TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




WHITE SKULL - Tales From The North

Historik, zeměpisec, sociolog a možná i religionista by patrně zaplakali. Posuďte sami. Italové se nalodili na všemi barvami hrajícího drakkara a vyrazili na sever. Posádku rozšířili při své krátké zastávce v Německu (kdy stihli naložit i pár sudů s inspirací) a pak nekompromisně vyrazili směrem k chladnému severu, aby mohli povyprávět pár místních příběhů a oslavit několik vikingských bohů i hrdinů. Zní to trochu podezřele a nepatřičně, co vy na to? A jak říkám, možná by všichni ti zmínění vědátoři i žalostnou slzu nad takovou zvráceností uronili. Nu což, nechť si roní. Podstatné je, že příznivci melodického metalu můžou radostně jásat. Deskou „Tales From The North“ totiž italští White Skull ukovali svůj majstrštych a definitivně se vryli do povědomí příznivců odsýpajících melodií v řízném kabátě.

Ač lebkouni svým severským tažením neobjevili žádnou Ameriku (na své si přijdou především příznivci Grave Digger, Virgin Steele, UDO, Running Wild,…) je jim možno poprvé přiznat pořádnou dávku osobitosti. Úderné skladby s neutuchajícím množstvím energie jsou plné chytlavých kytarových sól, dochucených decentním aróma kláves, ramenatě hrdinských chorálů a září především díky přesvědčivému charismatu divoženky Federicy „Sister“ Boni. Na tomhle albu se Federica dokázala vymanit ze stínu kolegyně Dorotky a pokud by člověk hledal žolíka pro demonstraci za práva ženštin v metalu (myšleno drsných negotických princezen), asi by neměl nad čím váhat. Troufnu si tvrdit, že nechat tohle album nazpívat kterémukoliv mužskému kolegovi, ve většině případů by nahrávka ztratila svoje základní kouzlo. Jinak řečeno, všechna kolečka v mašinérii White Skull zapadla do posledního zoubku přesně na svoje místo. A tak jediná výtka směřuje k nepříliš šťastné dramaturgii alba, kdy ty největší pecky si kapela vystřílí hned na úvod a zbytek desky pak trochu zůstává ve stínu monumentálního startu desky (nebo že by tenhle pocit pramenil pouze z úvodního pekelně pozitivního šoku?) A do severské koncepce mi příliš nezapadají ani intro s outrem, které spíš navozují atmosféru rozpálené Afriky než chladného severu. Ale to je ve skutečně devastující záplavě řezavých melodií jen drobný detail.

Jak již řečeno, zásadní chvíle přijde hned na úvod. Titulní „Tales From The North“ s excelentním duetem brusky Federicy a hostujícího struhadla Chrise Boltendahla. Ten se objeví i v závěrečné „Here We Are“ a tomuhle pěveckému párečku to náramně sluší. Jemná hranice osobitosti a inspirace je skvěle demonstrovatelná právě na téhle dvojce písní. Úvodní, více melodická (a vycházející z receptu sepsaného při představení skladby „Embittered“ z minulého alba) a nepatrně košatější „Tales From The North“ působí i s nezaměnitelným řevem Chrise Boltendahla jako originál, u závěrečné, hrubé a přímočařejší „Here We Are“ tušíte, že někde na palubě drakkaru se ještě povaluje hlína, která upadla z rýče Grave Diggera.

Masakrující úvod plynule pokračuje i v následující písni „Asgard“. Jedna z nejvýraznějších skladeb White Skull, těžící především z uřvaného chorálového refrénu, ale i silného kytarového sóla, nespoutatelné energie a jednoduchého chytlavého melodického motivu. K nepřeslechnutelným zážitkům patří i přechody z křehké poetické nálady do devastující řežby (Viking´s Tomb“), houpavý riff v úvodní části kriemhildské ságy („Kriemhild Story“), nezbytná balada („The Terrible Slaughter“) – kdo by čekal od dračice Federicy takovou záplavu citu…. -, či zdivočelá „Fighting and Feasting“ s výrazným chorálem.

Jak praví úryvek ze skladby „Gods Of The Sea“, „moře je cesta ke slávě…“. Tímhle výletem po moři vyhráli italští vikingové svojí bitvu na celé čáře. Připočtete-li k tomu i výbornou produkci a jasný, výrazný zvuk, není se konečnému hodnocení co divit.

Savapip             


www.whiteskull.it

Seznam skladeb:
1. The Quest
2. Tales From The North
3. Asgard
4. Gods Of The Sea
5. Viking's Tomb
6. Kriemhild Story
7. The Killing Queen
8. The Terrific Slaughter
9. Horant
10. Fighting And Feasting
11. Here We Are
12. Still Alive

Sestava:
Frederica De Boni - zpěv
Max Faccio - kytary
Tony Fonto - kytary
Fabio Pozatto - baskytara
Alex Mantiero - bicí

Rok vydání: 1999
Čas: 58:27
Label: Nuclear Blast
Země: Itálie

Diskografie:
1995 – I Won´t Burn Alone
1997 - Embittered
1999 - Tales From The North
2000 - Public Glory, Secret Agony
2002 - The Dark Age
2004 - The XIII Skull
2006 - The Ring Of The Ancients

Související články:
WHITE SKULL - I Won´t Burn Alone
WHITE SKULL - Embittered


Vydáno: 01.05.2008
Přečteno: 4773x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Mega...6. 05. 2008 23:03 Peter


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0905 sekund.