RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




VAN CANTO - Break The Silence

Van Canto jsou pojem. Kdo by se unavoval užívat stylovou škatulku „power a capella“, když název kapely je dnes snad pro všechny příznivce melodického metalu synonymem pro uvedený styl. Sami si ho vymysleli, sami si stanovili jeho hranice, sami si je posunují a na svém hřišti jsou sami sobě jediným soupeřem. Ideální podmínky pro stagnaci, co říkáte? Jenže na tu zjevně šestice z Porýní-Falcka nemá čas ani náladu. Důkazem budiž jejich čtvrté album „Break the Silence“, které sice na první poslech kvalit explozivního „Hera“ nedosahuje (má na tom podíl podíl jednak částečná „okoukanost“ jejich vynálezu a zároveň neoposlouchanost jejich vlastních songů oproti profláklým hitovkám), ale právě díky vytrvalé chuti bádat a posunovat vlastní mantinely Van Canto sáhli na žebříčku výš, než na předchozím „Tribe Of Force“.

Co je tedy na „Break The Silence“ možné považovat za netradiční či neobvyklé? Za prvé rozšíření „vozového parku“ – pětici stálých hlasivek a jednu bicí soupravu smyslně doplňuje především nástroj slepého strážce Marcuse Siepena, křehká „Spelled In Waters“ díky procítěné kytaře a utlumení dynamických rakkatakka vokálů zní až ne-Van Cantovsky, vůbec však koncept nahrávky nenarušuje a nádherně odlehčuje celkově nadupanou atmosféru. Poprvé se Van Canto projevili v rodném jazyce – drsná němčina jednoduše skočnému a optimistickému popěvku „Neuer Wind“ vyloženě sluší. Bicmen Bastian Emig u manowarské výpůjčky „Master Of The Wind“ zasedl k piánu a společně se slavíčkem Ingou Scharf se dokázali s provedením téhle úchvatné balady vyrovnat originálu. Tolik netradičnosti.

Již obvyklé koření v podobě výpůjček dopadlo tak nějak napůl. U sabatonské „Primo Victoria“ bych si dokonce troufl jít ještě dál než u Manowar. Vůbec se nedivím Joakimu Brodénovi, že se překladu do vancantštiny zúčastnil, přetlak energie a vnitřního napětí je neskutečný a povyšuje tuhle skladbu nad úroveň originálu. Na první kolo jsem měl pocit, že při pasování se s Alicem Cooperem dopadnou Van Canto podobně jako Tarja – tedy nemastně. Postupem času můžu říct, že duch písně zůstal zachován, vancantština mu sluší, ale zázrak se nekoná a originál zůstal nepřekonán. „Bad To The Bone“ z Kasparkova pirátího pera si jako jediná (celkem ze dvou vlastních a jedné výpůjčky) zaslouží přídavek „bonusová“, v téhle kooperaci to nijak zvlášť nejiskří.

O to víc je potěšující, že vlastní skladby kapely nemají jediné slabé místo. Síla desky je v tom, že je maximálně rozmanitá (míchá se poetika s dynamikou, nadýchanost s přímočarostí, razance s křehkostí, …) z téhle pestrosti vyčnívají zejména epicko-energická, živá a šťavnatá „If I Die In Battle“ a potemnělá „Black Wings Of Hate“, potvrzující jednak to, že Van Canto nehrají na efekt, ale na propracovanost a pocitovost, a zároveň to, že oba sóloví zpěváci (zejména rtuťovitý Dennis Schunke má svých vokálních žolíků plnou ruku a výčet jeho excelentních eskapád by čítal víc jak polovinu playlistu) i „instrumentalisté“ jsou ve skvělé formě.

Styl Van Canta je daný a teď už je to jen o tom, kam si - ve vlastních věcech - Van Canto troufnou zajít (odvaha jim nechybí) a - ve výpůjčkách – na co všechno se jim jejich „Rakkatakka“ podaří úspěšně naroubovat. „Break The Silence“ skvěle spojuje jasné hity s detailní propracovaností, dokonalou proaranžovaností a bohatou emotivností. Proto je „Break the Silence“ oproti „Heru“ na první pohled obyčejnější, na ten druhý však tuhle ztrátu dohání atmosférou i vnitřní energií.

Savapip             


www.vancanto.de

YouTube ukázka - Primo Victoria

Seznam skladeb:
1. If I Die in Battle
2. The Seller of Souls
3. Primo Victoria (Sabaton cover)
4. Dangers in My Head
5. Black Wings of Hate
6. Bed of Nails (Alice Cooper cover)
7. Spelled in Waters
8. Neuer Wind
9. The Higher Flight
10. Master of the Wind (Manowar cover)
bonus: 11. Betrayed
12. Bad to the Bone (Running Wild cover)
13. A Storm to Come

Sestava:
Dennis Schunke - zpěv
Inga Scharf - zpěv
Stefan Schmidt - hluboký "Rakkatakka" zpěv, "Wahwah kytara“ zpěv
Ross Thompson - vysoký "Rakkatakka" zpěv
Ingo Sterzinger - hluboký "Dandan" zpěv
Bastian Emig - bicí

Rok vydání: 2011
Čas: 1:02:18
Produkce: Stefan Schmidt & Van Canto
Studio: Exajoule Studios, Twilight Hall Studios
Label: Napalm Records
Země: Německo

Diskografie:
2006 – A Storm To Come
2008 – Hero
2010 – Tribe Of Force
2011 – Break The Silence

Související články:
VAN CANTO - Hero VAN CANTO - Tribe Of Force


Vydáno: 08.11.2011
Přečteno: 4708x




počet příspěvků: 9

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
No, ale uznavam, ze...29. 11. 2011 21:39 Jo-H-ny
To je náhodou...29. 11. 2011 16:40 Pagan
Ako nic proti gustu...29. 11. 2011 16:11 Jo-h-ny
Je sice...12. 11. 2011 21:02 Tassadar
Tak tohlejsem si poslechl...10. 11. 2011 10:35 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.52966 sekund.