RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DYING PASSION - Hovořit o nové desce je moc předčasné

Na rozhovor se zpěvačkou Zuzkou Lípovou z Dying Passion jsem se velmi těšil. Mám tuhle partu moc rád a myslím, že momentálně prožívají vůbec svoje nejlepší období. Tady máte naše předlouhé povídání…


Na začátek se tě zeptám, jestli znáš naše stránky, případně jestli je občas navštěvuješ...

Stránky jsem poprvé viděla, až když jsem četla recenzi na naši poslední desku.


Aha, tak to budeš muset napravit :-) Představovat vaší kapelu čtenářům je myslím zcela zbytečné. Vrhněme se proto na vaší poslední a stále aktuální desku "Sweet Disillusions". Jak by ses k ní nyní, po víc jak ročním odstupu, vyjádřila?

Já ji zas tak často neposlouchám - ale mám z ní pořád stejný pocit - naprostá spokojenost. Tahle deska vznikala v období, na které docela ráda vzpomínám, práce při nahrávání, když jsem byla 2 měsíce před porodem atd. Prostě si myslím, že na podmínky, které jsme měli, jsme odvedli dobrou práci. Ty věci, které bych vylepšila se samozřejmě najdou, ale není jich mnoho.


Označila bys jí za vaší nejlepší nahrávku, jak často kapely o svých posledních deskách prohlašují?

Naprosto, jak po hudební, tak po zvukové stránce. Tohle je můj čistě osobní názor. Ne, že bych ty dvě předchozí alba neměla ráda, ale mám k nim víc výtek. Nejen k mému výkonu.


Musím souhlasit. Osobně mám rád všechny vaše nahrávky, ale ta poslední jasně vyčnívá.. Ještě se tě zeptám na písničku, ke které máš největší vztah..

Jejda, tak snad k těm co jsem napsala já, snad to nezní nějak namyšleně. Hodně se mi líbí naživo HIM FARAWAY, ta má správný grády a je tak správně progresivní ...


Tam se mi hodně líbí uvolňující refrén.. Můj favorit je Velvet Confessions, ale věřím, že každý fanoušek má nějakou svojí.. Klip byl však natočený k úvodní "Song Of Liberty". Proč právě tato věc?

Tak nám se tahle píseň zdála jako správná hitovka - rádiovka. Nebo to tak není? Víš, to je fakt problém vychytat tu správnou hitovku, na to nemáme žádného marketingového poradce, nikdy ne z vlastních věcí. Song of Liberty je taková pohodová taneční písnička, Jura tam vypomohl svým skvělým hlasem a tak jsme ji dali nejen jako úvodní song, ale dokopali jsme se natočit i klipózu. Ale jak během toho roku a půl přivývají další recenze a reakce na desku, většina lidiček zatím označuje práve Velvet Confessions...


Já s tím souhlasím. Na klip je myslím určitě nejlepší. Zdá se mi nejvíc přímočará a skočná.. Jiný klip se nechystá nebo se počká až na další desku?

Nemáme žádný finance navíc, to všechno stojí peníze a nevím nevím, jestli firma bude ochotná další investice...ale kdyby vyšla nějaká levná varianta s uspokojivým výsledkem - což nezavrhujem, ale ani nějak aktivně neřešíme - tak bychom asi zvolili právě Him Faraway nebo Velvet Confessions ...máme i nabídku do Hyde Parku na Óčku, kde nabízí kapele rozhovor a k tomu točí videoklip, což je taky dobrá forma propagace - ještě nejsme rozhodnutí


"Song Of Liberty" není váš jediný klip. Fanoušci v datové složce na CD najdou i starší k další výborné skladbě Hot Breath Of Night z předešlé desky Voyage. Jako další překvapení tam naleznou další dvě věci, které na desce nenajdou. Jedná se o akustické verze starších dvou písniček. Musím říct, že i tato poloha vám sluší. Neplánujete akustické album nebo třeba pár koncertů?

