RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




RAGE - Carved In Stone

K nové desce RAGE pro mě vedla cesta poměrně dlouhá a trnitá. Po prvním poslechu jsem ji málem zatratil do míst, kde dodnes pod nánosy prachu leží její předchůdkyně „Speak Of Dead“. Tohle že má být předem oznámený návrat k hudebním nádherám „Unity“ a „Soundchaser“?! Sice zmizeli orchestrální pasáže a Victorova kytara tu opět hraje prim, avšak nějak to prostě nebylo ono. Na jednu stranu jsem byl rád, že Peavy a spol. pochopili, že doba "Lingua Mortis" se již vrátit nedá, ale zároveň jsem nemohl najít ten neuchopitelný kousek čehosi, co donutí člověka opět roztočit CD v přehrávači a nechat se vtáhnout do magického světa tónů, a co činí z dobré desky něco víc. Po nějaké době jsem zkusil štěstí znovu a výsledek byl ten, že celý den se nesl ve znamení „Carved In Stone“. Pomalu se na povrch dostávaly melodie a zajímavější pasáže, které mě zprvu neoslovily. Nezbývalo než ještě prozkoumat textovou stránku „Carved In Stone“, která také není vůbec špatná. Ať už se jedná o otázky novodobých válek, v nichž nejen krev i ropa teče proudem, kletby dávných faraónů či problémy dnešního světa, nepouští se RAGE do žádných složitých metafor a skrytých významů, ale hezky zpříma vyjádří své pocity, což dobře koresponduje s poměrně přímočarým hudebním obsahem. Jediné zmírnění v podobě polobalady „Without You“ sice zahraje na trochu melancholičtější strunu, ale jinak jde o metalovou jízdu, na jakou jsme u tohoto tria zvyklí. „Long Hard Road“, „Drop Dead“ i „Lost In the Void“ se myslím určitě dočkají i živého provedení, protože tyto 3 skladby mají asi největší hitový potenciál. Jen jsem zvědav, jak obstojí po boku takových pecek jako „Down“ či „War Of Worlds“. Ale na jednu věc si stále nemůžu u RAGE nějak zvyknout, a to na místy dost „trhavé“ vsuvky v kytarových sólech. Chápu, že takový už je styl pana virtuóza Smolského, ale je škoda tímhle brzdit dobře rozjeté tempo. Což ale vůbec neberu jako nějakou vadu na kráse. Další oblast, na kterou jsem se zaměřil, byly party bicích. S novým bicmanem jsem už měl tu čest loni ve Vizovicích, ale byl jsem zvědav, jak se mu povede nahradit Mikea Terranu ve studiu. Jeden poslech jsem tedy věnoval pouze perkusím a přiznám se, že mi Mike přeci jen trochu chybí. Jeho hudební dar se dá jen těžko napodobit, ale ani André Hilgers nepředvádí špatný výkon. No nezbývá než zatlačit slzu nostalgie a smířit se s novou sestavou.

Kolem a kolem máme před sebou další metalovou porci ukuchtěnou značkou RAGE. Ovšem i přes všechny klady tohle vše funguje jen do doby, kdy se vedle sebe postaví „Carved In Stone“ a jeho předchůdci „Unity“ a „Soundchaser“, protože v tomto souboji novotina rozhodně nevyhrála a asi nezanechá tak trvalou stopu jako starší alba…

Čárlie             

Na konci minulého dílu jsem konstatoval, že rozmontování hvězdné sestavy byl asi jediný způsob, jak zabránit cestě do slepé uličky. S úvodními řádky hodnocení desky „Carved In Stone“ však dodávám, že tento způsob se týkal řešení dlouhodobého. Byť Rage při zacelování díry po jen těžko nahraditelném Miku Terranovi nedodrželi svůj pověstný roční rytmus vydávání desek (a dávné Peavyho tvrzení, že vydat desku každý problém už zjevně neplatí) a dali si s přípravou nové desky trochu více na čas, přece jen do slepé uličky nakoukli. Ale jediným důvodem je nezvyklá opatrnost a sázka na nejistou jistotu.

