RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




HARLEJ - Aj mena ou bejby hel

Dodnes si pamatuji, jaký byl před lety můj první pocit z poslechu této nahrávky. Říkal jsem - "jeje, nějacá šaškové se snaží hrát něco na způsob neo punku...". Desku jsem odhodil a vrátil se k ní až o nějakou dobu díl, když už HARLEJ začínal být patřičně v kurzu (bylo to v době vydání "Zastavte tu vodu"). Právě album "Zastavte tu vodu" mě tenkrát doslova "dostalo". K debutu jsem se proto vrátil a dnes patří k mým nejoblíbenějším českým nahrávkám (ostatně jako celá diskografie HARLEJe).

Dá se říct, že "Aj mena ou bejby hel" vzniklo čirou náhodou. Pro hlavní postavu Tondu Rauera byl tenkrát hlavní thrashový BRIAN (nebo chcete li BRAIN). Skladby, které se ke kapele moc nehodili, schovával pod značkou HARLEY 125. Osud tomu ale chtěl, že po poslechu obou kapel, dalo vydavatelství Snake Records přednost bokovce... Otcové kapely Tonda Rauer a Vláďa Šafránek se obklopili kytaristou Otou Herešem, basákem Vítkem Fialou a bubeníkem Danem Šůrou a pustili se do nahrávání.

Debut obsahuje jeden hit větší než druhý, některé skladby fanoušci považují do dnes za vrchol a stali se doslova kultovními. Mluvím především o velice chytré a textově hodně pravdomluvné "Piliny", kterou do svého repertoáru zařazuje nejedna zábavová skupina. Dále samozřejmě megakultovní úchylárně "Toník a Vládík", které nasadil korunu neméně úchylný klip. Akustické "Abstinent", kterou si svým klasickým podáním odzpíval Ota Hereš a feťácké hymně "Zfetovanej", které jsem ale nikdy nepřišel na chuť tak jako ostatním skladbám. Vrcholem desky je bezesporu neskutečně mrazivá balada "Braunová", kterou dodnes považuji za jeden z nejzdařilejších kousků kapely. Doslova mi při ní běhá mráz po zádech, protože zní hodně sugestivně a vynikající text, i když se zdá primitivní, nutí k přemýšlení. Naprosto fámozní a dech beroucí skladba... A to se kapela tehdy rozmýšlela, jestli jí má na desku vůbec umístit!!!

Oproti ostatním deskám zní debut poněkud "špinavěji" a je víc na rock´n´rollové vlně. HARLEJ nikdy nenatočil špatnou desku. Fanoušci se neustále hádají, jaká je vlastně ta nejlepší...

Venca Votruba             



Vydáno: 10.10.2005
Přečteno: 4938x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08981 sekund.