Aby nás pak nadobro přirovnali ke The Gathering? Ne vážně, my jsme jeden poloakustický koncert absolvovali někdy 3 roky zpátky, strašně mě to nadchlo, snad to bavilo všechny. Tenkrát jsme to měli bohužel zvukově dost nevyvedené, shoda náhod. Koncert byl u příležitosti festivalu Hrnečku pař! u nás v Šumperku, měli jsme kytárky, housle, flétnu, bubínky, tympány, dokonce dijaridoo. Zahráli jsme i nějaké covery od Dead Can Dance. Docela zajímavé, ne?. Ale jelikož se vystoupení nečekaně přesunulo na druhý den, měli jsme jiný prostor a hlavně zvukaře amatéra. Akusticky je to rozhodně mnohem těžší, to jsme si vyzkoušeli, jak na aranže, tak dynamika. Můžu ale prozradit žhavou novinku, uvažujeme o využití akustiky na živých koncertech, takže nevylučujeme určitou změnu ...
Jo a klipy máme už 3. Ke každé desce jeden
Všechny jsou ke stáhnutí na našem webu


Haha, nakousla jsi The Gathering... Často jste k nim přirovnáváni. Nerozčiluje vás to občas?

Ani ne, spíš je to tak trochu s podivem, jaký mají lidi, co dělaj kritiky malý hudební rozhled. Protože uznej, jsme tak trochu jinde i když nás spojuje určitý hudební postoj a už to, že zpívám o oktávu níž ...


Nemyslím, že je to malým rozhledem, ale přece jenom pro normálního čtenáře je srovnání s nějakou známější kapelou nejpřijatelnější.. Já osobně vidím spojitost s nizozemskými kolegy v naprosté hudební svobodě, která z vaší hudby sálá...

Tak to máš pravdu. Snažíme se. Už jsme podle mého s těma 3 deskama ušli kus cesty - takhle svobodně rozmýšlíme, když vzniká hudba DYING PASSION. Tak jak se mění naš životní postoj, tak se mění i hudební vyjadřování...prostě pohoda, žádná křeč


Přesto si ale stále zachováváte svojí specifickou tvář... Další deska bude zcela určitě zase trošku jinde. Už máte nějakou konkrétnější představu?

Hovořit o nové desce je moc předčasné, všechno je ještě hodně nekonkrétní - máme nahrané více méně spontánní nápady, které Standa nebo kluci udělali. Já mám v hlavě a na papíře taky pár věcí, spíš to ještě všechno vzniká. Kam se to ve finální podobě doberem, to nedovedu dohlédnout...doufám, že se to bude líbit. Jeslti to bude doom metal to ale vím jistě. Nebude. To už nebyla a ni Voyage.


Doom metal je opravdu někde jinde... Ještě se vrátím ke "Sweet Disilussions". Jak vznikl vůbec tento název (v překladu Sladké rozčarování)?

Měli jsme více návrhů - dali jsme i anketu na web, kde se mohli aktivně vyjádřit i fanoušci. Nakonec z toho vzešla tahle naše sladká deziluze. Je to tak trochu výpověď o tom, jak jsme spokojeni s hudebním šoubyznysem a s místními poměry.


Poslední otázku k poslední desce nasměřuji na titulní kousek. Musím říct, že mě tahle věc opravdu velice zaujala. O čem vypráví a jak vůbec vznikla?

Sweet Disillusions? Tahle písnička mě napadla kdysi dávno, brnkala jsem si ji na kytaru, pak jsem si akordy zaznamenala na papír a když jsme dělali věci na poslední album, napadlo mě, že bych ji mohla použít. Standa pak napsal text a já dodělala zpěv a aranže. Text vypráví jako i mnoho našich skladeb o duševních pochodech ... po všech těch bouřlivých skladbách je to takové pěkné ukonejšení.

... Byl jsem blízko tvého světa,
ale poté jsem odplouval po vlnách úporného hledání.
Byl jsem zas daleko od domova,
Tvého já.

Usměj se!
Vždyť jen umírám.
Zas jsem ti blíž....

České texty jsou k dispozici na našich stránkách ...


Texty u vás určitě hrají velkou roli..

Je to tak fifty fifty - já moc nepíšu, prostě hudebně jsem kreativnější. Musí mě to oslovit a pasovat do muziky. Dříve jsme skládali nejdřív hudbu, do ní vznikal text, což je docela fuška. Na Sweet to bylo jednodušší, měla jsem v šuplíku více textů a měla jsem z čeho vybírat. Buď píše Standa, ten má tématicky hodně podobné smýšlení nebo pak píšou kamarádi. Já mám ráda poezii - teď teda už moc nečtu, musím to napravit! - ale několikrát jsme si vypůjčili texty od klasiků. Nechávám to prostě na odborníky.


