DOMAIN - The Artefact
A ešte jedna vec v súvislosti s Grave Digger -...

DOMAIN - The Artefact
Album som si vypočul a s čistým svedomím môžem...

MOTORBAND - 007
Obrovské ego šéfa Matejčíka opět zbytečně...

MOTORBAND - 007
Budu se asi rouhat, ale Made In Germany se mi...

MOTORBAND - 007
Sedm zpěváků .. Motorband se mi líbil v době...

MOTORBAND - 007
Motorband byla vždy pouze průměrná kapela, co na...

VADER - Litany
Jedna z nejlepších desek nejen Vader, ale i...

MOTORBAND - 007
Sedmé studiové album Motorbandu s názvem „007“ má...

BURZUM - The Land Of Thulé
Každopádne tým, že si tu napísal komentár sa ním...

JOURNEY - Journey
a tento článeček mě navnadil. Dík za výborný úvod.












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




FREEDOM CALL - Silver Romance

"We are free, free, we are Freedom Call,
we come from a land far beyond the sun..."


Málokterá kapela dokáže zároveň vytočit a potěšit způsobem, jakým to činí sluníčkáři Freedom Call. Když už se člověku nechce zvracet z nevkusného videoklipu, předhodí Němci fanouškům obal, který vyvolává téměř stejnou fyzickou potřebu. V tomto ohledu je pozoruhodný proces náladové transformace, jež se stane během poslechu nových skladeb. Vášeň a kvalita, se kterou německý kvartet doručil kolekci s titulem "Silver Romance", automaticky léčí jakoukoli negativitu a infikuje posluchače mohutnou infuzí bezbřehého optimismu.

Novinka vychází čtvrtstoletí po zveřejnění debutu "Stairway to Fairyland" a frontman Chris Bay proto současný stav kapely popisuje jako "stříbrnou svatbu". Freedom Call ušli pořádný kus cesty a nové album znamená retrospektivní ohlédnutí za celým obdobím. Uslyšíme skladby, z nichž některé baví více a jiné méně, vždy ale budeme svědky výborných řemeslných výkonů, včetně perfektního Chrisova zpěvu, to vše podpořeno bezchybnou a chlupovou zvukovou produkcí.

Úvod nahrávky je jako z říše snů. Titulní song už nyní patří mezi nejlepší pecky v historii Freedom Call, přestože na scénu nevnáší vůbec nic překvapivého. Proč ale měnit energii, která má sílu tisíce mořských sluncí. Samozřejmostí je rychlé tempo, hebká klávesová poduška, týmové vokály a všeobecně oslavný náboj. "Symphony of Avalon" pokračuje ve vrcholném hudebním pozitivismu, který musí bavit příznivce prvních tří alb kapely.

"Over the Rainbow
into the light..."


"Supernova" nabídne klávesový pochod s moderním odstínem, díky pečlivým aranžérským vrstvám a funkčním melodickým motivům se kvalitativní potenciál nahrávky stále drží na velmi vysokých hodnotách. K dalším vrcholům počítejme tempově variabilní ohňostroj skladby "Big Bang Universe", "High Above" s podprahovým výronem hřejivé world-music nebo rytmickým tleskáním, které má vyburcovat koncertní davy, a nakonec finálovku "Metal Generation", jejíž text odkazuje k výše zmíněnému výročí a dohasíná v oslavných tónech hymnických varhan.

Další skladby jsou otázkou vkusu. Pokud vám nevadí syntetické hrátky ve stylu devadesátkového eurodance, nepohrdnete songy "Out of Space" a "In Quest of Love". Píseň "Blue Giant" (že by sebekritický odkaz na obalovou malůvku?) nastaví vážnější hudební profil Němců, a i v této poloze se autorům daří. Jako nejslabší moment lze označit "Meteorit", který na albu být nemusel, stejně jako další položka ovlivněná neomodernou "New Haven".

"Freedom Call is back..."

Ať už budeme na novinku nejpozitivnější metalové kapely současnosti nahlížet retrospektivním pohledem, nebo k ní přistoupíme bez nostalgického zatížení, musíme konstatovat, že na to Němci pořád mají. Je pravda, že občas překročí hranici dobrého vkusu, na řemeslné úrovni ale vše funguje výborně. Stříbrná svatba mezi fanoušky a kapelou znamená potvrzení, že vejít ve svazek před pětadvaceti lety byla dobrá volba, a že se vzhledem ke zdravému jádru daného vztahu můžeme těšit na další roky, možná i desetiletky.

Petr Štěpnička             

Často se stává, že kapely hrající déle než čtvrt století (tuto metu němečtí happy metalisti čerstvě překročili) upadnou do skladatelské rutiny a každá jejich další deska je jen recyklací starých osvědčených nápadů. Freedom Call v tomto ohledu nejsou výjimkou a poslech novinky „Silver Romance“ provází silný pocit déjà vu. Nelze se zbavit dojmu, že některé melodie, riffy, sóla, vokální linky i slovní spojení jsme už někdy v minulosti od kapely slyšeli. Ale vadí to někomu? Ústřední skladatelské duo Bay/Rettkowitz umí tvořit power metalové hity, a jakmile posluchač podlehne kouzlu chytlavých songů „Silver Romance“, „Symphony of Avalon“, „Supernova“ nebo „In Quest of Love“, okamžitě kapele promine, že už s podobnými motivy párkrát v minulosti přišla. Deska je plná naspeedovaných koncertních tutovek, a když k tomu připočteme návrat pódiového showmana Ramyho Aliho na bubenickou sesli, slibují koncerty těchto pohodových Němců silný zážitek. Freedom Call jsou zkrátka sví a ti, kdo mají jejich svébytnou hudbu rádi, budou z novinky nadšeni, a těm ostatním bude Bayova veselá parta nadále ukradená.

Moloch 7,5/10


www.freedom-call.net

YouTube ukázka - High Above

Seznam skladeb:
1. Silver Romance
2. Symphony of Avalon
3. Supernova
4. Infinity
5. Out of Space
6. Distant Horizon
7. In Quest of Love
8. Blue Giant
9. Meteorite
10. Big Bang Universe
11. New Haven
12. High Above
13. Metal Generation

Sestava:
Chris Bay - zpěv, kytara, klávesy
Lars Rettkowitz - kytara
Francesco Ferraro - baskytara
Ramy Ali - bicí

Rok vydání: 2024
Čas: 52:55
Label: Steamhammer
Země: Německo
Žánr: melodický power-speed metal

Diskografie:
1999 - Stairway To Fairyland
2001 - Crystal Empire
2002 - Eternity
2005 - The Circle Of Life
2007 - Dimensions
2010 - Legend Of The Shadowking
2012 - Land Of The Crimson Dawn
2014 - Beyond
2016 - Master Of Light
2019 - M.E.T.A.L.
2024 - Silver Romance

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 21.05.2024
Přečteno: 1013x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
8/10Freedom Call znám...24. 05. 2024 9:58 rublik05
"Supernova" je...22. 05. 2024 21:46 The Keeper XIV.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10676 sekund.