RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Trio miniprofilů na téma powermetalové naděje z Bandzone, část II.: kapely THENEMIS, SOTURY a BALISTARIUS

Před časem jsme vám nabídli trojici zajímavých powermetalových interpretů objevených na Bandzone, a protože se podařilo najít další kvalitní spolky, přicházíme dnes s druhým dílem. Všichni zmínění jsou autory slušné až vynikající žánrové muziky, zaměříme se tedy především na jejich vydané nahrávky. Zásadním rozlišovacím faktorem v hodnocení se stala zvuková produkce, která je v jednom případě horší a ve zbylých dvou velmi slušná a nijak nenarušující hudební obsah.

THENEMIS
V případě pražských Thenemis jde žel o ten méně lichotivý případ. Náplň debutové desky „Angel of Forever“ z července loňského roku si přitom zasloužila vyšperkované znění, neboť přináší chytlavé žánrové pojivo s řadou pamětihodných melodických momentů, včetně příjemně vykroucených sólových partů a kytarových vyhrávek. Za všechny uveďme úvodní hitové duo "Arise" a "Shadowland" nebo skvělou šestku „The Rose of Ascalon“ s podmanivě zpěvným refrénem. Velmi kvalitní je i zpěv Tomáše Dvořáka, jehož vokální linky zdobí celé dílo a posouvají jej o notný kus výše. Nízká zvuková jakost (nikoli nepodobná nahrávce ze zkušebny) však nakonec relativizuje sebelepší autorský příspěvek. Deska přitom vychytala střízlivou stopáž (necelých třicet pět minut) a poslechová dynamika díky tomu není rozbita kvantitou. Za optimálních okolností bychom tedy měli nemalý důvod k jásotu, i tak je ovšem nutné album doporučit, při troše velkorysosti si pod zvukovým nedodělkem můžeme vychytat slušný powermetalový obsah. Klukům každopádně přeji více produkčního štěstí při nahrávání druhé desky (případně opětovném nahrání této fošny, to by taky nebylo od věci). Jejich talent si o to vyloženě koleduje.

bandzone.cz/thenemis

www.thenemis.com

SOTURY
Zde je zvukově vše víceméně v cajku a droboulinké technické nedostatky bohatě vyvažuje živelnost, která tlačí hudební energii správně do popředí. Debutová deska "Temné údolí" jihlavských Sotury z roku 2013 přináší melodický heavy (power) metal, jenž oplývá velmi příjemnou poslechovostí. Pohodová hudba, jež je ideální ke koncertní prezentaci a líbit by se měla jak příznivcům Sagittari, tak zejména fanouškům Komunálu (pátá skladba "Meridian" jakoby z tvůrčího pera Východočechů vypadla). Za mikrofonem stojí Petr Kočka alias Kóča, jehož volátkové zabarvení je k podobné muzice naprosto ideální (zvlášť se mi zamlouvá jeho přidrzlost na konečkách frází) a je to právě on, kdo tvoří základ úspěchu Sotury (zajímavě ho doplňuje i duo kytaristů David Tůna a Stanislav Pokorný). Většinou se jede ve středním tempu, výjimku (pokud nepočítám kratičké zařazení blast beatů na konci "Sněhové vločky") představuje song "Nával adrenalinu" s velmi slušným tahem na branku, který ovšem přibržďuje nezajímavý refrén a jeho přepálená repetice. Vrcholným momentem je polobaladická "Bouře", která pojednává o ničivých záplavách, v posledních letech tak smutně obvyklých pro naši zemi. Skladba se rozjíždí pozvolna v tklivých melodiích, postupně graduje, její předěl k vypjaté katarzi pak tvoří improvizovaný výňatek z reportážního zpravodajství. Nevěřil bych, ale zde to funguje výtečně. Zjitřené pocity umocní i ženský zpěv Jany Holubové (ta je rovněž skvělá, kéž by jen na albu byla slyšet častěji!), a ve výsledku máme co do činění s promyšlenou a vysoce poutavou kompozicí, u které dávají díky povolenému patosu smysl i jindy až moc laciné rýmy (sen/den/ven, moc/noc...). Sotury jsou důstojným zástupcem melodického metalu nejen na Vysočině, ale i v celé české kotlině.

bandzone.cz/sotury

www.sotury.cz

BALISTARIUS
Tak tohle je pecka. Muzika, u které vás okamžitě napadne: Jak to, že o takto skvělé kapele doteď nevím!? Při bližším seznámení se stavem věcí je však jasné, že tomu zatím může být těžko jinak. Balistarius oficiálně nic nevydali a nikde nekoncertují. Jde toliko o studiový projekt René Gotze, jehož hlavní náplní je blackmetalová smečka Ave Satan se zpěvákem Reném Odvářkou, která vznikla již v roce 1989 a předloni po delší pauze obnovila svoji činnost (výsledkem je deska "Vatikán"). Nejde sice o megabrutální prasopal, naopak, riffy často staví na čistokrevném thrashi, stejně ale překvapí, že člověk zabývající se takto agresivní metalovou odnoží, dokáže zároveň tvořit ryzí a melodicky sytý power metal. Rozhodně to není obvyklá věc a autorský rozptyl Reného má můj obdiv. Balistarius zatím nahráli singl „Every Your Sign“, což je krátký, o to ale účinnější powermetalový kus. Stránka na Bandzone ovšem obsahuje dalších sedm obdobných klenotů! S jejich nahráním vypomohli kluci z Eagleheart a Flowerwhile (zpěv Vojta Šimoník a nápaditá sóla z Perryho kytary), jedno sólo přidal i Michal Kůs. Dalšími postavami a základními kameny jsou Míra Krist (kytara) a Zdenek Ondráček (samply a aranže). Nahrávalo se v brněnském studiu Sonidos, zvuk se povedl a ideálně dopuje ultra kvalitní žánrové tóny. Vysoké doporučení!

bandzone.cz/balistarius

Petr Štěpnička             


Související články


Vydáno: 30.01.2015
Přečteno: 4891x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09101 sekund.