DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




VINDEX – No Middle Ground

Ať mi ještě někdy někdo tvrdí, že klasický hevík je dávno pohřbená záležitost. Jedině snad, že by tím měl na mysli rozjuchaný hřbitov z obálky alba „No Middle Ground“. Pokud jsem si totiž zpočátku marně lámal hlavu nad významem prapodivného obalu nového alba slovenskočeských Vindex, tak už jsem pochopil. Jestli totiž bude jednou takovýhle životabudič pouštět vrchní grave digger (a nemám tím zrovna na mysli Chrise Boltendahla, i když i o něm řeč bude…), tak tam, podobně jako ti vymalovaní hezouni na obálce, budeme jančit/tančit všichni!!!

Nejsvětlejším momentem téhle juchanice je fakt, že Vindex nemají zapotřebí míchat do svých postupů žádnou modernu a vystačí s prazákladem klasického heavy metalu, na který jemně zavěšují power, speed či hard rockové ozdoby . Ač toto konstatování zní nesmírně suše, skrývá se za ním silně šťavnatý kus flákoty. Stačí jen ke všem vzpomínkám přistoupit s nadšením, které Vindex na placku nahrnuli snad za pomoci motorizované stavební čety, přihodit na stokrát ohmataný základní šutr cihličku, která vás spolehlivě odliší od konkurence a pak už jen vykročit tou správnou nohou. První zásadní krok Vindex spáchali v loňském roce svým debutovým albem „Power Forge“. A neboť tohle dílko je možné zařadit mezi povedenější kousky na „tuzemské“ heavy scéně, dalo se očekávat stejně povedené pokračování. Vindex při kroku druhém nabrali živého tlučouna, intenzivně zapracovali na zvuku a jinak vsadili na stejného koně. Energií prosycené melodie a jedinečný zpěvák Luděk Struhař. Tenhle křikloun snad přibrušuje ve volných chvílích své hlasivky struhadlem a rašplí a je tím nejvýraznějším poznávacím znamením kapely. Hlas z rodiny nezaměnitelných, hrubý, chraplavý, řezavě agresivní projev stylu Udo Dirkschneidera, či (zmíněného) Chrise Boltendahla, nasycený zabijáckou silou. Silou, která neztrácí na intenzitě ani v momentech, kdy Luděk zjemní do „čistého“ zpěvu a narůstá, když si Luděk dovolí hlasivky našponovat na samou hranici prasknutelnosti. Domalujte si štiplavé kytary, atmosférický ječák v refrénech a velice jemné a nenápadné klávesy, které dostanou-li trochu prostoru, zní v jinak syrové atmosféře velice majestátně a máte před sebou extraligové album.

Muzika Vindex zní i přes svoji naléhavost svěže a optimisticky. Ke všem výše zmíněným kladům alba připočtěte i decentní náznak civilního heroismu v povedených textech. Co taky jiného čekat, opěvují-li Vindex témata, týkající se víry v pravdu, síly snů a fantazie, svobody a volnosti, či odporu k všeználkovským kazatelům. Pasáže, které by v jakémkoliv jiném podání mohly znít jako prázdné morality, působí v tomhle kabátku jako nevtíravá dobrá rada starýho kámoše a já verše typu „…moderní hadry a bláznivý mejdany, auta, domy na pobřeží, tohle není to nejlepší, co tě může potkat, život nabízí mnohem víc…(„Trigger Your Fantasy“),“ případně „…je jeden moudrý zákon, kterému se podřizuji, všechno co děláš, dělej s chutí… („Evermore“)“ zobu Vindexu z ruky. Vindex se i vtipně vypořádali s tématem balada. „Fools Don´t Change“, svým odláskovaným textem i kraťoučkým zvolněným úvodem pomalejší zpracování evokuje, ale Vindex dokazují, že i „povinnostem“ se lze vyhnout s nadhledem a šťávou. Jen tak na okraj, za největší pecku bych označil „The Crossroads“ (podle které snad měla být deska původně nazvaná), nejzpěvnější záležitost s výraznějšími klávesami a krásně ubublanou basou, ale to platí tady a teď, zítra klidně sáhnu někam jinam, na „No Middle Ground“ je totiž z čeho vybírat.

Takhle nějak to dopadá, když se o moudrosti zmíněné v „Evermore“ nejen kecá, ale když se podle ní dělá. Vážení polokrajané Vindex, lejte mi na hlavu vaší živou vodu kýblema dál a dál a nešetřte mě ani v nejmenším.“No Middle Ground“ si budu rád užívat od prvního do posledního tónu zas a znovu.

Savapip             


www.vindex.sk

Seznam skladeb:
1. Read The Stars
2. No Middle Ground
3. Truth Will Out
4. Trigger Your Fantasy
5. Fool´s Don´t Change
6. Fire Bell
7. Evermore
8. Back To Zero
9. The Crossroads

Sestava:
Luděk Struhař – zpěv
Ado Kaláber - kytary
Maroš Miček - kytary
Ronnie Könnig - baskytara
Adrián Ciel – bicí
Jano Tupý – klávesy

Rok vydání: 2006
Čas: 47:16
Label: Street Production
Produkce: Ronnie Könnig
Země: Slovensko


Vydáno: 26.10.2006
Přečteno: 3445x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
vindexmyslím že Vindex...26. 01. 2007 10:27 Hugo Styx


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11009 sekund.