VADER - Black to the Blind
Uplny suhlas len by som tam este prihodil De...

VADER - Black to the Blind
Uplny suhlas len by som tam este prihodil De...

KERRY KING - From Hell I Rise
Dostal jsem přesně to, co jsem chtěl!! Deska pro...

CLOVEN HOOF - Heathen Cross
Dík za recenzi. Oprav si název skladby. "Do What...

RHAPSODY OF FIRE - Challenge the Wind
Souhlasím s misso za mě super deska celkem jiné...

BLOOD OPERA - Songs in the Key of Death
Quirinus keďže už nie je ulož to odkiaľ by som...

VADER - Black to the Blind
Spolu s debutem, Litany a Solitude of Madness mé...

DOMAIN - III: Crack In The Wall
Album III: Crack In The Wall je hardrockově...

VADER - Black to the Blind
10/10 Masaker Tešim sa na koncert v júni!

VADER - Black to the Blind
Jedna z nejzásadnějších desek minimálně...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ALIEN ANT FARM - Mantras

Kdyby Alien Ant Farm nenatočili coververzi Michaela Jacksona „Smooth Criminal“, pravděpodobně by je znali pouze fanoušci rekrutující se z jejich známých a kapela by hrála po hospodách v Kalifornii, pokud by ještě byla činná. Jenže parazitování na „Smooth Criminal“ jí zajistilo dostatečnou pozornost, která se omíláním přelila i do dnešních dní a přestože pro většinu lidí je ostatní tvorba Alien Ant Farm španělskou vesnicí, jméno kapely úplně neznámé není. Sice nepatří mezi nejpilnější party pozůstalé nu-metalové scény, kam na přelomu milénia spadala, ale přece jen ji lze už čtvrt století považovat za živou. Léta živoří, ale pokud dostane pozvánky na festivaly, její sety bývají energické a návštěvníky baví. S deskami je to už horší, protože v celé nahotě odhalují skutečnost, že kapela zase tak zajímavá není.

Přestože člověk, který se o kariéru Alien Ant Farm zajímá pouze okrajově, je řadí do nu-metalové škatulky (jako kdyby ještě něco takového existovalo…), skutečnost je úplně jiná. Nejslavnější deska „Anthology“ (která obsahuje „Smooth Criminal“), spadá do tohoto ranku a vyšla v době jeho největšího rozmachu v roce 2001, kdy vylétli Linkin Park či Papa Roach a Alien Ant Farm se chtěli zařadit po jejich bok. Brzy však bublina splaskla a kapela se vrátila k alternativnímu rocku, s nímž se prezentovala na debutu „Greatest Hits“. Krok to byl chybný, protože přestala posluchače zajímat a jelikož následně skončila u sladkobolného post-grunge, alba „Up In The Attic“ a „Always And Forever“ propadla a vypadalo to, že je definitivní konec. Ale Alien Ant Farm jsou zpět a hlásají, že vstávají jako bájný Fénix z popela. Kéž by, ale velkohubá prohlášení ke kalifornským kapelám patřila odedávna.

Novinka „Mantras“ není album, které bude bořit hitparády, bude vyhrávat z každé druhé domácnosti, či se stane žánrovým klenotem. „Mantras“ je naprosto typicky průměrnou deskou průměrné kapely, jež dokáže napsat několik slušnějších věcí, které stojí za poslech. Trvalá hodnota zde není prakticky žádná, protože Alien Ant Farm nejsou plni geniálních skladatelů a ultrazručných instrumentalistů, ovšem úvodní riff „The Wrong Things“, svědčí o tom, že úplně všechno ze sebe v minulosti ještě nevyčerpali. Skladba má velice svěží tempo, patřičný drajv a spolu s „Last Dantz“ představuje vcelku dobrý nástup a naději, že kapele forma vydrží. To se neděje, nejpozději od „No. 1“ začnou podobné formulky nudit, protože kapela každou skladbu vaří z téže vody.

Po nevydařených „Storms Over“ a „So Cold“ (refrénový kolovrátek dokáže spolehlivě odpudit) kapela přijde s velmi dobrou „What Am I Doing“, když vsadí na tanečnější strukturu s karibskými rytmy a řádně vytvrzenou kytarou. Rázem působí jako politá živou vodou a ukazuje směr, kterým by mohla do budoucna kráčet. Na tento vrchol desky naváže velmi slušnou „Prosperous Futures“ a obstojnou baladou „Glasses“, aby veškerou snahu totálně pohřbila v coververzi od Wham! „Everything She Wants“. Přestože na ni muzikanti vsadili v roli pilotního singlu, možná s představou, že se jim podaří docílit stejného efektu jako kdysi se „Smooth Criminal“, výsledek je minimálně velmi rozpačitý a nefunkční a nevylepší jej ani chaotická závěrečná titulka „Mantras“, která podtrhne rozpačitý dojem z alba.

Na místě je otřepané konstatování, že kdyby album nevyšlo, nic by se nestalo. Plně vypovídá o tom, proč hvězdná kariéra kapely trvala tak krátce. Je zde jen velmi málo toho, co by mohlo odhalit, proč by Alien Ant Farm měli patřit do vyšší ligy rockové soutěže.

Jan Skala             


www.alienantfarm.com

YouTube ukázka - Everything She Wants

Seznam skladeb:
1. The Wrong Things
2. Last Dantz
3. Fade
4. No. 1
5. Storms Over
6. So Cold
7. What Am I Doing
8. Prosperous Futures
9. Glasses
10. Everything She Wants
11. Mantras~

Sestava:
Dryden Mitchell - zpěv
Terry Corso- kytara
Tim Pheug - baskytara
Mike Cosgrove - bicí

Rok vydání: 2024
Čas: 40:52
Label: Chick Music Records
Země: USA
Žánr: alternative rock/metal/post-grunge

Diskografie:
1999 - Greatest Hits
2001 - Anthology
2003 - Truant
2006 - Up In The Attic
2015 - Always And Forever
2024 - Mantras

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 18.05.2024
Přečteno: 306x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Rešpekt, že...18. 05. 2024 18:04 Meres


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.16032 sekund.