RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




KISS - Kiss

Těmto maskovaným rebelům jsem věnoval už velkou spoustu času i peněz, čehož samozřejmě nelituji, protože se mi to díky jejich muzice a nespoutanosti nesčetněkrát vrátilo! Jakmile se vám jednou „Kissáci“ zalíbí, už se jich nezbavíte.

Nemám v úmyslu vás uspávat žádným rozmáchlým úvodníkem, jen bych vás rád chtěl provést rozmanitou a bohatou diskografií této legendy, podělit se s vámi o dojmy, které ve mně během všech těch let zanechali, přidat nejzákladnější informace z jejich 34 leté historie a postupem času zde proprat celý jejich arzenál. Ať je máte rádi nebo ne, oni tu byli, jsou a budou! (v úvodním profilu jsem vám přiblížil vznik kapely, dále už budou informace z historie u jednotlivých desek)

První opravdové políbení

Po poněkud nešťastném konci kapely Wicked Lester se Gene Simmons a Paul Stanley odmítají vzdát svého snu, podaří se jim získat dva chybějící články kapely a sice nadrzlého samorosta s kytarou Ace Frehlyho a pouličním životem odkojeného bubeníka Petera Crisse. Po nekonečných dnech, strávených ve zkušebně, po absolutním nezájmu veřejnosti i jakékoli nahrávací firmy a po čtyřpísňovém demu se Kiss podařilo 1. listopadu 1973 získat nijak oslnivě výhodnou, ale svou první oficiální, smlouvu na desku u čerstvě rozjíždějící se firmy Casablanca! Tu jim zprostředkoval v té době již celkem zkušený manažer Bill Aucoin, který je viděl na jedné z jejich živelných show. Pro všechny to byla obrovská výhra a první splněná meta.

Tento milník pro ně samé i pro spoustu budoucích fanoušků vznikl za pouhých čtrnáct dní ve studiu Bell Sounds, z čehož polovinu času zabralo mixování alba. Kiss svou debutovou deskou naznačili několik cest a mohli si tak pohodlně vybrat směr, jakým se vydají na deskách následujících.

Album je plné zásadních písní, které na jejich koncertech slýcháme dodnes, jsou jejich nedílnou součástí. Na mysli mám především skladby, které nepotřebují většího komentáře - "Nothin´ To Lose", alkoholovou hymnu z pera mistra Frehleye "Cold Gin", hasičskou "Firehouse", "100,000 Years", "Black Diamond" a samozřejmě věrnou zahajovací pecku "Deuce".

Z desky sálá poctivý glam-rockový nářez, podpořený hromadou chytlavých popěvků a vycítit můžete i tu velkou snahu a píli všech muzikantů vděčných za tuhle šanci (studioví mistři zvuku vzpomínají, jak byli Kiss během nahrávání nesmírně pečliví a zodpovědní). Krátké úderné skladby bez zbytečných kudrlin, to je, oč tu běží. Zajímavým momentem je nečekaná instrumentálka "Love Theme From Kiss" lemovaná zajímavými melodiemi nebo autobiografická "Kissin´ Time". Už tady si můžeme vychutnat legendární „geniálně“ jednoduchá a zapamatovatelná kytarová sóla, která má na svědomí Ace Frehley, v budoucnu se jich objeví ještě spousta. Paul Stanley má ojedinělou hlasovou výbavu a společně s Genem se skvěle doplňují, není divu, že ta chemie mezi nimi vydržela už několik desetiletí a stále působí, samozřejmě pěvecky se nenechal zahanbit ani Peter Criss s jeho jazzově „nakřáplým“ vokálem. Je škoda, že se nepodařilo dosáhnout zvukové syrovosti jako u původního dema, i tak se ale deska může pyšnit na svou dobu originálním a dravým zvukem.

Krátce, co se debut objevil na prodejních pultech, vyjeli Kiss na své první turné, kde budili úžas i pohoršení. Přesně tak to chtěli. Objevili se i jako předkapela Blue Öyster Cult, Nazareth, Argent nebo Aerosmith. Jejich první honoráře byly kolem 750 dolarů za vystoupení, což na neustále zlepšující se pyrotechnickou show nemohlo stačit!

Nemyslím si, že by toto dílko způsobilo v době vydání nějaký zásadní průlom, ani prodejní čísla nebyla nijak závratná. Síla Kiss byla především v živém podání a to přibývající fanoušci věděli a lačně jejich kontroverzní show vyhledávali. K dokonalosti dovedli Kiss nejlepší okamžiky z této desky na první, bezesporu kultovní živé nahrávce Alive. Ošlehaní fanoušci chovají tuto desku jako klenot, kterým bezesporu je, i když nebyla ničím šokující, což samotní členové kapely bohatě vynahradili. Čiší z ní energie, nespoutanost a radost z muziky patrná i na první poslech. Zkrátka dokonalá „srdcovka“.

Koupí tohoto alba se účastníte zrodu legendy, protože..., tímhle albem to všechno začalo!

Madman-Forever             

Madman mi udělal radost, že se rozhodl rozjet seriál o KISS, kteří vždycky patřili mezi mé oblíbené kapely. Debutová nahrávka z roku 1974 je právě jednou z mých nejoblíbenějších z bohaté diskografie KISS. Najdeme na ní spoustu zásadních hitů, z nichž některé zní z jejich pódií ještě dnes. Za vrchol bych označil závěrečnou bezkonkurenční "Black Diamond", která začíná pěkně pozvolna, ale v zápětí se rozjede v slušně syrovou pecku s vokálem Petera Crisse. Ach ten feeling a ta atmosféra!! Za zmínku stojí i obal, kde je jasně vidět ještě nedotažené líčení jednotlivých členů...
Venca 9/10

www.kissonline.com

Seznam skladeb:
01 – Strutter
02 – Nothin´ To Lose
03 – Firehouse
04 – Cold Gin
05 – Let Me Know
06 – Kissin´ Time
07 – Deuce
08 – Love Theme From Kiss
09 – 100, 000
10 – Black Diamond

Sestava:
Gene Simmons – baskytara, zpěv
Paul Stanley – rytmická kytara, zpěv
Ace Frehley – sólová kytara, zpěv
Peter Criss – bicí, zpěv

Datum vydání: 8. února 1974
Čas: 35:24
Studio: Bell Sounds
Produkce: Richie Wise, Kenny Kerner
Manažer: Bill Aucoin
Země: USA

Související články:
KISS - Den, kdy se hudební svět otřásl v základech
KISS - Carnival Of Souls: The Final Sessions


Vydáno: 18.10.2007
Přečteno: 8008x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Toto Album má u mě...29. 08. 2020 15:48 Metal fan
AAAAAAAAAAAAARRRRRRR...18. 10. 2007 10:33 Marek-JANESESSION


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10249 sekund.