IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SATYRICON - Satyricon

V devadesátých letech seděli na pomyslném blackmetalovém trůnu (když si samozřejmě odmyslíme ty nekorunované krále z Mayhem a budeme se bavit o celkové oblíbenosti) britští Cradle Of Filth a jejich norští sokové Dimmu Borgir. Obě kapely se předháněly v tom, kdo vytvoří pompéznější aranže, kdo vymyslí bombastičtější klávesové plochy, kdo udělá mohutnější chorály. Ač navzdory veškerým tendrům v rockové hudbě té doby, fungovalo to. Jenže čas oponou trhnul a v zákrytu lstivě čekala norská dvojice Satyricon, která si v druhé polovině uplynulého desetiletí brousila pěkně ostré zoubky na blackmetalový trůn.

Zatímco Dimmu Borgir a Cradle Of Filth svou popularitu ztráceli a jejich desky kvalitativně upadali, Satyricon od desky „Rebel Extravaganza“ jen rostli. Vše podpořili totálním black rock n´rollovým útokem „Now, Diabolical!“, ovšem podle mého názoru je o tom, kdo v současné době okupuje ten černý, pekelný trůn, rozhodnuto až nyní. Přestože bezejmenná deska této norské dvojice na první poslech může působit oproti ostatním dílům kapely nijak výjimečným dojmem, po opakovaných posleších roste a roste, až je jasné, že tohle dílo bude tím přelomovým.

Nemluvím o tom, že kapela poprvé ve své kariéře nasadila na desku klasickou rockovou skladbu „Phoenix“, která sice má sklíčenou atmosféru Satyricon, ovšem Satyr na ní přenechal pěvecké otěže hostujícímu Silvertu Hoeyemu z norské kapely Madrugada, který na ni prezentoval svůj čistý hlas. A také… z počátku tahle skladba je sice na poměry Satyriocn revoluční, ovšem z pohledu fanouška rockové muziky komplexně moc neuspěje. Zpěv tuctový, kytarové nápady nic moc, atmosféra před x lety slyšená třeba od Sentenced, atd. Jenže s dalším opakovaným poslechem tuhle ďábelsky chytře napsanou věc nemůžete dostat z hlavy. A tak je to s každou položkou na tomhle albu. Od bathoryovského úvodu (nepočítám intro „Voice Of Shadows“) „Tro Og Kraft“ kapela servíruje přesně pečlivě rozdělené nápady, které posluchači dávkuje v každé skladbě.

Satyricon jsou - i přes jakýsi podivně plechový zvuk kytar (což byl samozřejmě úmysl, který dotváří atmosféru, protože na téhle desce je spočítáno všechno do posledního detailu) - mnohem melodičtější než na uplynulých albech a pokud se o takovém termínu v black metalu dá mluvit, tak prostě takoví sluníčkoví… I když Satyr stále štěká, kvílí, dští síru a skřehotá starým způsobem, daří se mu do drážek alba narvat až pozoruhodné melodie. Poslechněte si třeba rock n´rollovou „Nekrohaven“, která je jedním z černých koní desky.

Jistě, místy se kapela na svůj starý styl z dob, kdy ještě nosila warpaint, rozpomene jako v případě „Ageless Northern Spirit“ nebo na časy rock n´rollové jízdy „Now, Diabolical!“ jako v ostré, takřka až venomovské skladbě „Walker Upon The Wind“. Proto se v podstatě dá říci, že Satyricon shrnují svou dosavadní tvorbu a dávají jí jakousi přidanou hodnotu s příslibem do budoucna.

Kvality této desky prověří jen čas. Už teď je jasné, že se v black metalovém žánru jedná o jednu z nejdůležitějších desek, která opět trochu tento žánr přiblíží širším masám, přestože pravověrní uctívači starých Mayhem, Darkthrone nebo Emperor budou blekotat něco o zradě ideálů. O tom, že Satyr je hodně schopný hudebník, který, oproti na začátku recenze zmíněným Dimmu Borgir a Cradle Of Filth, nepotřebuje žádné mohutné sbory a několik klávesistů, ale vystačí si bohatě jen se starou zbrojí, není třeba mluvit. Proto uvidíme, kam jej tahle deska posune dál. Jaký bude další krok…

Jan Skala             


www.satyricon.no

You Tube ukázka - Phoenix

Seznam skladeb:
1. Voice Of Shadows
2. Tro Og Kraft
3. Our World, It Rumbles Tonight
4. Nocturnal Flare
5. Phoenix
6. Walker Upon The Wind
7. Nekrohaven
8. Ageless Northern Spirit
9. The Infinity Of Time And Space
10. Natt

Sestava:
Satyr – zpěv, kytara, baskytara. klávesy
Frost - bicí

Rok vydání: 2013
Čas: 51:12
Label: Roadrunner
Země: Norsko
Žánr: black metal

Diskografie:
1994 - Dark Medieval Times
1994 - The Shadowthrone
1996 - Nemesis Diva
1999 - Rebel Extravaganza
2002 - Volcano
2006 - Now, Diabolical!
2008 - The Age Of Nero
2013 - Satyricon

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 07.11.2013
Přečteno: 3633x




počet příspěvků: 13

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Jazzko to napsal...28. 01. 2014 20:05 Hellhammer
Satyricon překvapil!Zkusil jsem si...28. 01. 2014 15:00 jazzko
Phoenix je...16. 11. 2013 12:49 Aldys
Upřímně-black jsem nemusel...9. 11. 2013 11:48 b.wolf
Tady musím zas...8. 11. 2013 18:44 Veronika


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11204 sekund.