IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




D.N.A. - Zvonobití

Člověk je stejně tvor podivný. Kolikrát hodnocení uměleckých děl opírá především o své představy o tom, jak by to podle něj asi tak mělo vypadat. Půjdete-li do kina na Indianu Jonese, budete věřit, že podstata předchozích příběhů bude zachována, jen triky budou efektnější a hlášky vtipnější. Vezmete-li do ruky román Stephena Kinga, klidně přetrpíte dvě třetiny knihy, kde se zdánlivě nic neděje, abyste v závěru dostali svojí očekávanou dávku nefalšovaného strachu a napětí. A běda, pokud tahle vaše očekávání nejsou naplněna…

A jak tohle souvisí s novou deskou „Zvonobití“ pražských D.N.A.? Inu, po všech těch „už dlouho jsem nelistoval žádnou dětskou encyklopedií…“ (viz. minulé recenze na D.N.A.) jsem měl určité představy, co od D.N.A. očekávat. A ač z větší části došlo k jejich naplnění, nemůžu říct, že bych u „Zvonobití“ dokázal vytrvale řičet nadšením. To moje „běda“ v tomto případě totiž vychází z toho, že D.N.A., po všech posunech v minulosti tentokrát zůstávají stát přesně tam, kde skončili s „Cestou stínů“. Možná to vyplývá z toho, že poprvé ve své historii se skupině podařilo nahrát dvě desky v řadě bez toho, aby se vyměnil frontman. Tím zřejmě odpadl důvod k určitému napětí a na celkovém vyznění desky je to znát.

Zachována zůstala silná produkce, hitovost melodií, snaha uspokojit příznivce všech zákoutí škatulky hard and heavy, chlapáckost příjemného vokálu Lukáše Gracy a instrumentální přesvědčivost. Zachována zůstala (a tentokrát byla posílena) i silná jednoduchost některých písní, která mě drásala už na desce minulé. Ač jsem se předem zařekl, že nebudu ukazovat prstem na okamžiky, kde je podobnost kolegům z branže víc než jen čistě náhodná, nevydržím to u „Svět je takovej“. Nejen hej-hejový refrén silně evokuje jednu pivně tuzemskou partu. A s přihlédnutím k tomu, že jednak chybí hudební nápad a jednak jde i textově o dost nesympatickou agitku, beru tuhle kritickou reflexi současného dění za docela podbízivé šlápnutí vedle. Stejně tak mě přes ochranné filtry neprolezla ani až tanečně melodická „Padlej anděl“. Průhledně zpívánková, rozjuchaná a líbivě nenáročná věc, kterou si umím živě představit v kdejakém FM rádiu (což není, bohužel, myšleno jako pochvala…). A pokud bych už byl ochoten si (byť se sebezapřením) zvykat na jednodušší chvilky, tak Lukášovo výškaření ve „Stádu“ spíš než cokoliv jiného táhne za uši.

Na druhé straně, za takové „Měl jsem jít dál“ uznale klepu kluky po rameni. Skvěle našlápnutá, kousavá věc (jen latinsky zpívaná volnější pasáž trochu ubere drive skladby) s ohromnou energií a dynamickou melodií. Pokrok v mezích zákona a pro mé slechy jednoznačně nejlepší palba, kterou kdy D.N.A. stvořili. Že si D.N.A. umí pohrát s dramatickou atmosférou, ukazují v pomalejších či epických věcech. Osudově poetická „Zeptej se stínů“ s působivými podmanivými vokály, titulní pompézní „Zvonobití“ i chytlavá (melodicky i riffově) „Soudnej den“ si určitě zaslouží maximum pozornosti.

Z větší části pohodové album, které uspokojí, ale nenadchne. Album, kterému by prospěly tužka a nůžky – sem tam proškrtnout (skladby), sem tam přistřihnout (délku) a mohlo by nám to „Zvonobití“ pěkně prokouknout. Album, na kterém poměr nápadů k celkové délce klesl pod úroveň desky minulé. Podstata je zachována a skalní příznivci D.N.A. určitě dostanou své ořechové. Jenže člověk je tvor podivný… ano, měl jsem určitou představu. A to i o tom, že „Zvonobití“ kromě našlapaných hitovek přinese i nějaké vycpávky. Ve své podstatě byly tyto představy naplněny. Bohužel, z mých představ však jako jediná byla překonána právě ta o množství vycpávek. Proto je „Zvonobití“ jen obyčejným zářezem na pažbě schopné hard rock-metalové kapely.

Savapip             


www.dna.dq.cz

Seznam skladeb:
1. Pereo Placidus
2. Měl jsem jít dál
3. Ďábel se dívá
4. Fanatik
5. Jméno růže
6. Stádo
7. Padlej anděl
8. Zeptej se stínů
9. Purpurový řeky
10. Zvonobití
11. Přestaň mi lhát
12. Svět je takovej
13. Soudnej den

Sestava:
Lukáš Graca - zpěv
Petr Kašper - kytara
Kamil Nehilč – baskytara, klávesy
Roman Tůma - bicí

Rok vydání: 2008
Čas: 1:10:33
Produkce: Kamil Nehilč, Petr Kašper
Země: Česká republika

Související články:
D.N.A. - Ve jménu boha
D.N.A. - Nomadam
D.N.A. - Cesta stínů


Vydáno: 30.06.2008
Přečteno: 3415x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11995 sekund.