BURZUM - The Land Of Thulé
Každopádne tým, že si tu napísal komentár sa ním...

JOURNEY - Journey
a tento článeček mě navnadil. Dík za výborný úvod.

WITHERFALL - Sounds of the Forgotten
Debut Crownshift je fakt znamenitý.

SIX FEET UNDER - Killing For Revenge
Zrovna ráno jsem si album opět pustil a zas tak...

JOURNEY - Journey
Pěkný článek. O těchto kořenech Journey jsem...

PAČESS & Bára Basiková - Katechizmus
Hráčské, skladatelské a vokální výkony všech...

NESTOR - Teenage Rebel
Debut byl tak za 9/10, tohle je skladatelsky...

VADER - Litany
Shodou okolností jsem tohle album asi před...

WITHERFALL - Sounds of the Forgotten
Za mě zatím souboj o nejlepší desku. Je...

WITHERFALL - Sounds of the Forgotten
Výborná, ale vše letos pobije dokonalý Evergrey!!












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




CREAM - Disraeli Grease

Když Cream dorazili do Spojených států, zklamání zastínilo úspěch z britské domoviny. Měli nasmlouvaných devět koncertů v New Yorku, ale pořadatel jim dal tak nevýhodný čas, že na konci už hráli jen jednu skladbu. V New Yorku však trojice zůstala, aby v první polovině května 1967 ve studiích Atlantic začala natáčet druhé album, o němž doufala, že jí konečně kýžený úspěch přinese. Bylo třeba na tom řádně zapracovat, protože úspěch v Americe znamenal vzdát se bluesrockového výrazu debutu „Fresh Cream“, kterým američtí posluchači pohrdli, neboť byl zcela mimo všeobecný záběr. Do studia byl povolán mladý producent a pozdější člen hardrockových Mountain Felix Pappalardi, který měl za sebou úspěšnou spolupráci se soulovou formací The Vagrants a trojící The Youngbloods, která se zaměřovala na psychedelický rock.

Ten v roce 1967 cloumal Amerikou. Na západě Spojených států ve slunné Kalifornii se rodilo hnutí hippies, festival v Monterey žánr nebývale zpopularizoval a podnítil jeho popularitu napříč Spojenými státy. Velkou roli v tom sice hrály drogy, jimiž byla scéna psychedelického rocku prolezlá skrz na skrz, ale Cream věděli, že pokud chtějí prorazit v Americe, nemohou se od trendu odklánět. Návrat ke znění „Fresh Cream“ by pro ně znamenal krok zpět a proto bylo nutné zapojit do skladatelského procesu nejen Erica Claptona, ale i producenta Pappalardiho a jeho ženu Gail Collins, což byla jistota posunu ve zvuku kapely. Pappalardi se projevil jako vizionář, kapele navzdory původnímu záměru ponechal rockovou dravost (v té době prorazil také Claptonův velký obdivovatel Jimi Hendrix) a nenutil ji k folkovému zvuku, jenž byl velice moderní a šel ruku v ruce s psychedelickým trendem.

Změna je patrná hned s úvodní „Strange Brew“, v níž Cream zní jako vcelku neškodná odpověď na The Doors, kteří uchvátili Ameriku s debutovým albem. I z této skladby, která desku otevře v nezvyklém duchu., je jasně znát typický claptonovský rukopis a hitovost, kterou jí dodala spolupráce s hvězdným producentem. Dá se říct, že „Strange Brew“ je prvním autorským vrcholem počínající Claptonovy éry. Na „Disraeli Gears“ sice jen předznamená jednu z nejdůležitějších skladeb Cream „Sunshine Of Your Love“, ale přesto je důležitou součástí alba. „Sunshine Of Your Love“ je jeho největším hitem a důkazem toho, že Clapton začíná fungovat ve skladatelské symbióze s Jackem Brucem. Skladba pro psychedelický ráz i hard rockovou tvrdost ovlivnila další generace hudebníků, kteří ještě o hvězdné kariéře ani nesnili a možná je to jediné, na čem se shodnou odvěcí rivalové Slash a C.C. DeVille.

Výrazné hitové ambice vykazují i „World Of Pain“ a „Dance The Night Away“, ve kterých se skvěle proplétají hlasy Claptona a Bruce, a dodávají skladbám potřebný tah na bránu, který by orientací na psychedelii mohly ztratit. To se děje u vcelku nudné „Blue Condition“, v níž se kapela v novém stylu poněkud začíná ztrácet. Naštěstí nasazuje výbornou bluesrockovou „Tales Of Brave Ulysses“, což je Claptonova hvězdná hodinka, ve které se soustředí zejména na žhavé kytarové sólování a hlavní vokály přenechává silovějšímu Bruceovi. Podobně jde na věc i „SWLABR“, ve které místo sólování Clapton dokáže uhranout rockovější část publika tvrdými riffy, které v dalších letech inspirovaly jak Jimmyho Page, tak Ritchieho Blackmorea. Méně přesvědčivější je chaotická Bruceova sólová práce „We`re Going Wrong“, spolu s „Blue Condition“ nejzbytečnější položka na desce. V lepším rozpoložení se Cream představují v „Outside Woman Blues“ a „Take It Back“, ve kterých se snaží balancovat mezi starším výrazem a novější tváří, která se nakonec ukázala být pomíjivá.

Příklon k psychedelickému rocku znamenal pro Cream výhru. Kapela s „Disraeli Gears“, které vyšlo ve slavném „létě lásky“ roku 1967, dosáhla kýženého úspěchu ve Spojených státech, kde se prodal více než milion kusů. Dnes je album klasikou a pro nejednoho fanouška to nejlepší, co kapela vytvořila (zejména kvůli přítomnosti „Sunshine Of Your Love“), ale ve své době byla „Disraeli Gears“ trendovou nahrávkou, která sledovala proud doby. Řada starých fanoušků Cream vyčítala zaprodání se Americe a po desce se od nich odvrátila. Přišel ale zástup nových.

Ač Cream vzešli z naprosto odlišných kořenů ostrovního rocku a blues, díky kalifornským koncertům v srpnu 1967 se s nimi ztotožnilo tamní hnutí hippies a bralo Cream za své mluvčí. Clapton po letech přiznal, že mu imponovala atmosféra, která byla kolem této komunity, ale zároveň jej děsila, protože představovala vstup do drogového doupěte. Celkově však rok 1967 byl letopočtem, kdy Cream prorazili, ačkoliv jen nakrátko.

Jan Skala             


FB CREAM

YouTube ukázka - Sunshine Of Your Love

Seznam skladeb:
1. Strange Brew
2. Sunshine Of Your Love
3. World Of Pain
4. Dance The Night Away
5. Blue Condition
6. Tales Of Brave Ulysses
7. SWLABR
8. We`re Going Wrong
9. Outside Woman Blues
10. Take It Back
11. Mother`s Lament

Sestava:
Eric Clapton - kytara, zpěv
Jack Bruce - zpěv, baskytara
Ginger Baker - bicí

Rok vydání: 1967
Čas: 33:02
Label: Reaction Records
Země: Velká Británie
Žánr: psychedelic rock/blues rock

Diskografie:
1966 - Fresh Cream
1967 - Disraeli Grease
1968 - Wheels Of Fire
1969 - Goodbye

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 20.05.2024
Přečteno: 401x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09218 sekund.