Na minulé desce se Rage svojí barevností snažili zavděčit všem, na desce aktuální dali přednost snaze nikoho nenamíchnout. Jistě, hudební životopis náhradníka u bicích Andrého Hilgerse si sice v počtu kapel, ve kterých si bouchnul, s tím Terranovým celkem nezadá, ale přece jen do Terranovy precizní divokosti Andrému nějaká ta zlomená palička chybí. Co se skladatelských a aranžérských orgií týká, i na ně pochopitelně došlo. Leč v míře značně omezené. Rage se zvukově i melodicky tentokrát zaměřili na dobu, kdy zněli „nejkomerčněji“, tedy zhruba na polovinu devadesátých let a obehnali ji v posledních letech celkem často praktikovaným návratem do doby ještě dávnější. Jenže z hitového receptu zřejmě zub času uhlodnul nějakou tu ingredienci a tak přesvědčivou přitažlivost najdete tentokrát nikoliv na devadesáti procentech alba, jak bývalo zvykem, ale jen zhruba tak na jeho slabší polovině. A nic na tom nemění fakt, že žolík Victor Smolski se svojí kytarou předvádí vzrušující eskapády, na které dávní kapelní strunobijci mohou vzhlížet s úctou, nic na tom nemění fakt, že Peavy si svůj vokál vytrénoval z dávné protivné neukočírovatelnosti do velice důstojného a přitom razantně barevného přitažlivna. A tak ten aktuálně nerozhodný souboj s power metalem, ve kterém Rage prostě nemůžou najít dávné zbraně, nakonec spasí až závěrečný (a bohužel decentní) nádech orchestrálna. Jak symbolické…

Mluvím o „Lord Of The Flies“, ve které zmohutnělé sbory, vokální výpomoc jemné Jen Majury, dramatické piáno, dokonalé pohrávání si s temnou náladou i detailní promakanost vám spolehlivě nastartují příjemné mrazení v zádech a dají vzpomenout na nejvýznačnější okamžiky historie kapely. Z těch rychlejších a přímočařejších kousků ve vitríně s metály bude mít čestné místo spolehlivě zajištěno razantní a nápaditá „Lost In The Void“, o místo na téhle polici se bude ucházet chytlavá „Long Hard Road“ i uvolněná „Gentle Murders“. Zbytek desky nabízí opět dvojí pohled – bráno tady a teď bez odmyšlení souvislostí není to špatné, s dlouholetou historií kapely v zádech tomu chybí obvyklé nadčasové jiskření. Obzvlášť to zamrzí u titulní „Carved In Stone“, jejíž úvodní kytarový motiv si o atmosférické rozkošatění přímo žadoní.

Vážení, vezměme prosím v potaz dvě zásadní věci. Za prvé, při tempu, v jakém Rage (potažmo Avenger) chrlili v uplynulých šestadvaceti svoje výtvory se při vší snaze prostě nedá pokaždé vyprodukovat deska zralá na zařazení do zlatého fondu metalu. Za druhé, ani první výtvor v sestavě s famózním Terranou nesrážel hvězdy z oblohy. Při uvědomění si těchto faktorů není „Carved In Stone“ vůbec špatné album. A dokonce, i když tyhle faktory pomineme, tak si stojím za tím, co jsem řekl již v prvním odstavci prvního dílu tohoto seriálu. Laťku, kterou si Rage sami nastavili, prostě nepodlézají. Jen v tomhle kole spíš chtěli fanouškům připomenout, že i přes změnu v sestavě jsou stále naživu, než že by měli ambice zase stát v první linii metalových průkopníků.

Savapip 7/10

www.rage-on.de

Seznam skladeb:
1. Carved In Stone
2. Drop Dead !
3. Gentle Murders
4. Open My Grave
5. Without You
6. Long Hard Road
7. One Step Ahead
8. Lost In The Void
9. Mouth Of Greed
10. Lord Of The Flies

Sestava:
Peter "Peavy" Wagner - zpěv, baskytara
Victor Smolski - kytara, klávesy
André Hilgers - bicí

Rok vydání: 2008
Čas: 47:49
Label: Nuclear Blast Records
Země: Německo

Související články:
RAGE - Speak Of The Dead


Vydáno: 18.03.2008
Přečteno: 5335x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
9/10Přiznám se, že...1. 05. 2012 20:35 Anonim


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08864 sekund.