Na vašich stránkách jste zveřejnili vaše první demo a debutové album. Dárek fanouškům, co se k těmto deskám již nemůžou dostat nebo krok k dalším lidem?

Myslím, že je to nejjednodušší cesta, jak naši muziku dostat k lidem. No Time a Secretly už jsou nějaký čas vyprodané a nová reedice je zatím v nedohlednu, tak jsme použili Internet jako levnější a rychlejší variantu. V době, kdy lidi přestali kupovat cédéčka a všechno vypalují je to asi dobrý tah.


Jsi na tyhle nahrávky stále pyšná?

Je to hodně osobní záležitost. Je tam spousta dobrých nápadů a momentů, tehdy jsme takhle skládali a hráli - teď by to znělo určitě jinak, ale pořád dobrý...


Myslím si totéž... Rád bych teď oodbočil od Dying Passion ke kapele Six Degrees Of Separation, kterým jsi hostovala na nové desce. Jak k této spolupráci došlo?

Dostala jsem pozvání. Natáčeli desku a odešla jim zpěvačka, proto se ozvali.


Musím říct, že Lonesome je moje nejoblíbenější skladba z desky. Objevilo se však pár negativních názorů, že tato věc zní příliš jako Dying Passion. Co ty na to?

Zpěv je dominanta kapely, to uznávám, ale tahle skladba je brána spíše jako bonus. Důležité bylo, aby se to líbilo klukům z kapely ... oni si to složili, já to jen nazpívala. Je hodně odlišná od ostatních věcí, co produkuje SDOS. Třeba s DP odkoupíme práva ...a vyděláme balík! ;-)


Haha, tak přeji hodně štěstí :-) Je možno tvůj hlas slyšet ještě na jiných nahrávkách než Dying Passion?

Ve studiu jsme hostovala ještě s kapelami Promises, O5&Radeček, Cales a elektronickém projektu VR:24.


Co vůbec v soukromí posloucháš za hudbu?

Teď mi nebudeš věřit, ale nejvíc poslouchám hudbu k "Jen počkej!", Krtečkovi a Pojďte pane, budeme si hrát. Jinak mám v compu spoustu MP3, tak je z čeho vybírat.
Taky se snažím poslouchat nové skladby DP.


Z naší scény tě něco dostalo, potěšilo, zklamalo?

Už se těším na nové SAD HARMONY, naživo se mi líbili ANIMÉ nebo DARK GAMBALLE. Jinak moc metalových kapel neposlouchám...zklamal mě snad jen raketový úspěch Superstar a sledovanost podobných reality show ... přehlížení talentovaných kapel a interpretů. Těší mě některé hudební pořady na ČT, které se to snaží napravit ...


Tudíž souhlasíš, že je naše rock/metalová scéna silná, avšak bohužel nedoceněná?

Malé firmy to v konkurenci s hudebními giganty prostě neutáhnou a navíc, kapel je jak sraček Občas se zadaří - když máš známí na správných místech - a jsi z Prahy.


Co máš vůbec ráda kromě hudby?

Spánek, čokoládu, moře, ráda cestuju, jezdím na kole, chodím na hory, koukám na filmy, občas něco přečtu a nejvíc času trávím s mojí dcerkou Eliškou. To je moje největší láska!
To je úplná zpovědnice!!! Kolik toho ještě máš?


Už takřka nic, jsem říkal, že to bude dlouhý rozhovor :-) Takže na úplný závěr, myslíš, že z tvojí Elišky vyroste zpěvačka jako z maminy?

Jasná věc - nechám tomu volný průběh. Už te´d můžu říct, že má dost silný hlas!


Uvidíme. Měj se tedy pěkně, pozdravuj kapelu a doufám, že zase někdy pokecáme ;-)

Budu budu, třeba s novým albem...drž nám palce. Dík a měj se hezky.


Venca Votruba             


foto: www.dyingpassion.com
www.dyingpassion.com


Vydáno: 08.02.2006
Přečteno: 8688x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11854 sekund.