Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


SPIRITUAL FRONT, DARKWOOD, BLIND RULER CURSED LAND - 14.6. 2024, PRAHA Underdogs

Na jediný večer se v Praze propojí světy umělců, kteří zanechali nesmazatelnou stopu nejen v postindustriálním neofolku, ale po desetiletích působení vytvořili naprosto osobitý a svébytný hudební rukopis. Tentokrát striktně limitovaný počet vstupenek slibuje A Crimson Day of Glory pro vyvolené.

Nihilistický a sebevraždný pop, za nímž stojí italský zpěvák, kytarista a skladatel Simone Salvatori se svými Spiritual Front, se široce rozmachuje mezi písničkářskou modernou a evropskou postindustriální scénou. Jde o unikátní zjev překračující paletu nejen hudebních žánrů či literárních a filmových tradic. Experimentální “mafia-folk” s art rockovými stopami řízlý neoklasikou či tangem, vstřebává inspirací daleko více. S roky se proměňuje a vyzrává, mnozí SF přirovnávají k veličinám jako Nick Cave, Swans či Scott Walker. To by bylo ale zjednodušené, Italové mají svůj nezaměnitelný výraz. Temná erotika, sexuální ponížení, destruktivní vášně, náboženství, sebezničení, pornografie a chlípná témata parafilie a sadomasochismu jsou vyjadřovány ve výbušně energickém dekadentním a dychotomickém koktejlu, mixu swingového revivalu, akustických lidových balad s melodikou italo-popu, estetikou martial industriálních dozvuků, či emocí akustických nástrojů a syntezátorů. Salvatori svůj talent osvědčil i při spolupráci s umělci jako Ordo Rosarius Equilibrio, Lydia Lunch, Naevus, hudba Spiritual Front zazněla ve slasheru Saw II nebo seriálu Las Vegas, originální je i album coverů The Smith. Připravte se na živelný zážitek!
https://www.facebook.com/spiritualfrontofficialpage


Mimořádné kouzlo večera zpečetí fakt, že karmínový prapor slávy společně pozdvihnou ne jeden, ale v rámci speciální show rovnou dva headlineři. Drážďanská neofolková legenda Darkwood vystoupí v Praze a ČR vůbec poprvé za dvacet pět let svého působení. Jedinečná kapela seskupená kolem Henryka Vogela se původně prezentovala kompozicemi vycházejícími z podhoubí martial industriálních pochodů a temných balad za využití akustické kytary, houslí, akordeonu se zpěvem a recitací v němčině. S vývojem se hudba Sasů stala přístupnější, více písničková, inklinující k chanson noir, i když stále s přinejmenším melancholickou, když už ne tísnivou atmosférou. Zasněná hudba Darkwood nás odvádí pryč z reality ostrých hran měst, do lůna přírodní mystiky a posvátných předkřesťanských rituálů starých Germánů, do světa romantické poezie básníků jako je rakouský expresionista Georg Trakl a německý Otto Ernst, ale také světa poznamenaného tragédiemi lidstva ve 20. století. Z originální tvorby drážďanských vás někdy zahřeje u srdce, jindy zamrazí, jisté je, že nechat si ujít Darkwood v Praze by byla velká chyba.
https://www.facebook.com/Darkwoodofficial

Tribal dark ambient, esoteric drone, martial industrial - to všechno jsou škatulky do kterých můžeme zahrnout pražský jednočlenný projekt Blind Ruler Cursed Land. Ten čerpá z tradice orientální hudby a world music, militaristické marše stojí v protipólu k povznášejícím nezemským atmosférám, duše bojovníka se vydává vstříc hrdinské smrti v ohni válečného zmaru, ale on odchází vítězný a usmířený, ač spálený na uhel. Hudba BRCL mísí organicky akustické vstupy s elektronikou, odráží boj přírody s úpadkovou lidskou civilizací, burácí v bezvýchodně neprostupné izolaci individuality a vytváří možnost úniku podprahovým tichem vedoucím k duchovnímu osvobození v (ne)konečném míru i za cenu smrti. Namlsaní z loňské show s Rome, těšíme se na nový materiál, který by měl ten večer zaznít.
https://www.facebook.com/Blindrulercursedland




 
webmaster vadder ©2006

stránka byla načtena za 0.01428 sekund.