ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




HYSTERIA - Prodavač stínů

Už při prvním letmém pohledu do bookletu alba „Prodavač stínů“ mě napadlo, že od bezstarostných časů „Ztracené tváře“ se moravská Hysteria posunula někam blíž k říši tajemna, mystičnosti a fantazie. Minulé album Hysterie se mnou zamávalo na první poslech, a to zejména svou nekompromisní přímočarostí. To, co naznačil vjem vizuální, mi potvrdily i smysly sluchové. Hysteria sice nijak zásadně, ale přece jen slyšitelně pozměnila svojí zaklínací formuli. Na jedné straně je její hudba pestřejší a nabízí vícero zajímavých poloh. Na straně druhé, najdou se na desce plochy, kdy větrem ošlehaní bigbítoví vlci skryjí nabroušené zuby a tváří se poněkud usedle.

Hlavním kladem aktuálního alba „Prodavač stínů“ je fakt, že Hysteria neztratila nic ze svých přitažlivých poznávacích znamení. Klasický heavy metal s výlety k hardrocku, speedu, klávesové pompéznosti, stavějící na přitažlivé melodičnosti a zpěvnosti. Na albu se najde kupa velice chytlavých a šťavnatých momentů, kapele to sebevědomě šlape, Richardovi to skvěle zpívá, hlasoví pomocníci teatrálně umocňují atmosféru dramatických momentů a povedená muzika je doplněná zajímavými texty. Hysteria dokáže elegantně a nevtíravě zapracovat do vlastního výrazu jiskřičky úspěšných kolegů. A tak na albu potkáte manowarovsky - ale pozor, to je myšleno jako pochvala - rozmáchlé pózování („Nenávidím“) oslavné stratoklávesování („Interdikt“), zacítíte i pochodové sólování pirátů z Running Wild („Spálit kříž je málo“) a samozřejmě, nelze zapomenout na brichtovsky načichlé vokální linky. Všechny tyhle momenty slouží celku a dotváří vlastní tvář Hysterie, která mě nejvíc okouzlila v drtivém speedmetalovém „Interdiktu“, valivém a pestrém „Spálit kříž je málo“, při kterém dokonale protřepete celé tělo a v závěrečné titulní pecce „Prodavač stínů“, s úžasně narůstajícím vzrušením a gradující atmosférou. K srdci mi přirostla i poetika a básnické obraty Richarda – textaře. U „Ztracené tváře“ mi lyrická stránka přišla trochu přirozenější a plynulejší a proto doporučuji popadnout booklet do ruky, napnout slechy a při poslechu alba se nenechat ničím rušit.

Kluci tentokrát nevsadili na čistě nabroušený výraz a snaží se obohatit svůj rejstřík o širší paletu pocitů a postupů. A to je pro mě kamenem úrazu. Tam, kde dřív Hysteria bez okolků sešlápla rychlostní pedál, a nedovolila myšlenkám se rozběhnou, tam si občas začíná hrát s náladou. A ač z těch našlápnutých momentů přechází do přístupnějšího, hudebně nadýchnutého a optimisticky rozjásaného výrazu a měla by se tím pádem stát masově stravitelnější, nemůžu se zbavit dojmu, jako by tohle roubování myšlenek nedokázalo udržet napětí a sklouzlo do usměvavé snídaně v trávě, při které se servíruje banán s horčicí. A tahle kombinace mi nějak nejde pod nos. Snad měla Hysteria obavu, že svým dravým projevem vyplaší své příznivce a tak se je snaží usmířit metodou biče a cukru. Znát je to zejména u skladeb „Sliby“ (nebýt refrénového změknutí, je to jedna z nejlepších věcí na albu) a na baladickém motivu vystavěné „Nevěřím“. Narůstající tempo a napětí ve slokách, folkově oslavná hrdinská jednoduchost v přechodu k refrénu a najednou bác! Po dravé, emocionální bouři mírumilovný a sladký refrén. Případně naopak v syrové „Svaté válce“ a hutných „Zabijácích andělů“, kde silným refrénům předchází nerozhodný úvod. Naštěstí dravci z Hysterie po většinu času cení tesáky ostošest, takže svižná přitažlivost na albu převažuje. Rozčarování (jediné a tedy snadno omluvitelné) mi přinesla skladba „Černá svíce“, kde kontrast mezi fenomálně uskřípaným hlasem inkvizitora, brutálně krvavými obrazy, vyvolanými náladou skladby a slaďoulinkým mávátkově zpívánkovým refrénem je až ubíjející.

„Prodavač stínů“ stojí za zvýšenou pozornost. Ve snaze o větší pestrost Hysteria trochu přiškrtila spontánní nespoutanost a přiblížila se širším masám. Nebudu soudit, zda je to dobře nebo špatně, to ukáže čas. Řeknu to asi takhle. Po seznámení se se „Ztracenou tváří“ jsem netrpělivě očekával „Prodavače stínů“. A rozhodně jsem potěšen. Pokud bych býval „Ztracenou tvář“ minul a seznámil se nejdřív s „Prodavačem stínů“, stoprocentně bych si díky kvalitám tohoto alba svou třískotéku o prvotinu Hysterie rozšířil. Jen mé okouzlení z moraváků by pak bylo o ždibeček silnější.

Savapip             


http://www.hysteria-metal.cz/

Seznam skladeb:
1. War Against The Metronome
2. Sága mrtvých očí
3. Sliby
4. Nenávidím
5. Černá svíce
6. Interdikt
7. Spálit kříž je málo
8. Nevěřím
9. Svatá válka
10. Zabijáci andělů
11. Prodavač stínů

Sestava:
Richard Mastil - zpěv
Ataman - kytara
Petr Procházka - kytara
Dongus - baskytara
Tomáš Bílý - klávesy
Jan H.H. Botek - bicí

Rok vydání: 2007
Čas: 48:52
Studio: Shaark Bzenec
Produkce: Hysteria
Země: Česká republika


Vydáno: 31.05.2007
Přečteno: 5205x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
to Dasaio.....máš uplnou...11. 06. 2007 9:19 žižka74-Hysteria
Musím uznat, že s...10. 06. 2007 18:32 Dasaio


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1357 sekund.