NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




STRATOVARIUS - Visons

„Rychleji než světlo, výš než je obloha“ (faster than light, higher than the sky) !!! Je až s podivem, že se skladba „Legions“ nestala největším hitem v éře Stratovarius. Nejenže přesně zapadá do schématu hitovek kapely, ale hlavně stručně a jasně definuje svým refrénovým úryvkem základní podstatu snažení kapely. Rychle a vysoko. Co nejrychleji a co nejvýš (samozřejmě s nezbytnou kupou melodie).

Otázka, která se po úspěchu desky „Episode“ sama nabízela, by mohla znít asi takhle: „Kam, krucinál, chcete teď asi tak pokračovat?“ Měnit zaběhlý a osvědčený (a maximálně fungující) recept, dělat na něm kosmetické úpravy či rovnou radikální zásahy? No, řekněte mi jediný rozumný důvod, proč nějak zásadně otáčet stylovým kormidlem, když zájem fanoušků i ohlas kritiky vám všemožně dává najevo, že zrovna teď to děláte móóóc dobře. A tak se Stratovarius (respektive velký šéf Tolkki) až na drobné kosmetické úpravy vytrvale drží epizodní koncepce. A je vlastně nasnadě, že za jediné slabé místo „Visions“ tak lze označit pouze fakt, že z dílny kapely vypadl kousek, příliš nápadně podobný svému staršímu bratříčkovi. Namakaný, precizní, velice chytlavý a šmakózní. Ale přece jen už trochu okoukaný. Ke cti Stratovarius nutno přiznat, že kdo umí, ten jednoduše umí a i když nepřekvapí, rozhodně nezačne unavovat. Ačkoliv hlavní nápady chodí Stratovarius stále dolovat do stejné jeskyně, vždycky je dokáží navléct do takového kabátu, aby z nich zlehka vykovali koncertní hitovky. Při konečném ortelu tedy bude hrát hlavní roli vztah k melodickému a pozitivně laděnému metalu. Pokud se mlsně olizujete při dvoukopákové palbě, rychlých riffech, podmanivých klávesách, basovém kouzlení i energickém zpěvu v těch nejvyšších patrech, i v tomto kole u vás budou Stratovarius bez problému bodovat. Pokud vás tahle muzika příliš nebaví či dokonce odpuzuje (a pokud vám ani album „Episode“ nic neřeklo), tak jste stejně asi těžko dočetli až k tomuhle řádku…

Dál už to vlastně znáte. Vezměme to jako u „Episode“. Sprintersky výšková exhibice („Black Diamond“, „Forever Free“, „Legions“ a „Paradise“), citlivé balady bez slzavého údolí („Before The Winter“ a „Coming Home“), instrumentálka („Holy Light“) a barevnější, vláčnější a složitější záležitosti („The Abyss Of Your Eyes“ a titulní „Vision)“. A kde že jsou ty drobné změny? Úvodní „The Kiss Of Judas“ nenasazuje tradiční uspěchané tempo. I když se přibližuje nejrychlejší kategorii, díky svému mírně vláčnějšímu tempu a temnějšímu výrazu ji nelze do této kategorie s čistým svědomím zapasovat. Barokní nádech díky využití cemballa v „Black Diamond“ (ne náhodou lze obě tyto věci považovat za největší pecky, ovšem jen o tloušťku struny před prakticky celou deskou). Decentní zvýraznění kláves prakticky na celém albu a jejich postavení na roveň Tolkkiho kytaře. Tak jak potěší souboje Johanssonových kláves s Tolkkiho kytarou, tak asi nikoho nepřekvapí mrazivě křehká nálada předzvěsti zimy, helloweenovsky rozjuchané popěvky ve většině rychlých věcí (obzvlášť v „Paradise“ teče opojná šťáva z dýní v množství podstatně větším, než malém), silné riffy, vychytaná sóla, bezchybný zpěv i účelné chorály, ani další variace na Malmsteena (s vydatnou podporou kláves). Jak říkám, nic nového pod sluncem. Jenže ono se to ještě stále tak dobře poslouchá…

Propracované, dospělé a chytlavé album, jehož skladby si zachovávají velice kvalitní standard, ale už se mohou začít lehce mezi sebou pomíchávat. Deska, které by rozhodně neuškodila alespoň špetička chuti zkusit něco nového. Povinnost, která by neměla chybět v žádné speedomilské kolekci. A mohla by stát na čestném místě…, hned za albem „Episode“.

Savapip             

Účinek přelomového alba „Episode“ byl obrovský a v podstatě připravil luxusní startovní pozici pro všechny následné počiny. Deska „Visions“ byla v těsném závěsu a tuhle výhodu využila beze zbytku. Oproti „Episode“ se přitom šlo vstříc ještě více chytlavým melodiím, které zafungují už na první dobrou a nepustí ani po tisícím poslechu (věřte mně, mám to za sebou). Rozvláčný a progresivními prvky zatížený song typu „Babylon“ zde nenajdeme ani jeden, zato spídově vzletných momentů snad nejvíc v celé historii kapely.

Střednětempý „The Kiss Of Judas“ se tak sice vůbec netváří, ale jeho šlapavý rytmus v sobě ukrývá úplně stejnou esenciální melodiku, jakou disponuje zbytek desky. „Black Diamond“ nám poté prozradí, jak by skládal Vivaldi, kdyby hrál metal. Osudový barokní motiv propojený s nejčistší spídovou vášní je učebnicovým příkladem tohoto stylu, nic dokonalejšího nikdy stvořeno nebylo a ani nebude.

Podobně svůdných lahůdek ale deska nabízí celou řadu, ať už je to refrén a sólo „Forever Free“, bridge v „Legion“, instrumentální orgasmatron v „Holy Light“, (ne)chutně emocepudná balada „Before The Winter“ nebo mix toho všeho v písni titulní (v níž některé pasáže sprintují jako Usain Bolt na speedu).

„Visions“ je kompozičně nejodlehčenějším dílem finských bohů melodie a jako takové strhává, vzrušuje a svádí v každém okamžiku. Jasné hodnocení.
Pagan 10/10

www.stratovarius.com

Seznam skladeb:
1. The Kiss of Judas
2. Black Diamond
3. Forever Free
4. Before the Winter
5. Legions
6. The Abyss Of Your Eyes
7. Holy Light
8. Paradise
9. Coming Home
10. Visions (Southern Cross)

Sestava:
Timo Kotipelto - zpěv
Timo Tolkki – kytara
Jari Kainulainen - baskytara
Jens Johansson - klávesy
Jörg Michael - bicí

Rok vydání: 1997
Čas: 1:01:04
Produkce: Timo Tolkki
Studio: Finnvox Studios Helsinki
Label: Noise Records
Země: Finsko

Diskografie:
1989 – Fright Night
1992 – Twilight Time
1994 – Dreamspace
1995 – Fourth Dimension
1996 – Episode
1997 – Visions
1998 – Destiny
2000 – Infinite
2001 - Intermission
2003 – Elements Pt. 1
2003 – Elements Pt. 2
2005 - Stratovarius

Související články:
STRATOVARIUS - Fright Night
STRATOVARIUS - Twilight Time
STRATOVARIUS - Dreamspace
STRATOVARIUS - Fourth Dimension
STRATOVARIUS - Episode


Vydáno: 10.07.2008
Přečteno: 11009x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Stejná sestava...19. 08. 2012 17:20 minstrell


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09093 sekund.