NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




FALCONER - Among Beggars And Thieves

Čekal někdo něco jiného? Copak byste snad chtěli, aby Falconer začali znovu experimentovat a dopadli jako před třema lety? Tedy lehkým nárazem na nos o zeď ve slepé uličce…? S návratem zpěváka Mathiase Blada se sokolníci stabilizovali a drží se svého, již při první Mathiasově účasti, definovaného stylu. Bodejť by ne, když (a nemůže za to jen Mathiasův nízko položený hlas) díky šťavnatému mixu pompézního power metalu s folkmetalovými vlivy (nažeňte do jedné místnosti Rhapsody a současné Elvenking a uvidíme, jestli nevylezou s něčím podobným) jsou jednou z nezaměnitelných kapel. Pokud ve vás snad tohle tvrzení vyvolává pocit, že se kluci zakopali na dobitých pozicích a nemají zapotřebí je zbytečně opouštět, buďte v klidu. Falconer stále intenzivně využívají ten samý severní vítr, který jim foukal do plachet na „Northwind“. Ale tak, jak dřív v rámci své image neváhali sáhnout k důstojné róbě s fiží a teď pózují v ušmudlaných šatech žebráků a zlodějů, tak i v hudbě se dopracovali ke změnám. Pravda, nijak radikálním, za to ale sáhli i po zbraních, které jim dosud nebyly vlastní.

Kde tedy hledat posuny? Obecně ubývá folkových prvků (i když ono už prakticky není příliš z čeho ubírat, ta špetka píšťalek a námětů, která na této i minulé desce zbyla, už je vlastně nezbytností, aby se ještě dalo mluvit o folkovině). Lidové vlivy lze tak vystopovat především díky použití domorodého jazyka. Písně ve švédštině tentokrát Falconer rozházeli pěkně po celé desce, takže vás opakovaně zatáhnou do své domoviny. A nutno přiznat, že v drsné severštině zní Mathiasův impozantní vokál velice důstojně. Posun netřeba hledat v hráčských dovednostech, tam jsou Falconer jistí setrvale. Posun netřeba hledat ani v rukopise hlavního autora Stefana Weinerhalla, kterému evidentně spolupráce s Mathiasem svědčí a Falconer dávají definitivně zapomenout na rozpačité bezbladovské období (ač v bonusové „Dark Ages“ vzpomínají víc než intenzivně). A jsou pevní v kramflecích při vší své rozmanitosti. Klidně zabrousí do specifického speedu („Pale Light Of Silver Moon“), s přehledem blackovsky rozbzučí kytaru („Vargaskall“), s grácií rozehrají pompézní epické představení („Dreams And Pyres“), lehce zabrousí k vikingsko-heroickému metalu („Mountain Man“) a bez ostychu zahrají na city („A Beggar Hero“). A přitom jsou stále sví. A když do toho střihnou typické excelentní chorálové nápěvy, znovu naplno rozehrávají své nekonečně barevné divadlo.

Změna největší? Ženský vokál. Na „Among Beggars And Thieves“ tvoří Mathias Blad s hostující Evelyn Jons excelentní pár. Je s podivem, že takhle oživující (a to prosím považuju Mathiase za jednoho nejzajímavějších metalových pěvců) finta nenapadla Falconer dřív. A je chvályhodné, že s využitím něžného hlásku kapela zbytečně neplýtvá a využívá jej poměrně střídmě a přitom účelně.

Falconerská novinka přes svou evidentní metalovou příslušnost zní noblesně. Hledáte-li metalové šlechtice, kteří vám poskytnou dostatek drsné romantiky, zahrnou vás melodičností, pompézností, razancí i teatrálností, s důvěrou zamiřte mezi tyhle žebráky a zloděje. Oni nemají nejmenší zájem vás o cokoliv připravit. Naopak, rozdávají plnými hrstmi. A znáte to, hloupý kdo dává, hloupější kdo nebere… :-).

Savapip             


www.falconermusic.com

Seznam skladeb:
1. Field Of Sorrow
2. Man Of The Hour
3. A Beggar Hero
4. Vargaskall
5. Carnival Of Disgust
6. Mountain Men
7. Viddernas Man
8. Pale Light Of Silver Moon
9. Boiling Led
10. Dark Ages
11. Skula Skorpa, Skalk
12. Dreams And Pyres
13. Vi Sålde Våra Hemman
Sestava:
Mathias Blad – zpěv, klávesy
Stefan Weinerhall - kytara, klávesy
Jimmy Hedlund - kytara
Magnus Linhardt - baskytara
Karsten Larsson - bicí

Rok vydání: 2008
Čas: 57:06
Studio: Sonic Trade Studios
Produkce: Andy La Rocque a Falconer
Label: Metal Blade Records
Země: Švédsko

Diskografie:
2001 – Falconer
2002 – Chapters Form A Vale Forlorn
2003 – The Sceptre Of Deception
2005 – Grime Vs. Grandeur
2006 – Northwind
2008 – Among Beggars And Thieves

Související články:
FALCONER - Northwind


Vydáno: 06.11.2008
Přečteno: 3869x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08964 sekund.