeli mnohem víc. Bylo jasné, že pokud chceme být s výsledkem stoprocentně spokojeni, musíme věřit ve svoje schopnosti a udělat si vše podle toho, jak to vnitřně cítíme. Tenhle způsob práce se nám osvědčil a určitě v něm budeme pokračovat i do budoucna.

Zcela soběstační jste tentokrát byli i coby autoři. Byla tvorba nových písní v něčem odlišná od předchozích alb, jak vlastně album vznikalo?
Největší podíl na autorství skladeb již tradičně ukousl George Rain (60%), pak já (30%), a poprvé přispěl jednou skladbou i Petri Kallio. Proces tvorby skladeb se s jedinou výjimkou moc neodlišoval od předchozích dvou alb.Každý přišel už s víceméně jasnou představou o skladbě a tu jsme většinou společně dotahovali do konce. Někdy to šlo samo, jindy bylo potřeba sáhnout do melodií nebo struktury skladby. Ale třeba se skladbou „Winner“ jsme se trápili delší dobu a nakonec jsme byli spokojení až asi s její pátou verzí (smích) . Výše zmiňovanou výjimku vidím v tom, že jsme se tentokrát opravdu soustředili na to, aby refrény vyzněly jako refrény a nebyla to jen pasáž do počtu. K tomuhle přístupu nás dovedla jednoduchá otázka, kterou jsme si na začátku položili. Co je nejdůležitější na skladbě? Refrén! A bylo vymalováno(smích) .

Představ prosím podrobněji vaše nové album, na co především bys posluchače nalákal, která ze skladeb je pro Tebe tou nejzajímavější?
Album je hodně pestré a věřím, že každý si tam najde svoje oblíbené kousky. Já i zbytek kapely, jsme si tam třeba našli úplně všechny, haha. Pro mě je jednoznačně nejzajímavější bonusová skladba „V síti štěstí“, protože se mě hodně osobně dotýká. Hudbu i text jsem tajně napsal pro svoji manželku k naší plánované svatbě (v roce 2013). Za svědka jsem na svatbě měl George Raina, takže jsem vzal do ruky akustiku a spolu s Georgem jsme ji zahráli pro moji manželku přede všemi svatebními hosty. Byl to skvělý zážitek!

Poprvé se tedy na vaší desce objevuje i píseň s českým textem. Byť je „V síti štěstí“ označeno jako bonus, předpokládáš, že se v budoucnu zaměříte více na češtinu nebo zůstává angličtina jasnou prioritou?
Angličtina určitě zůstává prioritou, takže tohle byla spíš výjimka. Chtěli jsme ale českým fanouškům nabídnout něco exkluzivního, takže skladba s českým textem byla jasnou volbou.

Do současné doby jste představili dva videoklipy, oba dva jsou právě těmi písněmi, ve kterých využíváte vokální výpomoci hostů. Proč padla volba právě na tyhle skladby? Zejména s ohledem na skladbu „Winner“ se tahle otázka přímo nabízí, protože jde o píseň, která příliš nezapadá do vaší předchozí tvorby a ani není až tak tou, která by nové album měla nějak blíž charakterizovat.
Videoklipy jsme vybírali společně s naším labelem Pride and Joy Music a hlavním cílem bylo zasáhnout co nejširší pole fanoušků. Proto padla volba i na skladbu „Winner“, která je trochu odlišná.

Jaké propagační akce k desce chystáte? Nejste zrovna koncertně aktivní kapelou, jak to bude v souvislosti s novou deskou, představíte ji v rámci nějakého tour po ČR nebo se zaměříte spíš na větší nárazové akce?
Nějaké větší tour po ČR zatím naplánované není. Překážkou jsou bohužel opět hlavně finance. Zatím se tedy bude jednat spíše o jednorázové akce. Někdy pro nás také není jednoduché sladit termíny s Georgem, který účinkuje ještě v kapelách Citron, Kreyson a Láďa Křížek akusticky. Tyto kapely jsou koncertně hodně aktivní, takže je těžký najít volné okýnko (smích) . Největší potvrzenou akcí pro letošní rok je určitě Metalfest, kam se ohromně těšíme!.

Vzhledem k tomu, jaké zkušenosti už za sebou Sebastien mají, se musím zeptat na to, co podle Tebe musí tuzemská kapela udělat všechno pro to, aby se dostala do povědomí fanoušků nejen doma, ale i v zahraničí. Sebastien už do svého úspěchu investovali spoustu úsilí i financí, je pro Tebe dosavadní odezva dostačující?
Vždycky je potřeba klást si vysoké cíle, takže odezva pro nás nebude dostačující NIKDY (smích) . V tom vidím naši největší sílu! Bohužel čím dál víc zjišťujeme, že jedinou překážkou jsou finance. Kvalitní muzika je dobrý předpoklad pro úspěch, ale bez pořádného balíku peněz se o vás dozví jen málokdo. Mluvíme tady o částkách v řádech miliónů korun, aby bylo možné zajistit dostatečnou propagaci. Je to trochu frustrující, ale i přesto (možná naivně) pořád zkoušíme různé cesty, kudy by to mohlo jít, a to při vynaložení co nejnižší částky.

Pokud správně počítám, tak Sebastien letos oslaví deset let svojí existence? Dáte nějakým způsobem pocítit fanouškům, že slavíte kulaté výročí, jaké jsou plány Sebastien pro letošní rok.
Máš pravdu, čas letí a už je to opravdu deset let (smích) . Téma už jsme v rámci kapely taky nakousli a určitě něco přichystáme. Zatím to ale není dořešené, takže víc prozradit ani nemůžu.

A na moji poslední otázku jste v Sebastien už zvyklí – je něco na co jsem se nezeptal, o čem by ses rád zmínil?
Věříme, že naše třetí deska „Act Of Creation“ je zatím to nejlepší, co se nám podařilo vytvořit. A moc bychom si přáli, aby z ní byli nadšení i fanoušci. Minimálně stejně jako jsme my(smích) . Moc se těšíme na jejich reakce i na to, že se uvidíme i na některém z plánovaných koncertů. Díky!

Savapip             


www.sebastienofficial.com

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 04.02.2018
Přečteno: 3545x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.089 sekund.