RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




HEAVENLY - Carpe Diem

Ať si říká kdo chce, co chce, speed metalový boom se nikdy nekonal. Je to uměle vytvořený blud, zrozený v hlavách lidí, kteří tento styl nesnáší nebo mu nerozumí, a proto mají tendenci míchat jablka s hruškama libovolných jakostí, všechno to naházet do jednoho pytle a vyřvávat, že toho ovoce je „už nějak moc“. Kdepak, ta pravá odrůda, původně vyšlechtěná speed metalovým zahradníkem Kaiem Hansenem, je pouze jedna a ve skutečnosti jí je zatraceně pomálu. Sadařů je mnoho, ale málokterý z nich dokáže odchytit tu správnou chuť, vůni a strukturu prapůvodního stylu. Někdo přimíchá moc power ingrediencí, přičemž úplně zapomene na melodie, další nasype příliš progresivního (a většinou umělého) sladidla a posune tak výsledný produkt do úplně jiných konzumních končin. Jedni z mála umělců, jejichž tvorba se může honosit pravou nálepkou „speed“, jsou francouzští HEAVENLY. Pro gurmány stylu nastal při každém vydání jejich díla poctivý a ničím neošizený hodokvas. A novinka „Carpe Diem“ jejich pusy zase omastí pořádně tučným žánrovým soustem.

Nejdůležitějším faktem je, že věrnost stylu zůstala zachována, nikam se nezahnulo a není tak nutné bolestivě vyvěsit černý prapor za další z kapel, které zanevřely na své kořeny. Úvodní píseň sice může natěšeného posluchače malinko vyděsit, neboť se zde koketuje s progresivně zasekávanými riffy, vše je ale obaleno v těžce melodickém trojobalu a pokračuje se tak v tradici předešlých dvou alb, kde podobné hrátky nebyly výjimkou a ze speed metalového úhlu pohledu se přitom vůbec nic dramatického nedělo. Jenže na rozdíl od desek "Virus" a "Dust To Dust", znatelnější flirt s progresem zůstává na "Carpe Diem" ohraničen pouze úvodní skladbou a album se tím pádem výrazově (!) posouvá hodně zpátky, až k druhému zářezu francouzů "Sign Of The Winner".

O třpytivé klenoty zde tak nebude nouze ani v nejmenším. Naopak, svůdnou a odzbrojující melodičností se blýská každá z devíti skladeb. Taková „A Better Me“ nebo hned následná „Ashen Paradise“ vám vezmou dech rychleji než exekutor nábytek. Především druhá jmenovaná plní všechna kritéria poctivé speed metalové hymny a její bombastičnost málem donutí fanoušky stylu vyříznout si nožem název kapely na ruku, jen aby NĚJAK dokázali svoji vděčnost a až dětsky nefalšovanou radost. To samé platí i pro „Full Moon“ nebo závěrečnou „Save Our Souls“. A kvůli speed metalové předělávce „Ódy na radost“ byste za HEAVENLY položili život!

Nová deska tedy nevymýšlí nic nového, kráčí v tradičních šlépějích kapely (ve kterých je zase VELMI znatelný vzor zmíněného Kaie Hansena a jeho GAMMA RAY) a prošlapává je až na nejzákladnější melodickou vrstvu. A každý došlap je doprovázen obrovskou ozvěnou. Pompa se zde dotýká těch nejvyšších možných vrcholků a jakoby svou velkolepostí chtěla obejmout celý svět. Aranžmá desky je načančanější než princezna Babetka z pohádky "Co takhle svatba, princi?". Slovy maníka z filmu "Trainspotting": vemte si strhující epičnost „Bohemian Rhapsody“ od QUEEN (jejichž inspirace je tentokrát také hodně citelná), znásobte to tisícem a stejně se tomu ani nepřiblížíte. A právě v tom číhá cosi zákeřného, dost možná i neupřímného, protože ve všem tom rachotu už nezbylo moc místa pro zklidnění a pokoru. Ale jak říkají křesťané, čert to vem, kdo chce pokoru, ať jde třeba právě do kostela. HEAVENLY zkrátka pojmuli své poslední dílo ve velkém, doslova spektakulárním stylu a já jim tuhle bezostyšnou hru na efekt zase žeru se vším všudy!

Petr Štěpnička             


www.heavenly.fr

YouTube vzorek

Seznam skladeb:
1. Carpe Diem
2. Lost In Your Eyes
3. Farewell
4. Full Moon
5. A Better Me
6. Ashen Paradise
7. The Face Of Thruth
8. Ode To Joy
9. Save Our Souls

Sestava:
Ben Sotto - zpěv a klávesy
Charley Corbiaux - kytara
Olivier Lapauze - kytara
Matthieu Piana - baskytara
Thomas Das Neves - bicí

Žánr: bombastický speed/power
Rok vydání: 2009
Čas: 45:15
Label: AFM
Země: Francie

Diskografie:
2000 - Coming From The Sky
2001 - Sign Of The Winner
2004 - Dust To Dust
2006 - Virus
2009 - Carpe Diem

Související články:
HEAVENLY - Coming From The Sky
HEAVENLY - Virus


Vydáno: 27.12.2009
Přečteno: 5271x




počet příspěvků: 33

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
vážení, co je...20. 02. 2010 18:05 lionsnake
Jasně, já Ti...21. 01. 2010 14:43 Mike
Mike, Pepsi stone:...21. 01. 2010 10:34 GNT
Jenom o rychlosti...21. 01. 2010 9:38 Venca Votruba
Já se Ti jen...21. 01. 2010 9:31 Mike


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09894 sekund.